Lider den amerikanska försvarsindustrin av dollarbesvär?

I nästan trettio år nu, och den stora koncentrationen 1994, har den amerikanska försvarsindustrin regerat över världens vapenmarknad och kontrollerar 40 % av den årliga omsättningen.

Enbart de 10 största amerikanska försvarsföretagen registrerade 2023, en omsättning som överstiger 250 miljarder dollar, eller BNP för ett land som Portugal eller Finland, varav en betydande del kommer från USA:s allierade, särskilt i Europa och Stilla havet.

Trots denna avsevärda marknad och en obestridlig dominerande ställning fortsätter amerikanska vapenprogram att skapa rubriker i pressen över Atlanten, på grund av missade tidsfrister, utom kontroll överkostnader och till och med rungande misslyckanden, som går så långt som till handikapp, från nu på, moderniseringen av de amerikanska arméerna, i ett mycket spänt internationellt sammanhang.

Frågan uppstår därför om orsakerna till uppkomsten av dessa upprepade hinder, och att veta om det inte är överflöd av krediter och bristen på kontroll av amerikanska institutioner över denna industri som har blivit för mäktig för att bestridas, som orsakar detta farlig patologi, som mycket väl skulle kunna spridas över hela västra lägret.

2000 biljoner dollar för de 100 största Pentagon-programmen

Det ska sägas att de nämnda siffrorna räcker för att göra en yr. Sålunda gör GAO, för Government Accountability Office, den amerikanska motsvarigheten till den franska revisionsrätten, i sin årliga rapport om den amerikanska försvarsindustrin som presenterades i början av veckan en särskilt oroande inventering.

Nukleär hangarfartyg av Gerald Ford klass
Konstruktionen av hangarfartyg av Gerald Ford-klass ligger i genomsnitt 18 till 24 månader efter schemat. Det är dock inte den amerikanska flottans mest försenade program.

Faktum är att den stora majoriteten av de 100 huvudsakliga industriella och tekniska programmen som genomförs av Pentagon idag lider av missade deadlines, kroniska överskridanden och ibland hot om misslyckande, inklusive för de mest avancerade.

Dessa program, som rör både avskräckning med bombplanet B-21, den nukleära ballistiska missilubåten av Columbia-klassen och Sentinel ICBM-missilerna, såväl som konventionella domäner med hangarfartygen av Ford-klassen, stridsflygplanet NGAD eller FLRAA-högen. - prestanda manövrerande helikopterprogram, begå mer än 2000 miljarder dollar i amerikanska krediter, under de kommande åren.

Faktum är att Pentagon spenderar varje år i genomsnitt mer än 200 miljarder dollar med den amerikanska försvarsindustrin. De allra flesta vapensystem som för närvarande är i tjänst inom dess arméer är dock fortfarande ärvda från utrustning designad under det kalla kriget, såsom Abrams-stridsvagnen, Bradley IFV och M109 Paladin, för den amerikanska armén, B-2, F- 15, F-16 och C-17 från US Air Force, eller Nimitz hangarfartyg, Arleigh Burke jagare, LHD Wasp och atomubåtarna Los Angeles och Ohio, för US Navy.

Och av goda skäl har Pentagon under de senaste tjugo åren förbrukat flera hundra miljarder dollar i sterila program, efter att ha producerat ingen, eller mycket lite, av kapaciteten att förnya den utrustning som eftersträvas i tjänst, såsom RH:s helikopter -66 attack och den amerikanska arméns GCV IFV, eller den amerikanska flottans CG(x), Zumwalt och LCS-program.

RH-66 Comanche
RH-66 Comanche-programmet slukade 7 miljarder dollar innan det övergavs, som många andra program från de amerikanska arméerna under de senaste 30 åren.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Defense industrityg BITD | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

1 KOMMENTAR

  1. Jag har inte intrycket att européer har hamnat i lättja. Alla europeiska grupper är hungriga. Ingen stat är rik nog att garantera budgetar på toppnivå i världen. Ingen ingenjör kan lita på garantier. Det har sina nackdelar men också sina fördelar. Vi siktar på programmet som definitivt kommer att exporteras på kort sikt. Det är mindre risktagande. Vi siktar dock på den smarta fördelen som kan göra skillnaden. Kort sagt, vi är hungriga. Ja, den nya referensen krävs, speciellt den som vi riskerar att möta på slagfältet och inte i vardagsrum.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT