Den nya holländska luftvärnsfregatten, en möjlighet för Frankrike?

Det är gjort! Det holländska parlamentet godkände den 11 juni förvärvet av fyra ubåtar av typen Blacksword Barracuda från French Naval Group, för att ersätta ubåtarna av Walrus-klassen som för närvarande är i tjänst i den holländska flottan. Det sista hindret för den officiella ordern är nu det rättsliga överklagandet som TKMS väckt till domstolen i Haag, och som ska bedömas den 26 juni.

Om de bataviska parlamentarikerna huvudsakligen litar på det franska erbjudandet, förblir det sant att några av de frågor som dök upp under debatterna förtjänar proaktivt övervägande från Paris och den franska industrimannens sida.

Särskilt frågan om att dela industriell verksamhet med den nederländska marinindustrin, och mer specifikt med Damen, representerar en särskilt känslig och splittrad punkt, som bör tas upp innan den nya regeringen i Haag tar kontrollanterna av landet.

I detta ämne inledde den holländska marinen nyligen en förstudie av en ny tung luftvärnsfregatt, på en tidtabell som ligger nära den som kommer att åläggas den franska flottan för att ersätta Horizon-fregatter av Forbin-klassen.

Skulle det i detta sammanhang vara relevant och effektivt för Frankrike, liksom för Naval Group, att ansluta sig till det nederländska program som anförtrotts Damen, för att minska kostnaderna för att utveckla en ny fransk luftvärnsfregatt och att ge de nederländska myndigheterna relevanta samarbetsgarantier för dess marinindustri, på medellång och lång sikt?

Det holländska parlamentet godkänner officiellt förvärvet av Blacksword Barracuda från Naval Group

För en dryg vecka sedan nådde ORKA-programmet för att ersätta ubåtarna av Walrus-klassen från Koninklijke Marine, Royal Dutch Navy, en avgörande milstolpe.

Blacksword barracuda Naval Group
Naval Groups Blacksword Barracuda är närmare än någonsin att hitta vägen till Koninklijke Marine.

efter den avgående regeringen tillkännagav Naval Groups seger, med Blacksword Barracuda-modellen, under tävlingen som ställde det mot det tyska TKMS, och paret Saab-Damen, måste programmet i själva verket få godkännande av det nya holländska parlamentet, med en nationalistisk majoritet sedan valet. val hösten 2023.

Långt ifrån att vara en formalitet, var den avgående försvarsministern Christophe Van der Maat tvungen att svara på många frågor och attacker som hade dykt upp i den nederländska pressen under veckorna före parlamentsutfrågningen, särskilt när det gällde garantierna för det pris som erbjöds av den franska industrimannen, 25 % billigare än sina andra konkurrenter, och när det gäller Naval-gruppens investeringsåtaganden i den lokala industrin.

Svaren från försvarsministern och hans team på frågor från parlamentariker hade tydligen träffat målet, eftersom i slutet av denna session, majoritetspartierna meddelade att de stödde programmet. Det var dock nödvändigt att rösta om en rad motioner som lagts fram av Chris Stoffer från det reformerade politiska partiet (SPG), som endast representerar 3 av de 150 platserna i den nya kammaren, för att fortsätta.

Det är nu gjort. Verkligen, de tre yrkandena som inlämnats av herr Stoffer avslogs, vilket banar väg för den officiella undertecknandet av ordern, som måste äga rum före slutet av juli 2024. Vi måste dock vänta på att klagomålet som lämnats in av tyska TKMS, angående själva anbudsinfordran, kommer att styras av nederländska rättvisa, ämnet presenteras den 26 juni inför domstolen i Haag.

2 av de 3 stora holländska marinens program tilldelas Naval Group

Med vetskapen om att Damen och Saab sedan den 4 juni och de inofficiella slutsatserna från parlamentsdebatten, även om de var särskilt häftiga dessförinnan, verkar ha kastat in handduken för att vända sig till andra mer lovande slagsmål, kan vi tro att chanserna att överklagande initierat av TKMS har små chanser att lyckas, och att det framför allt tjänar till att skapa ett visst tvivel om giltigheten av det pris som Naval group föreslagit, i framtida tävlingar.

rMCM min krigföringsprogram
De sex stora holländska minkrigsfartygen kommer att ha designats och tillverkats av Naval Group och ECA.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Military Naval Constructions | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT