BAe kommer att utveckla Active Aerodynamic Flow Control för DARPA

Från Wright Flyer, som gjorde det första flygningen av ett flygplan vid Kitty Hawk 1903, till den senaste F-35 och Su-57, styrs och styrs alla plan idag med hjälp av en kontrollyta. Aerodynamik, som förändrar flödet och luftflödets riktning för att skapa eller försämra lyft och de resulterande krafterna. Medan tekniken och förståelsen för aerodynamik har utvecklats avsevärt under de senaste 118 åren, fortsätter användningen av dessa kontrollytor att komplicera flygplanets design och underhåll, och ger lite utrymme för anpassning. Till nya behov, till exempel smyg. Det finns dock ett alternativ som hittills inte utnyttjats för att styra ytor, baserat på den aktiva kontrollen av aerodynamiska flöden, ett fält som verkar vara av intresse nu. DARPA, Innovations- och FoU -byrån vid försvarsdepartementet Amerikan, som kommer från anförtro den brittiska BAe, en pionjär inom området, forskningsprogrammet Control of Revolutionary Aircraft with Novel Effectors (SKALLE) att utveckla en demonstrator som använder denna teknik.

I stället för att modifiera luftflödet genom att flytta rörliga ytor, använder Active Flow Control andra processer, såsom injektion av sekundära flöden som gör det möjligt att omorientera flödets riktning och därför modifiera flödet. Applicering av de resulterande krafterna. Denna process har använts av BAe sedan 2017 som en del av MAGMA -programmet, en 12-fots drone vars aerodynamiska kontrollytor har ersatts av 3 aktiva flödeskontrollsystem, ett vid reaktorflödets utlopp som gör det möjligt att fungera som en vektorkraft, de andra två på var och en av vingarna för att fungera som ailerons och klaffar. Möjligheterna med detta nya tillvägagångssätt är många, oavsett om det är att förenkla design och underhåll av enheter, minska buller eller för att öka smygande.

BAes MAGMA -program, som lanserades 2017, gjorde det möjligt att utveckla en drönare med hjälp av aktiv flödeskontroll för att navigera, vilket gjorde sin första flygning 2020.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT