Lockheed och Rheinmetall försöker torpedera israeliska PULS i Tyskland

Under de senaste två åren har den israeliska försvarsindustrin gjort betydande kommersiella genombrott inom flera områden, särskilt inom mobilt artilleri. Oavsett om det är PULS-raketgeväret eller ATMOS 2000-kanonen har israeliska system vunnit i flera tävlingar, till nackdel för amerikansk (HIMARS) eller europeisk (Caesar, Archer) utrustning, inklusive i Europa.

Om européerna inte har några andra medel, för att motverka framfarten av ATMOS 2000-pistolen, än att vara effektivare och mer konkurrenskraftig, med ankomsten av Archer 2, Caesar Mk2 och RCH-155, Lockheed Martin, för sin del , har ett starkt argument för att hålla den israeliska multiraketgeväret borta från dess HIMARS.

Tvärtemot vad som har meddelats i flera månader av Elbit Systems, har Lockheed, för tillfället med stöd av Rheinmetall, inte för avsikt att tillåta det att implementera GMLRS-raketerna som idag utrustar LRMs /LRU M270 inom flera europeiska arméer de som har vänt sig till PULS under de senaste månaderna i Europa.

ELBIT PULS, en multipel raketgevär med stor mångsidighet och ett lågt pris

Under de senaste två åren har PULS etablerat sig i många tävlingar, särskilt i Europa. I januari 2023 meddelade Danmark att man vänder sig till detta system, för 8 exempel, men också till den ATMOS 2000-burna pistolen, för att modernisera sitt artilleri, efter att ha beslutat att överföra alla sina 19 helt nya Caesar 8x8 till 'Ukraina.

atmos 2000 elbit
Den ATMOS 2000 monterade pistolen föredrogs framför franska CAESAR i Danmark. Sedan dess har detta beslut varit föremål för många kritik och anklagelser om favorisering från det danska försvarsministeriet.

Två månader senare var det de holländska arméerna som bekräftade förvärvet av 20 system, för lite över 300 miljoner dollar. Dessa två arméer använde tidigare M270, som hade tagits ur tjänst i flera år. I båda fallen vann den israeliska LRM mot LM:s HIMARS.

sedan dess, Spanien har meddelat att man vänder sig till det israeliska systemet, med förvärvet av 16 PULS och 474 Accular, EXTRA och Predator Hawk raketer, för 577 miljoner dollar. Men det är det nog Tysklands beslut att förvärva 5 israeliska system, genom att piggybacka på det holländska programmet, för att ersätta 5 MARS II, en utveckling av M270, skickad till Ukraina, som håller på att avslutas tända pulvret för Rheinmetall och Lockheed.

Lockheed Martin och Rheinmetall samarbetar för att bygga en EuroHimars

Faktum är att för drygt ett år sedan, för att förutse de växande behoven av förnyelse av flottan av flera raketuppskjutare i Europa, gick de två företagen samman för att föreslå en europeiserad version av M142 HIMARS, som skulle monteras direkt i Tyskland. Samtidigt gjorde KNDS Deutschland detsamma, men den här gången, med israeliska Elbit, för en europeisk version av sin LRM.

Lockheed M142 HIMARS
HIMARS har visat sig vara ett av de mest effektiva systemen som skickats av väst till Ukraina.

Detta tillvägagångssätt är ganska vanligt över hela Rhen, den tyska försvarsindustrin är särskilt förtjust i denna typ av OEM-partnerskap, vilket gör det möjligt att europeisera, i namnet mer än i själva verket, högpresterande utrustning med stor kommersiell potential.

Detta är hur Diehl och Rheinmetall gick samman med Rafael för att erbjuda pansarvärnsmissilen SPIKE till europeiska arméer, som snabbt vann enorma marknadsandelar i Europa, baserat på trögheten hos Euromissile och MBDA i detta område. På senare tid har liknande modeller varit baserade på APS Trophy-systemet, eller det antiballistiska systemet Arrow 3, alltid israeliskt, och alltid med "Euro"-partikeln.

Men om LM kan erkänna att de har sett Köpenhamn, Haag och till och med Madrid vända sig till PULS, övertygade hypotesen om att låta Bundeswehr vända sig till Elbit för ett så avgörande system som flera raketgevär honom att dra ut klorna och försöka allt för att spåra ur detta närmande.

LM och Rheinmetall förnekar möjligheten att skjuta upp GMLRS-raketer till det israeliska PULS-systemet

För att göra detta bröt de två företagen ett av de löften som Elbit gav, angående möjligheten för sitt system att implementera GMLRS-raketer, som idag beväpnar M270, MARS II och andra LRU:er.

Lockheed Rheinmetall GMARS-förslag
Konstnärens intryck av GMARS, en europeiserad version av HIMARS av Rheinmetall

På Eurosatory-mässan var Lockheed Martins vice vd för strategi och affärsutveckling för markstyrkor, Howard Bromberg, särskilt rakt på sak i detta ämne. » MLRS-familjen av ammunition (från Lockheed Martin) kan inte integreras i PULS-systemet ", förklarade han.

Och för att lägga till, ännu mer exakt, till journalisternas mikrofon från Defensenews.com » Om Tyskland skulle välja PULS skulle det inte kunna komma åt våra missiler". Detta är naturligtvis ett starkt argument, särskilt för Berlin.

I själva verket kunde inte bara Bundeswehr, i en sådan hypotes, förlita sig på sitt lager av GMLRS-raketer, för sina PULS, även om de var tillfälliga, utan den kunde inte vända sig till den amerikanska försvarsindustrin för att fylla på sina lager, om nödvändigt.

Men som förbuden mot återexport av SPIKE-missiler till Ukraina som infördes av Jerusalem visar, beroende på ett land som är så speciellt i sin geopolitiska position som Israel, för en strategisk förmåga som långdistansartilleri, skulle dock definitivt utgöra en överdriven risk- tar för Berlin.

GMLRS Lockheed M270 raket
GMLRS-raketen är den huvudsakliga ammunitionen i M270-systemen som fortfarande är i drift

Med Berlin som har ambitionen att göra Bundeswehr till den centrala svängpunkten för det europeiska försvaret, särskilt i dess förbindelser med USA inom Nato, är det troligt att de argument som Lockheed lägger fram kommer att träffa målet. Speciellt eftersom även Rheinmetall åkte dit med sin lilla mordiska fras, genom Armin Papperger.

« Andra talar om att möjligheten att avfyra någon form av missil är universell, ett uttalande som oftast inte ens är sant, som gynnar fragmenteringen av utvecklingsfonder och nationell själviskhet, samtidigt som den inte används alls på ukrainsk slagfält. » förklarade dess VD och stödde just där det gör ont, det vill säga förbudet för Jerusalem att överföra utrustning av israelisk design till de ukrainska arméerna.

Slutsats

Som vi kan se har Rheinmetall, liksom LM, bestämt sig för att slå till där det gör ont, för att spåra ur förhandlingarna mellan Berlin och Jerusalem, angående förvärvet av PULS-systemet.

De två företagen inledde offensiven vid bästa tidpunkt, eftersom Bundeswehr nyligen hade insett svårigheter i diskussioner med Elbit, och en möjlig uppskjutning av leveransen av de 5 systemen, som fortfarande inte officiellt beställts, till slutet av året 2024.

Det kvarstår att de argument som de två amerikanska och tyska industrimännen framfört, om de i första hand är avsedda att stödja deras uttalanden, också belyser farorna med hänsynslös inköp av större försvarsmateriel.

K239 Chunmoo
De reservationer och förbud som framförts av LM och RM angående GMLRS-raketer sträcker sig säkerligen även till den sydkoreanska M239 Chunmoo, som särskilt förvärvats av Polen;

Oavsett om det är Israel, som Sydkorea, med Chunmoo II, som också riktas mot av A. Pappergers kommentarer, om dessa länder kan vara attraktiva när det gäller pris eller leveranstider, så är de ändå i operationssalen och geopolitiska agendor radikalt olika från sina europeiska kunder.

Vad händer då när Haag vill beställa nya raketer från Elbit, vänd mot Ryssland, när den ryska diasporan i Israel motsätter sig det? Och vad kommer att hända, i samma hypotes, om Seoul redan är engagerad mot Pyongyang? Kommer det helt enkelt att vara möjligt att skydda de fartyg som transporterar dessa system i händelse av en omfattande konflikt?

Frågan uppstår därför om relevansen, i Europa, av att vända sig till tillverkare utanför Nato, medan situationen är mycket försämrad på den gamla kontinenten som i världen, för att spara några tiotals miljoner euro inför europeisk eller amerikansk utrustning ?

[Armelse]

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 flera raketavfyrar | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


[/ Arm_restrict_content]

För vidare

Alla

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT