Återgång till favör av marin artilleri

Sedan början av 90-talet, och tillkomsten av precisionsstyrda missiler, hade sjöfartsartilleriet gradvis förlorat sin dominans i utformningen av stridsfartyg. Antalet bitar hade redan minskat under tidigare år till deras kongruenta delar, det var då kraften hos bitarna att minska. Medan 5-tums (127 mm) bitarna var 80-talets riktmärke såg vi utseendet på en mindre storlek, som 3-tums (76 mm) och till och med 2-tums (57 mm), på stora ytbekämpningsenheter. 

I Frankrike gav den berömda DCN100 100 mm svängen plats för 76mm delar på FDA Horizon, sedan på FREMM och på nästa FTI. Gowind2500 Corvettes, som dock väger 2400 ton, bär bara en 57mm kanon, där A69 1200 ton bar 100mm. Utseendet på ny teknik, såsom skal med lång räckvidd eller elektriska kanoner, kommer sannolikt att få marinartilleri tillbaka till nåd i utformningen av ytfartyg.

Den första klassen som fördjupade detta faktum var Zumwalt tunga förstörare klassen. Zumwalt var utrustad med 2 6-tums (155 mm) Advanced Gun System-pistoler, och började initialt kunna bära upp till 900 skal på ett utsträckt intervall och kunna nå 83 nautiska räckvidd (150 mm). Men det orimliga priset på projektiler, mellan 800.000 1 och XNUMX miljon dollar, fördömde artilleriet i dessa byggnader, och det är nu en fråga om att demontera dem för att öka antalet vertikala silor.

De två 155mm-kanonerna skulle vara Zumwalts primära vapensystem

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT