Den amerikanska rymdstyrkan blir allt starkare

De senaste veckorna har vi sett flera tillkännagivanden från Pentagon och den amerikanska regeringen i riktning mot den fjärde dimensionen: rymden. Denna gestikulation är inte trivial. Det återspeglar genomförandet av det amerikanska "rymdkommandot" och de strategiska, doktrinära och tekniska frågorna i samband med det.

Militariseringen av rymden har fortsatt att öka sedan slutet av det kalla kriget och andra golfkriget (1991). Den är belägen vid korsningen av det geostrategiska sammanbrottet som ett resultat av sovjetblockets kollaps och NICT:s uppbrott i genomförandet av så kallad "nätverkscentrerad" eller "infocentrerad" krigföring. Grundläggande kraftmultiplikator, hörnstenen i C4ISR-system men begränsad till en stödfunktion, användningen av rymden för militära ändamål var på 1990-talet ett verk av en mycket sluten klubb av nationer (EU, Ryssland, Frankrike...). Denna situation har till stor del utvecklats genom den progressiva trivialiseringen av tillgången till den fjärde dimensionen (cirka sextio länder idag) och framväxten av nya institutionella aktörer (Kina, Indien, Japan, Israel, Iran, etc.). Vi noterar också utseendet på "New Space". Ett ekosystem av privata aktörer som inte längre nöjer sig med att vara operatörer utan även designers, utvecklare, byggare och framför allt launchers.

Vissa är idag på gränsen till att bestrida företräde för vissa hittills dominerande spelare [efn_note] Space X förnybara bärraket är en mycket allvarlig konkurrent till Arianne VI från Airbus/Arianespace. Frankrike ställer sig på allvar frågan om den långsiktiga önskan om att neka vår suveräna tillgång till rymden[/efn_note]. "New Space" har gynnats av den amerikanska administrationen sedan 2000-talet och har lett till en betydande kostnadsminskning och miniatyrisering av delar, och ger upphov till ett allt mognare ekosystem och en global rymdmarknad. På så sätt deltar han också i att förändra karaktären av den strategiska förståelsen av denna 4:e dimension.

Från militariserat rymd till den beväpnade fjärde dimensionen

Kombinationen av konkurrens, särskilt militär konkurrens, mellan stater, rymdens strategiska karaktär och trivialiseringen av dess tillgång gör att det muterar från en stöddimension till en ytterligare stridsdimension. Med andra ord fortsätter militariseringen av rymden sin utveckling mot vapenisering. På 1990-talet rörde den militära användningen av rymden tre huvudkomponenter:

  • Observation (ROIM) och Elint [efn_note]Electronic Intelligence [/efn_note] (ROEM) i låg omloppsbana (mindre än 2000 km), med hjälp av så kallade "scrolling"-satelliter
  • Geopositionering (GPS, Galileo) i medelhög omloppsbana (mellan 2000 km och 5000 km)
  • Telekommunikation, dataöverföringar och tidig [ballistisk] varning[efn_note] System för tidig varning använder också låg omloppsbana[/efn_note] i "geosynkron" omloppsbana (stationära satelliter på 36 000 km)

Dessa komponenter gav rymden status som slutstenen i västerländska arméers C4ISTAR-arkitektur som etablerade deras tekniska och informationsmässiga överlägsenhet. Utan utrymme finns det ingen målinriktningsprocess och begränsade elektroniska intelligensmöjligheter (avlyssning, jamming, berusning, etc.); inga höghastighetsdataöverföringar i realtid, inom C2-arkitekturer, ingen styrning av HALE- och MALE-drönare, ingen geolokalisering av vektorer i teatern (nödvändigt för deras nätverk) eller GPS-styrning av ammunition (Cruise, Ballistics...), etc…. Dessa förmågor förväntas stärkas genom användningen av AI vid överföring och sammansmältning av data vid exponentiell volym, systematisering av samarbetsstrider, multiplikationen av mikrosatellitbanor eller utvecklingen av varningssystem. avancerat utformat för att ta hänsyn till hotet av hypersoniska ballistiska missiler... Så många tekniska framsteg möjliggjordes bland annat av "New Space"

MQ 4C Triton USN försvarsanalyser | ASAT | Kommunikations- och försvarsnätverk
MALE- och HALE-drönarna är beroende av en satellitlänk till kontrollcentret

Å andra sidan innebär framväxten av nya rumsliga aktörer idag en ökad konflikt i en dimension som nu är avgörande för alla länder som hävdar att de ökar eller bibehåller sitt inflytande och makt. Västerländska generalstaber tvingas därför nu förutse nya risker i rymden. Eftersom varje nekande av tillgång eller neutralisering/förstörelse av kapacitet skulle skada västerländska arméer i deras förmåga att först gå in i semi- och icke-tillåtande miljöer eller till och med helt enkelt använda majoriteten av sina system. Trupper som placerats ut i operationsteatrar skulle bli blinda och enheter isolerade[efn_note] Även inom ramen för försämrade miljödoktriner som förutser denna typ av scenario.[/efn_note] .

Den växande radikaliseringen av den internationella maktbalansen utgör nu olika hot, oavsett om det är cyber (piratkopiering av programvara på marken eller i omloppsbana), elektromagnetiska (störning av SatCom eller geolokaliseringsdata), sabotage/fångst/förflyttning av satelliter, till och med kinetiska hot som t.ex. anti-satellitmissiler (avfyrade från ytan eller luften eller till och med en dag Space-to-Space) eller programmering av "mördarsatelliter". Vi noterar i förbigående att en stor del av hoten rör rymdvektorer som kan neutralisera eller förstöra andra vektorer. Kunskap om rymdmiljön är därför grundläggande. Förmågan "Rymdövervakning" har redan varit en strategisk fråga i 20 år. Den ökande förtätningen av rymdtrafiken i kombination med den ökade konflikten gör det viktigt[efn_note]Det är också mycket viktigt när det gäller skräphantering[/efn_note]. Det är fortfarande i dag ett verk av en tät klubb av nationer (EU, Ryssland, Frankrike, Kina, snart Japan, etc.). Den tekniska utmaningen som kännetecknar det är dess utveckling mot övervakning av Space from Space för att komplettera markradarsystem.

USA försöker tydligt hävda sitt ledarskap i morgondagens rymd

Detta strategiska sammanhang leder till en inflation av doktriner, arkitekturer och produktion av vektorer inom det västerländska huvudkontoret. Det var USA som var det första, framför allt inför ryska och kinesiska rymdgestikulationer, som åtog sig skapandet av ett "rymdkommando" i slutet av 2018. Nyligen genomförda deklarationer och projekt visar att det inte har agerat som en tillkännagivande effekt. Det här tillkännagivandet är det logiska resultatet av 15 års framsynthet om beväpning av rymden. Internationella spänningar och global upprustning förverkligar allt mer detta perspektiv och tvingar rymdmakter att reagera. Månaderna augusti och september 2019 var mycket rika på tillkännagivanden från Pentagon och regeringen angående rymden. På två månader bekräftades:

  •  Ökningen av SatCom-bandbredder för trupper utplacerade på teater,
  • Den nära förestående ankomsten av den nya generationens system för tidig varning,
  • En miljard dollar har släppts för det hypersoniska DAMB[efn_note]Anti-Ballistic Missile Defense[/efn_note]
  •  Den kommande etableringen av ett djuprymdövervakningssystem för att förutse konventionella hot bortom Geosynkron bana.

Djupt rymdövervakning är kanske det mest intressanta ur en strategisk och prospektiv synvinkel. Både när det gäller teknisk och doktrinell innovation och geopolitisk implikation. I själva verket, genom att förutse hot bortom den geosynkrona omloppsbanan, flyttar den amerikanska armén mekaniskt den "terrestra" geostrategiska horisonten mot månens närhet. Ge trovärdighet åt hoten från konventionella konfrontationer i rymden på medellång sikt.

Satellitanalyser försvar | ASAT | Kommunikations- och försvarsnätverk
Förvärv av intelligens, oavsett om det är elektromagnetiskt eller optiskt, är ett av de viktigaste uppdragen som anförtros militära satelliter.

Som ett resultat av detta räknar EU också med behovet av att skapa ett nytt underrättelseområde dedikerat till Space[efn_note]A Space Origin Intelligence (ROES) av något slag [/efn_note] och till användningen av rymden som potentiellt skulle kunna leda till skapandet av ett [rymd-]underrättelsecenter oberoende av det amerikanska flygvapnet och följaktligen doktriner och underrättelsearkitektur som är specifik för den fjärde dimensionen.
Situationen vittnar om betydande frivillighet som materialiserar amerikanernas medvetenhet om de viktiga frågor de står inför. Detta nya rumsliga läsrutnät verkar snabbt ha fångat...

Frankrike vill behålla sin rang som en stor rymdmakt

Som en gammal militär- och rymdnation har Frankrike gradvis blivit medveten om den gradvisa förändringen av den 4:e dimensionens karaktär. Den senaste tidens doktrinära ansträngning tycks dock ha provocerats fram av två chocker: president Trumps tillkännagivande om skapandet av USA:s rymdkommando 2018 och mediabevakningen av affären med den ryska satelliten som närmade sig telekommunikationssatellitten fransk-italienska Athena-Fidus i september 2018. Så här i slutet av 2018 offentliggjorde president Emmanuel Macron och försvarsminister Florence Parly den nya franska rymdstrategin som materialiserades i dokumentet "Defense Space Strategy" som sammanfattades med "Imagining beyond: Defense innovation guidance document" under 2019.

Det förefaller beklagligt i termer av framtidsutsikter att Frankrike försätter sig själv i en sådan "reaktiv" ställning eller till och med följer USA:s doktrinära spår[efn_note]Vilket skulle vara ganska aldrig tidigare skådat sedan slutet av 1990-talet, en period från vilken Frankrike börjar utveckla mer originella sysselsättningskoncept och doktriner efter "traumat" under andra Gulfkriget och konflikterna i det forna Jugoslavien [/efn_note]. Men Frankrike har visat sin intellektuella kraft i "Krigsstudier" och har den viktiga ReTex för sina många externa verksamheter under de senaste 30 åren. Vi kan anta att de ovan beskrivna ”utlösande” händelserna mer bestod av mediatiserade förevändningar för att få en större internationell publicitetseffekt. Faktum kvarstår att Frankrike är den andra västerländska, eller till och med globala, nation som officiellt antar en rymdstrategi.

Galileo-satelliter Försvarsanalyser | ASAT | Kommunikations- och försvarsnätverk
Galileo-satelliterna tillåter européer att ha ett positioneringssystem oberoende av det amerikanska GPS-systemet.

Den senare är fokuserad på att bevara sin befintliga optiska intelligens (Hélios II, Pléiade, CSO), telekommunikation (Syracuse, Athena-Fidus), geopositionering (Galileo) och elektromagnetisk intelligens (Céres). Det verkar också vilja utveckla sina radar- och tidig varningsfunktioner som för närvarande är otydliga eller till och med obefintliga. Alla dessa element är nödvändiga för att bevara dess operativa stödkapacitet. 

Hjärtat i den nya rymdförsvarsstrategin är dock till stor del fokuserad på det aktiva och passiva försvaret av dess satelliter mot all cyber, elektromagnetiska hot (särskilt störning), överbelastning i omloppsbana (dockning, kapning, fångst, sabotage, etc.). ) men också andra mer konventionella hot: kinetiska handlingar (Asat-missiler, nedbrytning av marksegment, etc.). Rymdövervakningen försummas inte, vilket innebär att GRAVES-systemet ersätts och kapaciteten utökas inom detta område. Slutligen ges en mycket stor del till teknisk innovation via cybersäkerhet och den växande användningen av artificiell intelligens, operativa lösningar som erbjuds av "mikrosatelliter" samt utveckling av "dubbel", civil-militär teknologi. De senare är tänkta att förbättra bland annat vektorernas redundans och därmed kapacitetsdjupet.

Vi noterar vissa gränser, såsom hänsynen till utrymme i den hypersoniska DAMB som förblir vag. Vidare väljer Frankrike att anta en aktiv men defensiv strategi när USA redan har meddelat att man så småningom kommer att utrusta sitt ”rymdkommando” med dödliga vapensystem. Slutligen noterar vi fortfarande konkreta åtgärder med tilldelningen av en budget på 3,6 miljarder euro som beviljats ​​inom ramen för LPM 2019-2024 och skapandet av början av en enhetlig rymdledning under ledning av flygvapnet som nu kallas Air and Rymdstyrkan. Om hoten är väl identifierade förblir rymdförsvarsstrategin en allmän färdplan utan direkt verkställande effekter. De kommande månaderna och åren kommer att bli avgörande för att mäta fransk voluntarism i den konkreta försvarskapacitet som vi har valt att utrusta oss med, som USA.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna