Slut på USA:s bistånd till Ukraina 2025: Zelensky förbereder sig diskret för det


Amerikanskt bistånd till Ukraina har sedan starten av den ryska aggressionen varit den logistiska pelaren för ukrainskt motstånd, såväl som katalysatorn för allt västerländskt bistånd, och spelat en strategisk roll för Kiev. Denna hjälp är desto mer kritisk eftersom ukrainare och ryssar vet att kriget kommer att pågå i flera år, även om västerländska medier och ledare idag fokuserar på den pågående offensiven i Zaporozhye oblast.

I detta sammanhang kan Donald Trumps återkomst till Vita huset, liksom Ron de Santis, utgöra ett existentiellt hot för Ukraina, eftersom båda har hotat att dra tillbaka amerikansk militär hjälp till Kiev. Emellertid verkar det som att president Zelenskij under flera månader har åtagit sig att förutse en sådan katastrof för att kunna fortsätta kampen, även utan stöd från Washington.

Det växande hotet om att USA:s bistånd till Ukraina upphör

med 76,8 miljarder dollar i bistånd till Ukraina mellan konfliktens början och juli 2023, inklusive 46,6 miljarder euro i militärt bistånd, är USA den överlägset största bidragsgivaren till krigsinsatsen inför Moskvas aggression. Dessutom beviljar Washington varje månad Kiev ett nytt paket med militärt stöd som sträcker sig från 250 till 400 miljoner dollar, inklusive många ammunition, pansarfordon, drönare och mycket annan utrustning.

Amerikanskt bistånd till Ukraina har ofta fungerat som en detonator för europeiska länder, till exempel under leveransen av M777 lätta haubitser.
Amerikanskt bistånd till Ukraina har ofta fungerat som en detonator för europeiska länder, som med leveransen av M777 lätta haubitser som banade väg för Caesar, Pzh2000 och andra europeiska bågskyttar.

Utöver detta direkta bistånd har det amerikanska stödet till Ukraina, i många exempel, varit en drivande kraft för att ”avblockera” viss motvilja i Europa. Detta gällde specifikt leverans av artillerisystem och sedan västerländska tunga stridsvagnar, där Berlin vägrade att leverera, eller att godkänna leverans av Leopard 2 i Kiev, innan USA tillkännagav leveransen av M1 Abrams.

Faktum är att Donald Trump, den stora favoriten i de republikanska primärvalen, men också hans tvåa Ron de Santis, guvernören i Florida, förklarade sig vara motståndare till fortsatt amerikansk hjälp till Ukraina om de skulle vinna nästa val i USA:s presidentval. år 2024 är ämnet uppenbarligen anledning till oro i Kiev.

Detta är desto mer fallet eftersom idag, mätningar placerar Donald Trump och Joe Biden hals och hals inom felmarginalen, medan 12 till 14% av amerikanerna fortfarande säger att de är osäkra. Med tanke på hans ålder är Joe Bidens kandidatur dessutom föremål för tvivel, medan hypotesen om en duell mellan Donald Trump och vicepresidenten Kamala Harris ger en klar seger till den tidigare presidenten.

En hypotes i hjärtat av rysk strategi i Ukraina

Detta hot har inte undgått Moskva, som delvis har omorganiserat sin försvarsinsats och sin planering, just för att kunna dra fördel av Ukrainas försvagning om Washington skulle avsluta sitt stöd. Således tillämpar de ryska arméerna nu en strikt defensiv hållning, som syftar till att erodera ukrainska militära tillgångar, samtidigt som de minimerar sina egna förluster, till bekostnad av begränsade territoriella förluster.

Russian Tank Factory uralvagonzavod e1662477432878 Försvarspolitik | Tyskland | Militära allianser
Den ryska industriproduktionen hotar nu militära balanser i Ukraina på medellång sikt

Samtidigt, den ryska försvarsindustrin har omorganiserats för att avsevärt öka sin produktionstakt, särskilt när det gäller pansarfordon, artillerisystem och ammunition.

Faktum är att om den amerikanska navelsträngen skulle brista i slutet av 2024, efter en eventuell seger för Donald Trump, skulle Moskva då ha ett betydande inflytande över de ukrainska försvararna som därför skulle vara beroende av europeiskt stöd för att göra motstånd. Hittills finns det dock ingenting som tyder på att européerna har förstått en sådan risk, och det ansvar som skulle falla på dem om det amerikanska stödet skulle torka.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarspolicy | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna