F-35B, verklig framgång men allvarligt handikapp för programmet Joint Strike Fighter

Den 3 oktober 2021, efter ett år långt moderniseringsprogram, såg det japanska sjöfartsförsvaret för självförsvarsstyrka Assault Helicopter Carrier Izumo för första gången en amerikansk marin korps F-35B Lightning II stridsflygplan som lyfter från sitt flygdäck (fotografi i huvudillustrationen), cirka 76 år efter att Japans imperiums sista plan lämnade däcket på ett hangarfartyg från den kejserliga japanska flottan. Efter USA, Storbritannien och Italien är det det fjärde landet som implementerar den amerikanska smygkämpen med vertikal eller kort start och landning av Lockheed-Martin från ett hangarfartyg, men inte det sista, sedan Sydkorea förbereder också ett hangarfartyg avsett för denna användning, och att Spanien i stor utsträckning förväntas förvärva själva flygplanet för att ersätta Matador och bevara sin marina luftkapacitet.

Tack vare sitt nästan 90 ° orienterbara munstycke och en stabiliseringsfläkt bakom cockpiten kan F -35B, precis som Harrier, lyfta från en språngbräda men också från en höger bro till en dörr. -flygplan samtidigt som den bibehålls en betydande belastning tack vare den 180 KN dragkraft som levererades av dess Pratt & Whitney F-135-PW-600-motor utrustad med ett lyftsystem speciellt utvecklat av brittiska Rolls-Royce, vid ursprunget till den berömda Pegasus-reaktorn i Harrier. Och även om F-35B bär mindre bränsle än A-versionerna implementerade från landningsbanor, eller C från hangarfartyg utrustade med katapulter, begränsar dess korta / vertikala start och landning dess maximala startvikt. Och därför dess förmåga att bära ammunition och bränsle, och att det kämpar för att överstiga Mach 1, det förblir inte om det mindre en enhet utrustad med unika egenskaper till denna dag, vilket gör det möjligt att implementera en fighter på samma nivå på många fält med landbaserade fighters, från hangarfartyg utan katapulter och stoppsträngar, och därför mycket mindre dyrare än hangarfartyg som drivs av USA och Frankrike.

Lösningen som gjorde att F-35B kunde utföra vertikala eller korta start och landningar utvecklades av brittiska Rolls-Royce på grundval av sin expertis som förvärvats med Harrier och Pegasus-reaktorn.

F-35B: s prestanda, i synnerhet dess stealth och dess breda utbud av sensorer och informationsbearbetning och kommunikationsmöjligheter, gör den lämplig för två uppdrag, nämligen stöd från amfibiska överfallskrafter och marinskyddet. Genom sin smygande i frontsektorn kan flygplanet i själva verket eliminera fiendens luftvärnsförsvar, sedan tillhandahålla nödvändigt eldstöd till de styrkor som är inblandade på land, samtidigt som det koordinerar marinstöd tack vare dess sammansmältning av data. Samma kapacitet för upptäckt och datafusion gör det till en värdefull tillgång för att skydda maringruppen i avsaknad av en enhet som kombinerar flygövervakningsflygplan och stridsflygplan, även om det amerikanska planet inte har förlängning för att utföra luftstridsuppdrag, eller CAP , som är fallet med flygplan som säkerställer franska eller amerikanska hangarfartygs säkerhet. Slutligen, trots sin låga hastighet och lägre manövrerbarhet än många moderna jaktplaner, är F-35B fortfarande en formidabel motståndare i flygstrider, särskilt på lång räckvidd och när den fungerar i en kooperativ miljö som gör det möjligt att dra fördel av de bästa fördelarna som erbjuds smyg och datafusion.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT