Den brittiska fregatten HMS Portland får sin nya generations sonar

Royal Navy typ 23 fregatt HMS Portland fick sin nya skrovsonar, Type 2150, ersätter 2050-ekolodet från 90-talet och som passade HMS Portland sedan det togs i bruk 2001. Denna ekolodsmodell, kallad "Ultra" på grund av namnet på det brittiska företaget som producerar det, Ultra Electronics Command & Sonar Systems, kommer att installeras på 7 andra typ 23 fregatter som en del av moderniseringen, liksom på de första 3 typ 26 fregatterna under uppbyggnad. Förutom prestandaförbättring kommer Ultra att erbjuda ett nytt, mer effektivt gränssnitt och förenklat underhåll som gör det möjligt att rymma ut översyner på mer än 5 år.

Typ 23 fregatter hade redan mottagit mellan 2004 och 2008, en ny bogserad ekolod 2087, för att stärka byggnadernas anti-ubåt kapacitet. I samband med den pågående moderniseringen får fartygen också ett nytt Sea Ceptor-försvarssystem som används MBDA: s CAAMM-missil, typ 997 Artisan 3D-radar, samt 5 Martlets-lätta missilraketter som förstärker 30 mm-kanonerna mot asymmetriska hot.

8 fregatter från Royal Navy Type 23 tar emot Sea Ceptor-systemet för att ge nära skydd mot luftfartyg och missil

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT