Med en budget på 90 miljarder euro 2024 är de tyska arméerna på väg mot en dominerande ställning i Europa

Sedan den tyska upprustningen, godkänd genom undertecknandet av London- och Parisöverenskommelserna i maj 1955, har Förbundsrepubliken Tyskland och Frankrike alltid säkerställt balanserade försvarsutgifter för att hålla tillbaka misstroendet mellan de två länderna, vilket ledde till flera konflikter i XNUMX- och XNUMX-talen.

Även efter återföreningen, och den tyska ekonomins start med ankomsten av 16 miljoner östtyskar, fortsatte Berlin och Paris att respektera denna tysta regel, särskilt eftersom de två länderna delade samma uppfattning om fördelarna med fred.

Denna balans varade fram till 2019. Sedan dess, trots ökade investeringar i Frankrike, har de tyska arméernas budget växt dubbelt så snabbt som de franska arméernas, till den grad att de 2024 nådde en totalinvestering på 90,6 € miljarder, inklusive pensioner, jämfört med endast 59,6 miljarder euro på andra sidan Rhen.

Kommer denna obalans att vara cyklisk, kopplad till Olaf Scholz Zeitenwende, eller kommer den att ske med tiden, för att bli strukturell och djupt omforma de militära balanserna i Europa, i synnerhet till nackdel för Frankrike?

De tyska arméernas budget har ökat med 55 % på två år

Om de franska arméerna följde en relativt linjär utveckling från 44,2 miljarder euro 2019 till 59,6 miljarder euro 2024, som följdes av de tyska arméerna, var mycket mer kaotisk.

Luftwaffe eurofighter Typhoon
Luftwaffe kommer att ta emot 20 Eurofighters Typhoon ytterligare, beställd som en del av Zeitenwende på 2024 års budget, och förbereder förvärvet av ytterligare ett tiotal F-35A, 2025.

Under 2019 anslog Berlin 46,9 miljarder euro för att finansiera Bundeswehr. Detta belopp ökade med 5 miljarder euro 2020, sedan med endast 1 miljard euro 2021, på höjden av konsekvenserna av Covid-krisen, för att återigen öka med 4 miljarder euro 2022.

Med början av kriget i Ukraina, och starten av Olaf Scholz' Zeitenwende, upplevde den tyska försvarsinsatsen en snabb utveckling och nådde 67,8 miljarder euro 2023 (+8,7 miljarder euro), sedan 90,6 miljarder euro 2024 (+22,8 miljarder euro) , en ökning med 55,4 % och 31,5 miljarder euro på bara två år.

I förhållande till nominell BNP ökade de tyska försvarsutgifterna, inklusive pensioner, från 1,35 % av BNP 2019 till 2,12 % 2024. Under samma period ökade den franska försvarsinsatsen från 1,81 % till 2,05 %, en ökning med +0,25 % BNP för Frankrike, jämfört med +0.77 % BNP för Tyskland.

En skenprogression på grund av Zeitenwendes 100 miljarder euro

Klyftan som har ökat mellan franska och tyska investeringar i försvaret gäller alla kategorier av investeringar, vare sig det gäller personal, utbildning eller infrastruktur. Men det är utan tvekan klyftan när det gäller utrustningsförvärv som visar sig vara den mest spektakulära.

tyska arméerna Bundeswehr
Inför behovet av formatexpansion och krisen för yrken inom arméerna kunde Bundeswehr vända sig till utvald värnplikt inspirerad av den skandinaviska modellen.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

2 Kommentarer

 1. Och varför skulle Frankrike göra samma insats som Tyskland? Ifall Tyskland blir ett hot igen?

  Detta för att bortse från den grundläggande skillnaden: Frankrike har kärnvapen.

  Förutom dumma egofrågor ser jag inte poängen.

  Tyskland är en regional kontinentalmakt och Frankrike är i första hand en sjömakt som finns över hela jordklotet.

  Frankrikes vitala intressen finns verkligen inte i de baltiska länderna, Polen eller Ukraina.

  Om Tyskland behöver en kraftfull landarmé som kan utplaceras på de östra slätterna, behöver Frankrike framför allt en kraftfull flotta som på ett säkert sätt kan säkerställa projekteringen och utplaceringen av en expeditionsstyrka om ett land kom på idén att attackera Martinique, Guadeloupe, Guyana , Reunion, Nya Kaledonien eller Polynesien.

 2. Faktum är att Tyskland med NATO-allierade måste kontrollera Östersjön, Nordatlanten och Svarta havet förutom de östra slätterna. Men Frankrike kan inte befria sig från att delta i landförsvaret i öst, ens i mindre grad, upp till sina budgetar.
  Den har en andra eller till och med tredje ridåposition i förhållande till Ukraina, men denna konflikt är vår utan tvekan.
  Den lätta naturen hos många av våra enheter måste värderas och användas på flankerna eller i avlägsna teatrar som (tyvärr) inte kommer att misslyckas! Vi har inga tankar att utrusta dem i alla fall..
  Vi måste ha i åtanke att solidaritet har två betydelser, vilket säger att en dag kommer problemen inte att uppstå! Endast ett segerrikt Europa kommer att kunna avskräcka framtida konkurrenter.
  Det är historiens återkomst.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT