Återgången till nåden för den lätta stridsvagnen i moderna arméer

För några dagar sedan mottog 1:a utländska kavalleriregementet baserat i Carpiagne de två första pansarspanings- och stridsfordon, eller EBRC, även kallade Jaguar, för att ersätta sina lätta stridsvagnar AMX10RC. Om de franska arméerna, som är vana vid externa operationer i Afrika och Mellanöstern, aldrig har förbisett denna typ av pansarfordon som kombinerar eldkraft och rörlighet med AMX10RC och ERC-90, tog en mycket stor majoritet av världens väpnade styrkor bort dem från deras inventeringar av omstruktureringsfonder efter det kalla krigets slut. På senare tid ledde kombinationen av hårdnande av asymmetriska insatser å ena sidan och återkomsten av hypotesen om högintensiv strid å andra sidan flera stora arméer att ompröva sina positioner och att återigen skaffa lätta stridsvagnar. pansarparker. Utöver den franska jaguaren har många nya modeller utvecklats de senaste åren för att ansluta sig till världens stora arméer, som den kinesiska Type 15, den ryska Sprut-SD eller den amerikanska MFP. Vilka är prestationerna och sysselsättningsdoktrinerna för dessa material som krävs för att spela en allt större roll i de militära åtaganden som kommer?

Denna syntes presenterar egenskaperna hos huvudmodellerna av lätta tankar i bemanning eller under utveckling i världen, med den kinesiska Type 15, den franska EBRC Jaguar, den amerikanska MFP och den ryska 2S25 Sprut-SD.

Kina: Typ 15

Först presenterades offentligt i oktober 2019 med anledning av den imponerande militärparaden som firar 75-årsdagen av People's Liberation Army, den lätta stridsvagnen Typ 15 markerar, tillsammans med den tunga stridsvagnen Type 99/A, de kinesiska arméernas och industrins frigörelse från sovjetisk och sedan rysk modell. Faktum är att om de ryska landstyrkorna strängt taget inte använder lätta stridsvagnar som identifierats som sådana i deras inventarier (förutom de luftburna styrkorna), och delegerar denna typ av uppdrag till infanteristridsfordon eller till och med tunga stridsvagnar, måste kinesiska styrkor ingripa i vissa miljöer som är särskilt fientliga mot tung rustning, som Himalayas högland mot Indien, eller de subtropiska djunglerna mot Vietnam. Den lätta tanken av typ 15 utvecklades just för detta ändamål för att ersätta Type-62 (inte att förväxla med den sovjetiska T-62), en 20-tons lätt tank beväpnad med en 85 mm pistol tillverkad från 1962 till 1989. över 1500 exemplar. Har precis kommit in i tjänst Typ 15 placerades mycket snabbt ut på Ladakh-platån för att visa dess effektivitet. Man måste tro att demonstrationen bar frukt, eftersom DRDO, den indiska rustningsbyrån, meddelade kort efter utvecklingen av en nationell lätt stridsvagn, Zarowar, exakt för samma typ av uppdrag på samma biografer som Type 15.

Typ 15 utplacerades från 2019 till Himalayas platåer längs gränslinjen till Indien

9 meter lång, 3.3 meter bred och 2,5 meter hög, Type 15, även kallad VT-5 för export, är en 35-tons stridsvagn med reaktiv rustning, som på sin tid kunde ha klassificerat den i kategorin medelstora stridsvagnar, eftersom nära i sina dimensioner som i sin massa till AMX30 eller T-62. Den är också beväpnad med en 105 mm högtryckspistol, som den franska stridsvagnen. Däremot stannar jämförelserna där med dessa stridsvagnar från 60-talet. Faktiskt är Type-15 ett perfekt modernt pansarfordon som har alla de tekniska landvinningarna för tillfället, med kompositpansar och reaktiva pansarplattor, perfekt moderna Vetronics och kommunikationssystem, stabiliserad sikt och ett automatiskt lastningssystem som tillåter en besättning på 3 personer. Dessutom kunde rustningen få ett hårt dödande skyddssystem utöver dessa aktiva skydd (störningar, rök och lockbeten). Framför allt drivs den av en mycket kraftfull 8V132-motor som utvecklar 1000 hk, vilket ger den ett extraordinärt effekt-till-viktförhållande på 28 hk per ton, och därför anmärkningsvärd rörlighet, även på instabil mark.

Typ 15 erbjuds för export under destinationen VT-5 till ett mycket attraktivt pris på cirka 3 miljoner dollar per enhet

Den kinesiska tanken designades inte bara för att öka eldkraften hos kinesiska enheter i svår terräng, utan också för att vara det lufttransportabla Y-20 flygplan. Om PLA inte har kommunicerat, som vanligt, personalmål för denna tank, är det troligt att den kommer att produceras mellan 800 och 1000 exemplar för att ersätta Type 62, med hänsyn till att APL-formatet har minskat efter reformerna de senaste två decennierna. Den erbjuds också för export under namnet VT-5, och har redan köpts upp av Bangladesh upp till 44 exemplar. På grund av dess format, dess effektivitet och dess uppskattade kostnad på 3 miljoner dollar per enhet, kommer det sannolikt att under de kommande åren komma att behövas för att utrusta andra väpnade styrkor, särskilt i Afrika, Asien och Sydamerika. Men som ofta är fallet med kinesisk utrustning, är det tillrådligt att vänta på att tanken ska bevisa sig i fält innan man drar slutsatser om dess effektiva effektivitet.

Frankrike: EBRC Jaguar


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT