Hur kan utvecklingen av läran om innehav av utrustning göra det möjligt att utöka arméernas format?

I slutet av 60-talet och början av elektroniska system ombord upplevde militär utrustning en mycket snabb tillväxt i prestanda och kapacitet. Samtidigt upplevde deras kostnader för anskaffning och genomförande också en dopad ökning, som vida översteg ökningen av militärbudgetar. I ett försök att upprätthålla formaten och framför allt den operativa kapaciteten, åtog sig militären och industrimännen att förlita sig på två egenskaper som möjliggjorts tack vare bidragen från elektronik och informationsteknologi, nämligen utrustningens mångsidighet och deras skalbarhet för att utöka den effektiva liv i krafterna. Det var så franska Rafale, designad från början av 80-talet, gjorde det möjligt att på egen hand ersätta de 8 stridsmodellerna i tjänst inom de franska arméerna, där planet är både ett stridsflygplan och Mirage 2000C. Crusader, ett attackflygplan som Jaguar, F1CT, 2000D och Super Etendard, ett spaningsflygplan som F1CR och Etendard IVP, och ett strategiskt attackflygplan som Mirage 2000N. När det gäller skalbarhet har Dassault-flygplanet, som fortsätter att samla exportorder mer än 20 år efter att det tagits i bruk, hittills upplevt inte mindre än 5 iterativa standarder, från F1-luftöverlägsenhet ombord till F -3R mångsidig multirole, och kommer att fortsätta att utvecklas med nästa F4- och F5-standarder, vilket tar enheten till tröskeln till den 5:e generationen.

Förlängningen av utrustningens livslängd, tack vare skalbarhet, såväl som deras mångsidighet, gjorde det möjligt för militära planerare att svara på format- och kapacitetsfrågor under budgetrestriktioner, ytterligare förstärkt av de berömda "fredens fördelar" efter sovjetblockets kollaps. De franska flygvapnen, liksom britternas eller amerikanernas, upplevde djupa minskningar i storlek och nådde 65 % för dessa 3 länder och mer för länder som Tyskland eller Belgien. Men det som var ett svar på ett omedelbart problem, förvandlades med tiden till ett paradigm som inte bara utformade format utan också policyer för ägande av utrustning. Således planeras flygplan av Rafale-generationen, som European Typhoon eller svenska Gripen, att fortsätta vara i trafik efter 2060, mer än 60 år efter att ha tagits i trafik. När det gäller deras efterträdare, såsom NGF för SCAF-programmet, Tempest eller NGAD, kommer de att få behålla linjen till 2100, medan de kommer att träda i tjänst från 2035 eller 2040. Detsamma gäller i fältrustningen, och t.ex. i mindre utsträckning, inom området stridsfartyg, som alla nu är designade för en utökad operativ livslängd tack vare förbättrad skalbarhet.

SCAF-programmets Next Generation Fighter är designad för att vara i drift i över 60 år

Intuitivt är denna strategi vettig. En utveckling som kostar mycket mindre än att skaffa, och därför att utveckla en ny enhet, ju mer man förlänger livslängden på en utrustning tack vare successiva utvecklingar, desto mer bör den visa sig vara ekonomisk att implementera. Det är därför helt naturligt att de nya programmen, såsom SCAF eller MGCS, också syftar till att designa denna typ av utrustning med lång livslängd, även om kostnaderna för design, tillverkning och implementering är högre. Ändå, samtidigt som han regisserade förvärv för US Air Roper, Dr. Will Roper krossade dessa mottagna idéer. Enligt honom skulle en begränsning av livslängden för ett stridsflygplan i styrkorna till 50 % av dess förväntade livslängd, d.v.s. 15 år, i slutändan kosta USAF mindre per flygplan och per år, vilket gör det möjligt att, på motsvarande budget, implementera fler enheter . Detta uttalande är uppenbarligen helt kontraintuitivt och går emot strategierna för innehav av militär utrustning i hjärtat av planeringen av stora västerländska arméer. Men att minska livslängden för ett stridsflygplan som Rafale till 15 år i de franska styrkorna skulle i praktiken spara mer än 22 % av flygplanets årliga ägandekostnader, och mer än 50 % om flottan totalt sett ökades med 50 %. Här är hur …


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT