USAF: s framtida smygmål-drönare börjar testa

13 förra januari, Flygvecka avslöjade att den kaliforniska nystartade Sierra Technical Services Inc. för första gången presenterade sin 5GAT, en smygdrone av en helt ny typ som skulle ha startat sina marktester. Om de historiska flygplanstillverkarna som de nya aktörerna inom försvarssektorn har vant oss under några år till rekognosering av drönare eller till och med att stela stridsdronademonstranter, är ”5th Generation Aerial Target” inte en UAV som de andra. Som namnet antyder kommer dess primära funktion att vara en ny generation målfordon, som är representativ för nya lufthot som för närvarande utvecklas runt om i världen. Observera att för några månader sedan, Kina hade presenterat en stealth drone dedikerad till samma funktion, LJ-1.

Begreppet 5GAT hade detaljerats av STS i en presentation från 2012 och allt tyder på att enheten som presenterades för några dagar sedan i stort respekterar den ursprungliga färdplanen. Cirka 15 meter lång, ungefär densamma som ett F-16 eller ett T-38 Talon-utbildningsflygplan, tar maskinen också över den sistnämnda motorn, med två turbojets efter förbränning J85-5. Denna motor kommer att erbjuda den utmärkta prestanda för en maskin i denna kategori. Men framför allt kommer det att sänka produktionskostnaderna och dess logistiska fotavtryck. Lager av J85-5 i USAF är verkligen ganska betydande och bör öka när Talons ersätts av de nya Boeing T-7 Red Hawks. För tillfället beräknas enhetspriset till 10 miljoner dollar, men kan falla ytterligare under massproduktionen.

5GAT kan fungera som en testplattform för autonoma styrsystem för Skyborg-programdroner

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT