Le Rafale prioriterar KF-21 Boramae och F-15EX i Indonesien

För bara två år sedan meddelade Jakarta att man vänder sig mot Rafale av Dassault Aviation, för att påbörja moderniseringen av sina flygvapen. Om den riktade ordern gällde 42 flygplan, delades denna upp i 3 trancher, respektive 6, 18 och 18 flygplan, som skulle träda i kraft successivt.

Denna uppdelning var därför anledning till oro. De senaste åren har Indonesien faktiskt inte visat sig vara en särskilt pålitlig partner i flera stora försvarshandlingar, med betydande förseningar i tilldelningen av kontrakt, och framför allt betalningsanmärkningar som ibland har mer än irriterat Jakartas partners.

En strategisk kund för Rafale och Dassault Aviation

Dock efter beställning av de första 6 enheterna, som trädde i kraft bara några veckor efter det första tillkännagivandet, den andra delen av 18 enheter var för sin del knappt åtta månader senare.

Tidigare i veckan meddelade Dassault just det den tredje och sista delen hade också precis trätt i kraft, visar att för Jakarta ansågs förvärvet av de 42 franska jaktplanen vara en stor prioritet, långt före dess deltagande i det sydkoreanska KFX-programmet.

Rafale
Det indonesiska nationella militära flygvapnet, eller Tentara Nasional Indonesien Angkatan Udara, kommer att ställa upp 42 jägare Rafale under de kommande åren.

Detta är naturligtvis utmärkta nyheter för Dassault Aviation och alla berörda företag. Ja, med undantag för Kroatien, alla kunder av Rafale, fram till dess, var traditionella operatörer av franska stridsflygplan, och i synnerhet Mirage 2000. Detta är inte fallet för Indonesien som hittills hade vänt sig mot USA och Sovjetunionen i detta område, i samband med landets alliansfrihetspolitik.

Framför allt, med en uthållig ekonomisk tillväxt (5,3 % 2023), förväntas den bli en viktig aktör inom den globala ekonomiska och politiska sfären under de kommande åren och decennierna. Samtidigt gränsar den till Sydkinesiska havet i söder, och befinner sig som sådan i spänning med kinesiska anspråk på detta maritima utrymme, vilket skapar återkommande friktioner med folkets befrielsearmés sjö- och flygstyrkor.

Faktum är att lägga till Indonesien till listan över operatörer av Rafale, representerade en strategisk utmaning för Paris och Dassault, den långsiktiga potentialen för den indonesiska stridsflottan översteg säkerligen de 42 flygplan som ursprungligen beställdes.

Oro relaterade till utförandet av det sydkoreanska KFX-programmet och KF-21 Boramae av Indonesien

Riskerna verkade dock höga när kontraktet skrevs på. Jakarta, en partner på 2010 % sedan 20 i det sydkoreanska KFX-programmet, som sedan dess har fött upp KF-21 Boramae, har stått ut framför allt för sin bristande efterlevnad av sina åtaganden gentemot Seoul, särskilt när det gäller budgetproblem. dimensionera.

KF-21 Boramae
Indonesien är en 20 % partner i det sydkoreanska KFX-programmet.

Redan 2017 var det indonesiska ingenjörscentret i Sydkorea tvunget att stängas, medan betalningseftersläpningen till Seoul angående detta program redan översteg 400 miljoner dollar.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna