Kan vi slå samman SCAF- och Tempest-programmen till ett enda europeiskt program?

Efter överklagandet av patice Caine, VD för Thales, det är vändningen av Guillaume Faury, VD för Airbus, för att kräva försoning av program SCAF sammanför Tyskland, Spanien och Frankrike och TEMPEST-programmet som leds av Storbritannien med stöd av Italien och Sverige. Men utöver avsiktsförklaringarna är denna tillnärmning relevant, eller bara möjlig, med tanke på parametrarna kring de två europeiska programmen?

Lärdomar från det förflutna

I slutet av 80-talet och början av 90-talet lyckades Europa utveckla 3 kampflygprogram, franska Rafale, svenska Gripen och tyfonen som sammanför Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien. Dessa tre flygplan har kämpat ett hänsynslöst handelskrig genom åren, skadat tillverkarens marginaler och begränsat fördelarna med exportprogram för att nå industriella trösklar som möjliggör skalfördelar, oavsett design, tillverkning, användning och utveckling.

Rafale och Typhoon är två europeiska flygplan som är mycket lika när det gäller prestanda och aspekter

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT