Finska marinen lanserar en anbudsinfordran för den franska Caesar

Man kunde ha trott att kustartilleriet hade gått ur bruk i och med ankomsten av anti-skeppsmissilbatterier. Den finska marinen använder dock fortfarande, än i dag, cirka femton 130 53 TK 130 mm kasemattbatterier. De togs i bruk 1984 och täcker vart och ett av 60 till 80 km kustlinje i Östersjön, med sin 130 mm pistol som kan avfyra summerade skjutgranater upp till 40 km.

Även om de är kraftigt härdade lider dessa kustbatterier idag av ankomsten av precisionsvapen och drönare, vilket gör dem redo att bli mål för förebyggande anfall.

Detta är anledningen till att den finska flottan inledde en anbudsinfordran, denna gång för att gynna rörlighet, men också precision, och anskaffningskostnaden, för att ersätta sina fasta vapen, specifikationer perfekt skräddarsydda för den franska Caesar.

Finland, en av de mest massiva väpnade styrkorna i Europa.

Tillsammans med Grekland var Finland ett av de mycket få europeiska länder som upprätthöll aktiv värnplikt efter det kalla kriget. Därmed har landet med endast 5,5 m invånare, som delar en 1340 XNUMX km gräns med Ryssland, idag paradoxalt nog en av de mest imponerande mobiliserbara väpnade styrkorna på den gamla kontinenten.

F-35A F/A-18 Finland
Finland har beställt 64 F-35A för att ersätta sina F/A-18 Hornets, vilket gör den till Europas hittills största planerade Lighning II-flotta.

Den finska försvarsmakten har i själva verket omkring 30 000 aktiv personal, varav två tredjedelar utbildas av värnpliktiga, men också permanent 20 000 reservister som genomför sina perioder för att ”uppfriska” sina kunskaper. I krigstid ökar detta antal till 250 000, inklusive 180 000 för landstyrkorna, 38 000 för flygvapnet och 32 000 för flottan, vilket är lika mycket som de franska arméerna, för ett land 12 gånger mindre befolkat.

Även om det gick med i Nato för ett drygt år sedan, har Helsingfors, inte mer än sitt svenska grannland, för avsikt att förlita sig på alliansen för att säkerställa försvaret av sitt territorium.

De finska myndigheterna har under de senaste åren aviserat en stor budgetsatsning för att modernisera sina arméer, med till exempel förvärvet av 64 F-35A, den största flotta som hittills beställts av ett europeiskt land, gällande det amerikanska flygplanet, men också 96 sydkoreanska K-9 Thunder självgående kanoner, 130 ytterligare finska Patria 6x6 APC, samt åtta norska NASAMS-batterier och ett obestämt antal israeliska David Sling-batterier.

Liksom sina skandinaviska grannar är Finland redo att göra de nödvändiga ekonomiska ansträngningarna, med 2,4 % av BNP eller 6,4 miljarder euro 2024, för att modernisera sina styrkor, samtidigt som landet, liksom Baltikum, står i frontlinjen mot Ryssland, med vilket den delar den största europeiska gränsen, förutom Ukraina.

Och det kan öka ytterligare. Verkligen, enligt Timo Kivinen, stabschef för finska försvarsmakten, tröskeln på 2 % som fastställts av Nato, räcker inte för att effektivt avskräcka Ryssland idag.

Finska marinen vill förnya sina kustbatterier

Bland de nuvarande prioriteringarna för den finska generalstaben är byte av kustbatterier under kasematt 130 53 TK, som är utplacerade längs den 1100 km långa finska linjära kustlinjen.

Finska marinens kustbatteri 130 53 TK
De finska kusterna skyddas av 15 130 mm 130 53 TK kustbatterier, som togs i bruk i mitten av 80-talet.

Dessa 15 16-tons batterier, beväpnade av 3 sergeanter och 7 värnpliktiga vardera, måste, inte bara täcka den finska kustlinjen, utan även de talrika öar och holmar som hör till den, som tillsammans representerar mer än 46 000 km mark .

Men om bristen på precision hos sjöartilleri och luftanfallssystem gjorde det möjligt att förlita sig på artilleripistoler i härdade kasematter 1984, när de installerades, gör ankomsten av precisionsvapen, som alltmer intensivt används av de ryska arméerna i Ukraina, dessa system är särskilt sårbara, inklusive för första linjens strejker.

Detta är anledningen till att den finska marinen lanserade en anbudsinfordran, för att ersätta 130 53 TK, med tolv till tjugo mer moderna system, och framför allt bättre anpassade till hotets verklighet idag.

Rörlighet, precision och kontrollerade kostnader: en anbudsinfordran skräddarsydd för den franska Caesarkanonen

Som man kunde förutse, belyser den finska anbudsinfordran rörlighetsegenskaperna hos artillerisystemet som kommer att ersätta 130 53 TK. Det uppenbara målet kommer att vara att beröva motståndaren möjligheten till förebyggande anfall, och därför att över tid upprätthålla en kustförsvarskapacitet, för att motverka motståndarens potentiella sjö- och flyg-amfibieaktioner.

caesar ukraina
Mobil, exakt och billig, Caesar har alla egenskaper för att locka den finska flottan.

Med en kaliber på 155 mm måste det nya systemet kunna engagera både sjö- och landmål, vilket kräver stor precision vid skjutning, och en Shoot-and-Scout-förmåga, för att undvika skottlossning och fiendens drönare. Slutligen insisterar den finska marinstaben på priset på systemet, som kommer att avgöra antalet batterier som kan finansieras.

Det verkar som att dessa specifikationer är designade för CANon utrustad med ett artillerisystem, eller CAESAR, system från det franska företaget KNDS-France. Ja, Caesar Mk2, som snart kommer att träda i tjänst i de franska, belgiska och litauiska arméerna, tickar i alla rutorna underbart, oavsett om det är dess rörlighet, dess prestanda eller dess precision.

Av naturen lätt och mobil kommer Caesar också att visa sig vara särskilt bekväm på den finska kusten, som har ett särskilt tätt vägnät, vilket möjliggör snabba resor över betydande avstånd, för denna lastbil på endast 18 ton monterad på ett 6×6-chassi som kan överskrida 90 km/h på vägen.

Framförallt är Caesar särskilt ekonomisk, både för inköp och implementering, med ett offentligt enhetspris på cirka 5 till 6 miljoner euro, eller två till tre gånger billigare än andra mobila artillerisystem för tillfället, som det tyska RCH -155, den svenska bågskytten, eller den sydkoreanska K-9 Thunder, redan i tjänst med de finska arméerna.

Slutligen kommer Caesar Mk2 att implementeras Katana-skalet, en metrisk precisionsammunition med GPS/tröghets- och laserstyrning, som kan träffa mål på 60 km, vilket gör den till en värdefull tillgång för att engagera marina mål som skulle penetrera den finska försvarsperimetern.

Ett kontrakt med hög potential för det andra artilleriet på den europeiska kontinenten

Om den finska marinen redan är en stor potentiell kund, för en tillverkare av artilleriutrustning som KNDS, är denna anbudsinfordran också en möjlighet att attrahera den finska armén, som ställer upp med det andra eldkraftsartilleriet i Europa, efter Grekland.

K9 Thunder Finland
Den finska armén har Europas näst största artillerieldkraft, med ett hundratal självgående kanoner som K-9, och nästan 500 155 och 122 mm bogserade kanoner.

Det finska artilleriet är faktiskt särskilt tätt, med 96 K9 självgående kanoner och 122 PSH 74 (den första ersätter gradvis den andra), 76 M270 och 122 RAKH självgående flera raketgevär och framför allt nästan 500 155 K 98 kanoner /83 och 122 H 89/63, beväpning av landets 18 artilleribataljoner.

Den finska generalstaben kommer dock inte att ha misslyckats med att notera, vilket är fallet med Förenta staterna, den överdrivna sårbarheten hos dessa system i ett modernt engagemang, inför precisionen och minskade förseningar av motbatteri, och hot från drönare och annan lurande ammunition.

Faktum är att industrimannen som lyckas attrahera den finska flottan kommer säkert att ta ett försprång i det oundvikliga utbytet av arméns bogserade vapen, genom att låta de misstänkta artilleristerna direkt utvärdera prestandan för det valda systemet.

En kraftfull strid mot den israeliska Atmos 2000 och den svenska Archer 2

Uppenbarligen kommer denna utsikt inte att undgå andra tillverkares uppmärksamhet som sannolikt också kommer att svara på denna efterfrågan. Det är framför allt svenska BAE Systems Bofors med Archer-systemet och israeliska Elbit med ATMOS 2000.

Den första kommer att kunna argumentera för harmonisering av resurser i en enda teater, och anpassningen av Archer, designad för den svenska armén, till de arktiska förhållanden som de två länderna upplever under vintern. Å andra sidan är den mycket tyngre än Caesar Mk2, 38 ton jämfört med 18 ton, och betydligt dyrare än det franska systemet, 12 miljoner euro jämfört med 6.

Atmos 2000 ELbit israel
ATMOS 2000 från israeliska Elbit är idag den mest seriösa konkurrenten till den franska Caesar, vars utseende och doktrin den kräver.

Caesars andra stora konkurrent här kommer förmodligen att vara Atmos 2000 från det israeliska företaget Elbit. Den israeliska 6×6-kanonen är mycket nära det franska systemets design och avancerade kapacitet och har dessutom nyligen överskuggat den franska Caesar genom att införa sig själv i Danmark och Brasilien.

Dessutom valde Helsingfors nyligen att utrusta sig med det israeliska David Sling långdistansluftvärnssystemet, jämfört med det fransk-italienska SAMP-T, vilket tyder på att de finska myndigheterna knappast är känsliga för argumenten helst europeiska, när det gäller till försvarsmateriel.

KNDS-Frankrike kommer därför att behöva vara särskilt målmedvetna och proaktiva för att vinna i denna tävling som dock inte bör missas under några omständigheter. Det återstår att se om de argument som kommer att föras fram av Paris och franska BITD-Terre verkligen kommer att övertyga den finska flottan?

Artikel från 10 juni 2024 i full version till 20 juli 2024

För vidare

Alla

1 KOMMENTAR

  1. Tröghets- + laserstyrning verkar vara den vinnande kombinationen för artilleri (inte bara kustnära), där GNSS-signalen för lätt fastnar för att ge effektiv vägledning.

    Medan spridningen av engångsdrönare utrustade med laserdesignatorer kommer att förvandlas till en riktig julgran där allt som rör sig omedelbart lyser upp.

    Med M712 Copperhead styrd av MQM-105 Aquila hade amerikanerna rätt intuition redan på 70-talet.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT