M1E3, OMFV, FLRAA... USA:s armé i gryningen av en ny BIG 5

Övertygad om sin tekniska och militära överlägsenhet sedan slutet av det kalla kriget och Gulfkriget, har den amerikanska armén inte lanserat några större program, angående förnyelsen av sin högintensiva utrustningsflotta, sedan den berömda BIG 5 på 70-talet.

Faktum är att det än idag är Abrams, Bradley, Black Hawk, Apache och Patriot, som utgör spjutspetsen för de amerikanska mekaniserade och flygmobila brigaderna, all utrustning har designats för detta superprogram.

När spänningarna i Stilla havet ökar, och baserat på feedback från Ukraina, har den amerikanska armén genomfört en djupgående förändring, både när det gäller sina förväntningar på att modernisera och ersätta sin utrustning, och när det gäller doktrinen som övervakar förvaltningen av dessa program.

Utan att det heter så kan vi tydligt se att ett nytt super BIG 5-program nu tar form, Med M1E3-tanken, XM30-infanteristridsfordonet i OMFV-programmet, V-280 Valor-manöverhelikoptern från FLRAA-programmet, annulleringen och ersättningen av XM1299 ERCA-supergeväret och utplaceringen av flerskiktigt luftförsvar med M-SHORAD och IFPC-2-program. Frågan är om det kommer att räcka för att återställa de amerikanska arméerna den tekniska och militära dominans som de avser att återta?

Den amerikanska arméns BIG 5-program i slutet av Vietnamkriget

I slutet av Vietnamkriget i början av 70-talet blev den amerikanska armén medveten om klyftan som skilde den från de sovjetiska arméerna. I själva verket, när de koncentrerade sina resurser och investeringar för detta krig halvvägs mellan hög intensitet och anti-uppror, hade Moskva djupgående moderniserat sina styrkor, med ankomsten av många ny utrustning som ansågs vara mer effektiv än den som är i kraft i USA, såsom som T-72 stridsvagn, BMP-1 infanteristridsfordon, SA-6 och S-200 luftvärnssystem och Mi-8 och Mi-24 helikoptrar.

T-72M1
Ankomsten av T-72 (här en T72M1) representerade en chock för den västerländska militären, vilket ledde till utformningen av två tunga stridsvagnar symboliska för slutet av det kalla kriget: Leopard 2 tyska och amerikanska M1 Abrams.

För att svara på denna utmaning åtog sig den amerikanska armén att designa en ny generation utrustning för att återvinna den tekniska och operativa fördelen gentemot rysk utrustning och styrkor.

Så föddes BIG 5-superprogrammet, som födde fem av den amerikanska militärmaktens mest emblematiska militärutrustning från 1980 till idag, med M1 Abrams-stridsvagnen, M2-infanteristridsfordonet Bradley, Patriot långdistans luftvärnssystem, och UH-60 Black Hawk och AH-64 Apache helikoptrarna, som togs i bruk mellan slutet av 70-talet och början av 80-talet.

Det var dessutom samma sak för det amerikanska flygvapnet, med designen av F-15 Eagle och F-16 Fighting Falcon, och för den amerikanska flottan med atomflygfartygen av Nimitz-klassen, ubåtarna i Los Angeles-klassen sjömän, Ticonderoga-kryssarna, Arleigh Burke-jagarna och OH Perry-fregatterna, såväl som F-14 Tomcat då F/A-18 Hornet ombord på jaktplan.

Dessa program var så effektiva att de fortsätter, fyrtio år senare, att representera ryggraden i amerikansk militärmakt, på land och i luften, såväl som på och under haven.

Dessa anmärkningsvärda prestationer, men också de amerikanska åtagandena i Irak och Afghanistan, ledde till en utrustningsdoktrin som gynnar å ena sidan stora tekniska genombrott, mycket sällan framgångsrika någon annanstans, och å andra sidan, iterativ utveckling av befintlig utrustning interim, i väntan på dessa nya program som inte kom.

Chocken från kriget i Ukraina och förväntan om en konflikt i Stilla havet formar den amerikanska arméns nya doktrin

I slutet av dessa två konflikter befann sig faktiskt de amerikanska arméerna, och i synnerhet den amerikanska armén, den mest inblandade, i en situation som påminde om den som var deras, i början av åren 70, efter att undertecknandet av Parisavtalen.

US Army M1 Abrams Tyskland Kalla kriget
En av de första M1 Abrams som sattes in i Tyskland i början av 80-talet. Då vägde tanken bara 54 ton, jämfört med 66 i dag.

Uppfattningen om amerikansk teknisk och militär överlägsenhet var dock sådan under 2000- och 2010-talen att ingen känsla av brådska, och framför allt inget ifrågasättande, verkade vägleda den amerikanska armén i dess val. Det är i detta sammanhang som en ersättning BIG 5, kallad BIG 6, presenterades 2019.

Detta superprogram var dock baserat på samma paradigm som de som använts under de senaste tjugo åren, nämligen sökandet efter överväldigande teknisk överlägsenhet, vilket gav upphov till alltför ambitiösa program, som var fallet med M1299 ERCA-superpistolen, FARA spaningshelikopter, och många andra bland de sextio BIG 6-underprogrammen.

Utöver denna teknologiska fördom, kom två andra faktorer att ljuda dödsstöten för BIG 6. För det första, den växande säkerheten att inom en snar framtid behöva konfrontera de kinesiska arméerna i Stilla havet, enligt ett mönster nära det för Stillahavskriget under andra världskriget.

speciellt, kriget i Ukraina har krossat många säkerheter beträffande den förmodade effektiviteten av teknisk överlägsenhet som tjänar som en kraftmultiplikator inom Pentagon, samtidigt som man lyfter fram bristen på effektivitet hos viss utrustning som överförts till Ukraina.

Det är så, under två år, tonen har subtilt, men radikalt, utvecklats över Atlanten, särskilt när det gäller framtida utrustningsprogram, för att möta det ryska hotet, och särskilt hotet kinesiska, Peking rullar ut ett militärprogram och teknisk uppbyggnad uppenbarligen perfekt bemästrad, och mest oroande.

Den amerikanska armén inleder en ny kritisk utveckling av sina förmågor

Om US Navy fortfarande uppenbarligen har framsteg som ska göras för att återta det momentum som en gång var hans, på 70- och 80-talen, har den amerikanska armén å sin sida djupt utvecklat sina paradigm när det gäller stora utrustningsprogram under de senaste åren, för att i anda föda en ny BIG 5, mer realistisk och användbar än den dåliga skär STOR 6.

US Army Europa
Den amerikanska armén har utvecklat sin lättare och mer mobila komponent, såsom Stryker Brigades, men moderniseringen av högintensiva närstridsenheter förblir utrustade med rustningar designade under det kalla kriget, även om (mycket kraftigt) moderniserats.

Således designas tre nya program över Atlanten, för att ge den amerikanska armén medel att svara på framtida utmaningar, i Stilla havet som i Europa: M1E3-stridsvagnen, OMFV-infanteristridsfordonet, FLRAA-manöverhelikoptern. Till detta kommer utvecklingen av befintliga system, vad gäller artilleri, med en M109 med ett 52 kaliberrör, och utvecklingen av ett medel- och kortdistanslager, i den amerikanska luftvärnsbubblan.

M1E3-tanken bryter med Abrams evolutionsparadigm

På många sätt kännetecknar M1E3 Abrams tunga stridsvagn enbart den radikala omvandlingen som har påverkat den amerikanska armén under de senaste tre åren. Tills för bara ett år sedan skulle Abrams-tanken föras till en ny iterativ utveckling, M1A2 SEPv4.

Liksom tidigare utvecklingar var detta för att förse den tunga, och till och med mycket tunga, amerikanska stridsvagnen med nya möjligheter, till priset av en ny massaökning. Sedan den togs i bruk i början av 80-talet har Abrams faktiskt gått upp mer i vikt än en man gift med en cordon bleu i 40 år, från 54 till 66 ton.

Kriget i Ukraina har visat, i mer än två år, att överskottsmassan, men också den logistiska krångligheten som kännetecknar denna tank, liksom den brittiska Challenger 2, orsakade nackdelar som blev mer handikappande än de förväntade fördelarna.

GDLS AbramsX
I oktober 2022 presenterade GDLS sin AbramsX, som svar på presentationen av KF51 Panther från Rheinmetall och E-MBT från KNDS, under Eurosatory-utställningen.

Den första att förutse denna förändring var General Dynamics Land Systems, när det presenterade AbramsX, i oktober 2022. Mer än en utveckling var den här tanken en riktig "omstart" av modellen, som för tillfället bröt med många paradigm av Abrams, såsom 4-personers besättning, motorisering och massa.

Det är verkligen på denna grund som den amerikanska armén föreställde sig att den nya utvecklingen av Abrams, som skulle ersätta SEPv4, slutligen avbröts några månader innan dess implementering. Faktum är att M1E3, som namngetts av den amerikanska armén, kommer inte längre att ha mycket att göra med sin storebror, M1A2 SEPv3.

Således kommer M1E3 att använda sig av automatisering i stor utsträckning, för att reducera besättningen till endast tre medlemmar. Tornet kommer att vara helt robotiserat, eller kommer att kunna rymma besättningsmedlemmar endast valfritt. Detta gör det möjligt att minska volymen under pansar, och att stärka säkerheten för besättningen, i en överlevnadscell.

Skyddet av stridsvagnen kommer till största delen att förlita sig på ett nytt aktivt-passivt försvarssystem, inklusive Hard-kill, igen, för att öka stridsvagnens överlevnadsförmåga utan att göra den tyngre. Dess motor kommer att förenklas, kanske blir den till och med hybrid, som på AbramsX. Slutligen kommer pansarfordonet att vara helt digitaliserat och packat med sensorer, för att ge besättningen den bästa uppfattningen om dess direkta eller taktiska miljö.

M1A2 SEPv3
M1A2 SEPv3 väger nu 66 ton, 12 ton mer än den ursprungliga Abrams. Denna överdrivna massa och bördan av att underhålla rustningen utgör nu operativa hinder som lyfts fram i Ukraina.

Det yttersta målet för alla dessa stora brott med familjen Abrams är inget annat än en viktminskningskur som skulle göra Benjamin Castaldi grön av avund. Faktum är att M1E3 bara kommer att väga 54 ton på vågen, 12 ton mindre än M1A2 SEPv3, tankens massa när den togs i bruk, för att ge den tillbaka den rörlighet den hade förlorat, särskilt på mjuk mark.

På så sätt lättad kommer den nya tanken, som säkerligen bara kommer att ha ett Abrams-namn, närmare 50 ton av den ryska T-90M, och kommer till och med att vara lättare än 57 ton Leclerc, som länge ansetts i kommersiell diskurs faktiskt inte av amerikanerna, britterna och tyskarna, eftersom de är för lätta, därför otillräckligt skyddade.

XM30 från OMFV-programmet för att äntligen ersätta M2 Bradley

Bytet av M2 Bradleys infanteristridsfordon, och M3 spanings- och stridsfordon, har pågått sedan början av 2000-talet. Programmen har dock följt på varandra utan att någonsin lyckats förrän nu, oftast på grund av orealistiska krav från. den amerikanska armén.

Efter att programmet Optionally Manned Fighting Vehicle, eller OMFV, avbröts 2019, just på grund av förväntningar som inte är kopplade till verkligheten enligt specifikationerna, den amerikanska armén lanserade samma program några månader senare på olika paradigm.

GDLS Griffin 3
GDLS erbjuder Griffin 3 som en del av OMFV-programmet.

Således, där nästan alla aspekter av den nya rustningen definierades av den amerikanska armén i OMFV-1, nöjde man sig med att rita riktlinjer i OMFV-2, vilket ger tillverkarna valet av hur de ska svara.

Efter en första urvalsfas valdes samma två slutliga OMFV-1-konkurrenter, GDLS med Griffin-3 och Rheinmetall med KF-41 Lynx, ut igen för den sista fasen. De två tillverkarna kommer att behöva producera 11 prototyper, 7 gårdar och 4 valfria, för att delta i testerna, detta inkluderar karosserna, framdrivningssystemen, beväpningen, tornen såväl som de digitala tvillingarna. Tillsammans har de en budget på 1,6 miljarder dollar för att uppnå detta till 2026.

Liksom M1E3, syftar infanteristridsfordonet i OMFV-programmet, sedan namnet XM30, på att göra omfattande användning av digitalisering. Som namnet antyder ska den även kunna användas i form av en markdrönare vid behov. Den kommer också att basera sitt skydd på ett aktivt-passivt system och ett hårddödande system, och kan dra nytta av hybridframdrivning.

Om XM30 och M1E3 har haft väldigt olika banor, är trenden i Pentagon idag att sikta på samtidig driftsättning, med en första mekaniserad brigad utrustad med dessa två pansarfordon, i drift i början av nästa decennium.

V-280 Valor från FLRAA-programmet för att anpassa amerikansk aerocombat till den nya verkligheten på det moderna slagfältet

Ersättningen av UH-60 Black Hawk-manöverhelikoptrarna är en del av förnyelsen av alla amerikanska arméns lufttillgångar, som påbörjades 2009, under förkortningen FLV för Future Vertical Lift. Efterföljaren till Black Hawk designas som en del av programmet Future Long Range Attack Aicraft, eller FLRAA.

SB1 Defiant Sikorky Boeing
SB-1 Defiant från Sikorsky och Boeing övertygade inte den amerikanska armén som en del av FLRAA-programmet.

Detta program lanserades officiellt 2019, med målet att designa ett flygplan som kan överskrida en marschfart på 280 knop (520 km/h), en stridsräckvidd på 300 nautiska (560 km) och att transportera 12 beväpnade soldater.

Dessa egenskaper, nästan dubbelt så stora som UH-60, bör göra det möjligt att svara på utvecklingen av djupa attacker och fiendens luftförsvar, vilket tvingar enheterna att rotera mellan uppsamlingspunkten och droppzonen, över mycket längre avstånd rotationshastigheten reduceras.

Två modeller valdes ut, sommaren 2021, för att delta i den avslutande tävlingen. SB-1 Defiant från Sikorsky och Boeing, baserad på en konfiguration med motroterande rotorer och bakre pusherpropeller, och V-280 Valor, från Bell Helicopters och Textron, baserad på en ny version av de tiltande rotorerna som används på V:n - 22 fiskgjuse.

I december 2022, det var V-280 Valor som valdes, utan större överraskning, eftersom han hade tagit en sådan anmärkningsvärt försprång över sin konkurrent under testflygningar. Valor, som är 15,4 m lång med ett vingspann på 25 meter, uppvisar till och med prestanda överlägsen den i US Army-specifikationerna, och kan transportera 14 soldater i strid över 930 km.

Bell V-280 värde
Bell V-280 Valor är vinnaren i FLRAA-tävlingen för att ersätta UH60 Black Hawk

Dessutom tycks svårigheterna som uppstått kring US Marine Corps V-22 ha lösts, framför allt tack vare elektriska flygkontroller. Underhållet av flygplanet har också varit kärnan i den amerikanska arméns oro, för att garantera större tillgänglighet än Black Hawks. Nackdelen är att V-280 kommer att kosta mycket, 43 miljoner dollar per flygplan, nästan fyra gånger priset på HH-60G Pave Hawk, en av de dyraste i Black Hawk-serien.

Statusen för de andra Future Vertical Lift-programmen är osäker. Efter att FARA-programmet, som skulle ersätta OH-58 Kiowa-spaningshelikoptrarna och en del av AH-64 Apache, avbröts, tyder ingenting på att programmen för att ersätta CH-47 Chinook och AH-64 Apache, har gått framåt.

Efter övergivandet av XM1299 ERCA vänder sig den amerikanska armén till en mer rimlig inställning till artilleri

Även om den självgående pistolen M108/109 inte tillhörde BIG 5, efter att ha kommit i tjänst på 60-talet, fortsätter detta system att representera huvuddelen av den amerikanska arméns artillerikapacitet, tillsammans med medelstora HIMARS-system och lång räckvidd.

I själva verket, jämfört med de ryska 2S3 och 2S19, förblev prestandan hos M109A6 Paladin till stor del konkurrenskraftig tills nyligen. Men inför europeiska modeller som den franska Caesar, den svenska Archer eller den tyska Pzh 2000, men också asiatiska modeller som den sydkoreanska K9, och särskilt den nya kinesiska PCL-181, alla utrustade med 52 kaliberrör, är prestandan hos Paladin markerar nu tid, med en räckvidd på 25 km, jämfört med 40 km för dessa nya system.

XM1299 ERCA US Army
M1E3, OMFV, FLRAA... Den amerikanska armén i gryningen av en ny BIG 5 15

Det var därför väsentligt att återta fördelen vad gäller självgående artilleri. Som ofta är fallet, inom ramen för BIG 6, var ambitionerna för Extended Range Canons artilleriprogram oproportionerliga, med en räckvidd större än 60 km, eller till och med 70 km, med konventionella granater, och mer än 100 km med extra framdrivning skal.

För att uppnå detta förlitade sig XM1299 på ett 58 kaliberrör. Även om de första provskjutningarna visade sig lovande, stod det snabbt klart att de termiska och mekaniska påfrestningar som påfördes under bränningen ledde till mycket snabbt slitage på röret, oförenligt med operativ användning. Efter att ha letat förgäves efter alternativ, programmet övergavs slutligen för några månader sedan.

Faktum kvarstår att behovet av att modernisera USA:s artilleri kvarstår, och är ännu mer pressande än någonsin. Om besluten för att uppnå detta ännu inte har offentliggjorts av den amerikanska armén, avslöjades banan nyligen, med anpassningen av ett 52 kaliberrör och ett system med befintlig lastning, på M109-chassit.

Om flera alternativ kan övervägas, verkar L/52 från Rheinmetall, som framför allt utrustar Pzh2000 och RCH-155, vara favoriten, även om CN98 från den sydkoreanska K9 Thunder också erbjuder intressanta funktioner. Observera att den amerikanska armén nyligen indikerade att den kan vara intresserad av en lastbilsmonterad vapenkonfiguration, som den franske Caesar eller den israeliska Atmos, för att följa med dess lättare brigader.

Det oslagbara MiM-104 Patriot + THAAD-paret stöds av en flerskiktsdimension med M-SHORAD och IFPC-2

Om många större utrustningar i den amerikanska armén ska bytas ut under de kommande åren, finns det en som å andra sidan verkar orörlig. Faktum är att ersättningen av MiM-104 Patriot luftvärns- och antimissilsystem, och inte heller av det exoatmosfäriska antiballistiska systemet THAAD, som togs i bruk 2005, är inte föremål för program hittills.

MIM-104 Patriot Bundeswehr
Trots sin ålder fortsätter Patriot att vädja på den internationella scenen, särskilt i Europa.

Det måste sägas att Patriot fortsätter, även idag, att förföra, särskilt på den internationella scenen, och att den har visat sig effektiv i Ukraina, inklusive, som det verkar, mot de mest avancerade ballistiska systemen som används av de ryska arméerna , såsom Kinzhal luftburna missil och 3M22 Tzirkon hypersoniska kryssningsmissil.

Den amerikanska arméns luftförsvarsdoktrin har dock utvecklats djupt under de senaste åren. Där detta baserades på användningen av Patriot på lång och medellång räckvidd, och FIM-92 Stinger, på mycket kort räckvidd, som till stor del förlitade sig på det amerikanska flygvapnets förmodade överlägsenhet i luften för resten, är detta på väg att utvecklas mot ett flerskiktigt luftförsvar, nära det som implementerats i Kina och Ryssland.

Dessutom är det inte så mycket rädslan för att låta motståndaren erhålla luftöverlägsenhet som styr denna utveckling, som att se det amerikanska flygvapnet (eller den amerikanska flottan) inte lyckas få det, på grund av motstridiga luftförsvar, lämna USA Armé utsatt för fiendens medel- och långdistansmissiler och attacksystem.

För försvar i mellanklassen, den amerikanska armén utvecklar programmet IFPC-2 för Indirekt brandskyddskapacitet Increment 2-Intercept, ett system som använder olika typer av missiler från Stinger (6 km) till AIM-9X Sidewinder (40 km) och den israeliska Tamir-missilen (75 km) i Iron Dome-systemet.

IFPC-2 består av en AN/MPQ-64 sentinel radar monterad på en lastbil, åtföljd av 15-rörs MML lanseringssystem, även på en lastbil, vilket gör att systemet har stor manövrerbarhet, för att stödja divisionerna och amerikanska brigader.

M-SHORAD US Army
Den amerikanska armén har beställt 144 M-SHORAD för att ge nära skydd för sina enheter.

På kortare räckvidd har den amerikanska armén utvecklat M-SHORAD, ett Stryker-pansarfordon monterat med ett Leonardo-torn, beväpnat med en 30 mm kanon, fyra Stinger-missiler, två Hellfire-missiler, en radar med kort räckvidd och en elektrooptisk sikte. systemet.

Observera att de två Hellfire-missilerna snart kommer att landas, för att ersättas av en kapsel med ytterligare 4 Stingers, efter att det blev uppenbart att missilen, som ursprungligen konstruerades för att vara luftburen, var mycket motståndskraftig mot de mekaniska begränsningarna kopplade till utplacering i all terräng fordon. Dessutom, från och med nu, är användningen av Hellfires strängt förbjuden på M-SHORAD, enligt ett säkerhetsförfarande utfärdat av den amerikanska armén.

De fyra nivåerna av flerskiktigt luftförsvar av den amerikanska armén, THAAD, Patriot, IFPC-2 och M-SHORAD, är designade för att samarbeta och integrera ett försvarssystem, för att optimera dess effektivitet, oavsett om det är mot ballistiska missiler (THAAD och Patriot PAC) ), flygplan, helikoptrar och kryssningsmissiler (Patriot, IFPC och M-SHORAD), och mot RAM-hotet (Rocket, Artillery, Mortar) (IFPC-2 och M-SHORAD).

Slutsats

Som vi kan se är den amerikanska armén i början av en djupgående omvandling, säkerligen född med smärta, efter två decennier av misslyckade program. Detta visar sig vara mycket lovande, att återställa till amerikanska enheter den eftersträvade tekniska makten, åtminstone mot ryska styrkor.

Mervärdet av de nya amerikanska systemen diskuteras knappt med tanke på den utveckling som pågår i Moskva. Å andra sidan, när man ställs inför Kina och Folkets befrielsearmé, visar sig slutsatsen vara mycket mindre tydlig och uppenbar.

Liksom inom sjö- och luftområdet har kinesiska landstyrkor under flera år genomfört ett moderniseringsprogram som är lika effektivt som diskret, som kan vara i nivå med amerikanska program, med ett allt kortare tidsgap.

PCL-181 APL
Kinesisk landmilitär teknologi utvecklas också snabbt, vilket framgår av PCL-181-kanonen, mycket inspirerad av den franske Caesar.

Hela frågan idag är om den tid som den amerikanska armén slösade bort under åren 2000 och 2010, genom program så sterila som de var kostsamma, inte i slutändan tillät kinesiska industrimän och militärer att komma ikapp den tekniska klyftan som de hade då , och om de inte idag har kommit ikapp den amerikanska banan i detta område.

Om det behövs, med tanke på prestandan för den mest synliga delen av det kinesiska militärindustriella isberget, dess marinindustri, kan vi frukta att det kommer att visa sig svårt för USA att klara av kinesisk industriell dynamik i dessa områden, och som skulle förvärras i händelsen av starka spänningar. eller konflikt.

Artikel från juni 2024 i full version till 20 juli 2024

För vidare

Alla

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT