Holländska F-35Snart redo för Natos kärnvapenuppdrag

Johan van Deventer, som leder det holländska luftstridskommandot, sa via tweet att de holländska F-35A från Koninklijke Luchtmacht, eller KLu, hade fått en första certifiering för att utföra kärnvapenavskräckning och anfallsuppdrag under NATO, en roll som de borde anta från början av nästa år.

Sedan 60-talet har de holländska flygvapnen deltagit i det nukleära avskräckningsuppdraget inom ramen för Nato. För detta har vissa flygplan från det holländska flygvapnet, idag F-16, omvandlats, deras besättningar tränats och infrastrukturen anpassats för att transportera en B61-Mod3 eller Mod4 gravitationell kärnvapenbomb lagrad på Volkels flygbas.

Natos gemensamma avskräckning

Dessa kärnvapenbomber kontrolleras och implementeras av USA, som ensamt har makten att beväpna dem (i motsats till vad många tror kopplat till termen "dubbelnyckel" som ibland används), länderna som är värd för dessa bomber har å andra sidan rätt att invända mot deras flygbaser, och i förekommande fall, att deras flygplan används för detta uppdrag, under Natos befäl.

I dag deltar fyra andra europeiska länder i detta NATO-delade avskräckningsuppdrag: Tyskland vid Buchel-flygbasen med Tornado PA-200, Belgien vid Klein Brogel-flygbasen med F-16. Belgier, Italien vid flygbaserna Aviano och Ghedi, respektive värd. Amerikanska F-16 och italienska Tornado PA-200, samt Nederländerna, från flygbasen Volkel, med F -16 Dutch.

En femte NATO-medlem deltar i uppdraget, i det här fallet Turkiet med ett tjugotal B61-atombomber lagrade på Incirliks ​​flygbas, men de turkiska F-16:orna och deras besättningar har inte varit kvalificerade för att transportera kärnvapen, vilket bara lämnar den amerikanska F- 15 och F-16 för att utföra detta uppdrag.

Transformationen till F-35A och B61 Mod12 paret

I mitten av 2000-talet åtog sig det amerikanska flygvapnet att utveckla en ny version av sitt gravitationskärnvapen B61, som svarar mot den tekniska utvecklingen men också på behoven för denna typ av vapen.

Kärnbomben B61 Mod12 är alltså mer kompakt, med en massa på 375 kg, mindre kraftfull med en nominell effekt på 50 kt, och mer exakt, tack vare avancerad tröghetsstyrning, än modellerna 3 eller 4 som den ersätter. Den har tillverkats sedan november 2021 och ska utrusta amerikanska F-15E, B-2 och B-21 Raider, samt amerikanska och allierade F-35A.

F/A 18 E Super Hornet
Inför den amerikanska vägran att utrusta Eurofighters Typhoon av kärnvapenbomben B61 Mod12 hade Berlin initialt övervägt att skaffa Boeing F/A 18 E/F Super Hornets för att säkerställa Natos gemensamma avskräckningsuppdrag. Washington vägrade än en gång att kvalificera detta flygplan för B61 Mod 12, vilket tvingade Berlin att vända sig till F-35A.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Avskräckande krafter | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna