Rustning, kostym och exoskelett: När Science Fiction leder vägen

Oavsett om det är rustningar för att öka kroppens motstånd, upp till moderna exoskelett, eller kamouflagekläder för att öka soldaternas diskretion och smygande, har soldater burit skyddskläder och bihang i flera årtusenden. .

Idag ser vi början på en ny generation av system avsedda att både skydda och öka styrkan och motståndet hos fightern, och ibland radera den, från motståndarens detektionssystem, oavsett om det är i form av exoskelett, anslutna kroppsrustningar , eller adaptiva kamouflagekläder.

Inom detta område har science fiction under många år öppnat vägen, både inom litteratur, serier och inom film och tv-serier, ibland med särskilt inspirerande tillvägagångssätt för de ingenjörer som ansvarar för detta område. I den här artikeln kommer vi att presentera fem av de mest intressanta stridsdräkterna från Scyfy-universumet, för att studera deras särdrag och relevansen av det föreslagna konceptet.

1- Aliens: The Return: Exo-skelett för M56 Smart Gun

1986 gjorde James Cameron en av sina första storfilmer med Aliens – Återkomsten, som berättar om Ellen Ripleys äventyr tillsammans med en grupp rymdmarinsoldater på en planet som håller på att terraformas, LV-426, för att möta "xenomorphs", varelserna som hade besegrat besättningen på Nostromo i seriens första opus .

Den innehåller vissa aspekter som skulle bilda Camerons varumärke under hans långa och framgångsrika filmkarriär, i synnerhet precisionen med vilken han designade framtidens militära utrustning, inklusive Drakes M56 Smart Gun-stridssystem och Vasquez, två av de mest karismatiska rymdmarinerna i filmen.

Smart Gun består av en tung maskingevär (18 kg) avsedd för dynamiskt eldstöd för infanteripatruller, samt ett förenklat exoskelett som gör att vikten av vapnet och ammunitionen kan fördelas, samt absorbera eldrekylen, utan hindrar stridslagets rörlighet, och utan att kräva eldstöd.

Dessutom kompletterar ett hjälmmonterat siktsystem utbudet, vilket gör att Space Marines kan ha stor eldkraft över tiden och under rörelsen.

Bärarmen på M56 of the Sailors in Aliens: returen är ett exo-skelett tillgängligt med nuvarande teknologi
Colonial Marines Vasquez och Drake med sina M56 Smart Guns är bland de mest karismatiska karaktärerna i James Camerons film

Den föreslagna principen påminner om vissa experiment kring M134 Gatling maskingevär fäst vid stridsrustning, utan att den senare erbjuder samma flytbarhet i skjutning som i rörelse. James Cameron drev detaljnivån till den grad att han föreställde sig de specifika rörelserna kopplade till användningen av M56, i en dynamik inspirerad av kampsporter som Jujitsu eller Aikido, vilket ger marinsoldaternas rörelser ett kattaktigt utseende.

Å andra sidan, om denna teknik och denna taktik verkar effektiv mot xenomorfer (och igen...), förstår vi att skytten finner sig vara särskilt sårbar för fiendens skott, speciellt eftersom stödarmssystemet inte verkar lämpligt att fånga täckning, vilket likväl är väsentligt för infanteriets framfart.

Ändå var den fysiska och logiska kopplingen mellan vapnet, hjälmens siktesystem och stridsrustningen anmärkningsvärt visionär 1986, medan vi först nu börjar implementera denna typ av teknik.

2- Dune: Distille

Utgiven 1965, Dune, av Frank Herbert, är en av pelarna i klassisk science fiction, med cykeln Foundations and Robots av e' Azimov, och In Pursuit of the Slans av Van Vogt.

Om handlingen är avsedd att kopplas till ett universum nära rymdoperan som var mycket populärt i slutet av 60-talet, bestämde sig Herbert för att bryta med många av den tidens science fiction-koder genom att eliminera konceptet robotik och artificiell intelligens efter ett krig mellan män och maskiner (Buthlerian Jihad), samt användningen av laservapen som omöjliggjordes av den gåtfulla "Holtzman-effekten" som skulle leda till att skytten och målet förstördes om en laser träffade en sköld.

Viktigt är att Herbert placerade handlingen om Dune på ökenplaneten Arrakis, även kallad Dune, som samtidigt är hem för universums mest oumbärliga vara, Spice (en allegori för olja), och ett ursprungsbefolkning som kommer att utgöra historiens centrala Fremens. För att överleva på Dune utvecklade Fremen en överlevnads- och stridsdräkt som heter "Distille", speciellt designad för det extrema och torra klimatet på planeten.

Distiller Dune Military Exoskeleton | Kamouflage och cloaking | Infanteri
Den 15 september 2021 släpptes en ny anpassning av romanen Dune på biodukar i Frankrike, regisserad av kanadensaren Denis Villeneuve.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militärt exoskeleton | Kamouflage och cloaking | Infanteri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna