SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är verkligen möjligt…

Fram till den 21 mars 2024 ansågs SAMP/T Mamba och PAAMS luftvärns- och antiballistiska system, och Aster-familjens luftvärnsmissiler, oftast på den internationella scenen som sekundära aktörer.

Om MBDA:s Aster 15 och 30 utrustar mer än fyrtio ytfartyg, och 23 landbaserade mark-luftbatterier, i ett tiotal länder, är systemet långt ifrån att överskugga American Patriot, varav mer än 280 batterier köptes av ett tjugotal länder , medan SM-2 och flottan ESSM också utrustar ett tjugotal marinsoldaters fartyg.

Dessa system skulle kunna förlita sig på aura av effektivitet kring amerikansk utrustning, men också på den berömda "Combat proven", som spelar en avgörande roll vid förvärvet av försvarsutrustning på den internationella scenen. Omvänt var Aster-missilen och Mamba- och PAAMS-systemen, även om de hade visat utmärkta prestanda under tester och övningar, oengagerade.

Mamba-batteriet som skickats av Rom och Paris till Ukraina, och användningen av Aster av brittiska, franska och italienska jagare och fregatter, mot Houthi-drönare och kryssningsmissiler, har under flera månader återställt bilden av dessa system, vilka har visat sig vara utmärkta effektivitet, utan att ha något att avundas på amerikansk utrustning.

Men det är det utan tvekan den framgångsrika avlyssningen, den 21 mars, av tre Houthi anti-skepp ballistiska missiler, av den franska fregatten Alsace, som på några timmar förvandlade bilden av den franska missilen och relaterade system på den internationella scenen. På några minuter hade Aster anslutit sig till Patriot inom området för stridsbeprövade antiballistiska system.

Ny anti-ballistisk framgång för Aster 30 och Röda havets missil av den brittiska jagaren HMS Diamond

Sedan dess har Aster 30-missilen bekräftat att den framgångsrika avlyssningen av de tre ballistiska Houthi-missilerna av Alsace varken var slumpmässig eller ens lycklig. Den 24 april utförde den brittiska jagaren HMS Diamond, en av de 6 typ 45 luftvärnsjagarna av klassen Daring, nära de franska och italienska Horizon-fregatten. avlyssning av ytterligare två Houthi ballistiska missiler.

Typ 45 Sea Viper e1622818312390 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 7

Houthi-missiler riktade in sig på MV Yorktown, ett amerikanskflaggat fartyg, med 18 besättningsmedlemmar av amerikansk nationalitet, och fyra av grekisk nationalitet, ombord.

HMS Diamond använde sitt Sea Viper-system, den brittiska beteckningen PAAMS (Principal Anti Air Missile System), för att framgångsrikt fånga upp de två ballistiska Houthi-missilerna, var och en efter en differentierad och samtidig attackbana.

Några minuter senare användes Sea Viper, tillsammans med den brittiska jagarens 30 mm kanoner och Phalanx-system, igen för att motverka en attack av fyra Houthi-drönare mot samma mål.

Detta är utan tvekan ytterligare en viktig framgång för det europeiska ytluftsystemet och för Aster 30-missilen, särskilt eftersom detta inte a priori är versionen avsedd för ballistisk avlyssning.

Dessutom måste de brittiska jagarna av typ 45 snart utvecklas för att ta emot denna utökade antiballistiska förmåga genom Aster Block 1-missilen, sedan, i framtiden, Block 1NT, designad för att fånga upp missiler med en räckvidd på 1 500 km.

Saudiarabien skulle söka ett europeiskt alternativ till Patriot-systemet, ansett för dyrt

Oavsett denna framgång skulle Riyadh nyligen ha åtagit sig att inleda vissa samråd med europeiska tillverkare för att skaffa nya luftvärnssystem. Det är det i alla fall vad sajten intelligenceOnline.fr tror sig veta, det är sant att de ofta är välinformerade om den här typen av ämnen.

Patriot PAC 3 e1684245912115 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 8

Enligt sajten försöker de saudiska myndigheterna att förtäta sina luftvärns- och antimissilförsvarslösningar. Den europeiska lösningen skulle gynnas framför utbyggnaden av Patriot-parken, den senare anses vara för dyr för att utvidgas tillräckligt för att skydda saudiskt territorium.

Det finns bara fyra medeldistans luftvärnssystem i Europa, som möjligen skulle kunna utgöra ett alternativ till Patriot inför flygplan, helikoptrar och kryssningsmissiler. Dessa är tyska IRIS-T SLM, brittiska CAMM-ER, norska NASAMS och fransk-italienska SAMP/T Mamba.

Det är dock bara den senare som faktiskt erbjuder långdistanskapacitet, bortom 120 km, och antiballistiska kapacitet, som Patriot PAC-2, i tjänst med Royal Saudi Air Defense Forces. Dessutom säljs ett Mamba-batteri, dess bärraketer och dess radar, enligt offentliga uppgifter, för cirka 150 till 180 miljoner euro, medan Aster 30 säljs för 1,4 miljoner euro.

Med andra ord, ett komplett batteri med 6 bärraketer, 6 omladdningssystem, ledningsposten och Thales Ground Fire 300 radar, samt 160 till 180 Aster 30 och Block 1NT missiler, bör erbjudas för export runt från €400 till € 450 miljoner, hälften så mycket som ett motsvarande Patriot PAC-3-batteri.

Aster-missilen utrustar redan de saudiska fregaterna av Al Riyadh-klassen

Faktum är att, baserat på informationen från intelligenceonline.fr, och de offentliga tillgängliga uppgifterna, verkar det troligt att det luftvärnssystem som Riyadh anser för att fullborda sitt luftvärns- och antiballistiska försvar därför skulle vara Mamba SAMP /T.

al riyadh klass fregatt f3000s sawari ii foto i publ Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 9

Denna hypotes är desto mer sannolikt eftersom relationerna mellan Frankrike och Saudiarabien har förbättrats avsevärt under de senaste månaderna, till den grad att begäran från Riyadh om 54 flygplan Rafale, för de saudiska flygvapnen, verkar fortfarande hålla repet i de pågående förhandlingarna, även om Berlin har hävt sitt exportförbud mot Eurofighter Typhoon, redan i tjänst i landet.

I detta avseende bör man komma ihåg att de väpnade styrkorna redan implementerar Aster-missilen. Detta utrustar faktiskt de tre Al Riyadh-klassens fregatter från den kungliga saudiska flottan.

Dessa 2002 meter långa fregatter på 2004 133 ton som togs i bruk från 4 till 700, härrörande från franska FLF La Fayette, bär i själva verket 16 Aster 15-missiler vardera, i individuella vertikala containrar. Al Riyadh-fregatterna är idag de mest kraftfulla beväpnade fartygen i den saudiska flottan.

En verklig men snäv möjlighet att sätta SAMP/T Mamba tillbaka i hjärtat av den globala marknaden för luftvärns- och antiballistiska system

Det saudiska samrådet representerar, utan minsta tvivel, en möjlighet för MBDA och Eurosam att sätta SAMP/T Mamba, såväl som Aster-missilen, tillbaka i centrum av den globala tekniska och kommersiella scenen när det gäller luftvärns- och antiflygplan. -ballistiskt försvar.

Mamba Aster30 e1648559163452 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 10

Faktum är att en betydande saudisk order för Mamba och Aster, med en antiballistisk funktion, skulle göra det möjligt att slutföra den kommersiella diskursen, skapa en ny viktig referens, med Singapore, samtidigt som systemet nu kan lita på erkända operationella effektivitet och att den har prisfördelen jämfört med amerikanska system.

Möjlighetsfönstret för MBDA och Eurosam kan dock minskas särskilt. I själva verket, bortom USA, har andra spelare kommit in i samma segment som Patriot och Mamba.

Detta är särskilt fallet med det israeliska David Sling-systemet, som erbjuder prestanda som ligger nära de två tidigare systemen, och som också kan förlita sig på erkänd stridseffektivitet, eftersom det är integrerat i det flerskiktiga luftvärns- och antimissilförsvaret. hebreiska staten. Finland har redan förförts av detta system.

Sydkoreanska KM-SAM är också en viktig konkurrent, även om den opererar mer i kategorin Aster 15 EC, med en räckvidd på 60 km. Observera att Riyadh i februari 2024 undertecknade en avsiktsförklaring med Seoul för förvärv av 10 KM-SAM-batterier.

Davids sling rafael e1680786414671 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 11

Detta förstärker dock hypotesen att de diskussioner som inletts med europeiska tillverkare gäller system med längre räckvidd och antiballistisk kapacitet, som bara Mamba är utrustad med på den gamla kontinenten.

I Europa håller Tyskland på att utveckla en långdistansversion av sin IRIS-T, kallad IRIS-T SLX, med ambitionen att spela i samma kategori som Aster och Patriot PAC-3.

Slutligen, ingenting hindrar Saudiarabien från att vända sig till Kina igen, som det redan har gjort för MALE Wing Loong-drönare, PLZ-45 självgående kanoner och DF-3 och DF-ballistiska missiler 21, som köpts från Peking senaste decennier.

Inom detta område erbjuder kinesiska tillverkare exportversioner av HQ-9, kallad FD-2000, som redan exporterats till Marocko och Algeriet (bland annat), och dess antiballistiska version HQ-19, som antas vara likvärdig med THAAD.

Slutsats

Som vi kan se skulle de förtroende som IntelligeneOnline.fr har fått, om de visar sig vara grundade, avslöja en verklig möjlighet att få SAMP/T Mamba ur den internationella kommersiella hjulspår som detta utmärkta fransk-italienska system har hamnat i, för mer än tio år nu.

SAMP T x1200 e1606832577536 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 12

Utöver det behov som uttryckts av de saudiska myndigheterna kan det europeiska systemet i dag förlita sig på ett särskilt gynnsamt sammanhang, som kombinerar konkurrenskraftiga priser med betydande operativa framgångar, inklusive på det mycket komplexa antiballistiska området.

Faktum kvarstår att möjlighetsfönstret för Mamba också verkar mycket smalt, för att effektivt skapa tillräcklig gynnsam dynamik och återuppta systemets karriär på den internationella scenen. Faktum är att flera system, också konkurrenskraftiga och ibland krönta med samma operativa framgång, har anlänt, eller kommer snart att anlända, på denna marknad.

Full version från 26 april i full version till 22 juni

För vidare

3 Kommentarer

  1. För att inte tala om att Patriot är känd för sin blah-inriktning som kräver att man kastar två missiler per avlyssning...
    Vi såg att på mamba är det OS (desutom respekt för Alsace för att ha kastat 3 aster på 3 missiler...det är fortfarande dumt och det finns ingen tid om det går sönder......det är ett uttryck för det förtroende de har för astern 30)

  2. Förhoppningsvis är vägen för mamban och astern densamma som Rafale, förutom att våra amerikanska vänner, med hjälp av tyskarna (villkoren för det europeiska sköldprojektet) inte tillåter det, låt oss hoppas...

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna