Inför Kina skjuter den amerikanska flottan upp sina framtida program för att gynna kortsiktigt

Om de europeiska arméerna har blicken riktad mot Ryssland och den israelisk-palestinska konflikten, har den amerikanska flottan å sin sida bara ögonen på den troliga konflikt som skulle ställa den mot flottan och flygvapnen från People's Liberation Army, i händelsen av en kinesisk flott- och luftblockad av ön Taiwan.

Tidsfristen 2027, som ursprungligen sattes av amiral Phil Davidson 2021, angående den troliga konfliktzonen med Peking, närmar sig, trycket ökar på den amerikanska flottan, som måste svara på både den militära och industriella utmaningen som Folkets befrielse utgör Armén och dess flotta, som tar emot ett tiotal stora ytstridande och två ubåtar varje år.

Medan den amerikanska varvsindustrin fortfarande stöter på betydande svårigheter, och den amerikanska flottans planering bara håller på att återhämta sig från en period av intensivt kaos, måste den nu göra val. Detta är precis vad den gjorde, genom att gynna kortsiktig marinproduktion och skjuta upp de flesta stora medelfristiga program som F/A-XX, SSN(x) eller DDG(x).

Hotet om en kinesisk blockad av Taiwan kräver en massiv och tillgänglig flotta till 2027.

Från Amiral Phil Davidsons tillkännagivande, då befälhavare för Stillahavsteatern, angående den möjliga konfrontationen mellan USA och Kina, från 2027, bekräftade Pentagon-analytiker framför allt de farhågor som då uttrycktes av den amerikanske generalofficeren.

Insatsstyrka för amerikanska flottan
Den amerikanska flottan har fortfarande fördelen gentemot den kinesiska marinen när det gäller hangarfartyg, amfibiefartyg och ubåtar, men kommer snart att avsevärt överträffas i ytstridsflottan.

Från och med 2022 indikerade Chief Naval Officer, eller CNO, amiral Gilday, motsvarigheten till stabschefen för den amerikanska flottan, att Pentagon aktivt arbetade, och främst på scenarierna mot den kinesiska flottan runt Taiwan, från 2027.

S 2023, det var amiral John Aquilinos tur, efterträdare till amiral Davidson i spetsen för US Indo-Pacific Command (INDOPACOM), för att teckna en högst oroande bild angående ökningen av marina tillgångar och kinesiska flygvapen, enligt honom utformade för att få övertaget över amerikanska styrkor år 2027, runt Taiwan, som en del av Kinas nya femårsplanering.

Dessa farhågor och alarmerande rapporter återspeglas i utformningen av Pentagons budget för 2025. I det verkade de amerikanska arméerna, i synnerhet den amerikanska flottan, prioritera öka motståndskraften hos amerikanska styrkor utplacerade i Stilla havet, men också i utvecklingen av industriella verktyg, just för att stödja denna potentiella konflikt, som anses alltmer oundviklig av Pentagon.

Serierapporter om den amerikanska flottans stora struktureringsprogram

Dessa ansträngningar till förmån för omedelbar och kortsiktig kapacitet, i budgeten för 2025 och därefter, måste vara föremålet budgetskiljedomar, den amerikanska flottans resurser har inte utvecklats proportionellt.

CGI Constellation klass US Navy
Fregattprogrammet i konstellationsklassen är redan 36 månader försenat, på knappt fyra års existens.

Och det är uppenbarligen de stora strukturprogrammen, som hittills kommer att tas i bruk, mellan 2030 och 2040, som betalar priset. Alla har faktiskt sett sina ambitioner skjutas upp eller försenas, att frigöra budgetresurser för att finansiera förstärkningen av infrastrukturen i Stilla havet, i synnerhet i Guam.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Military Naval Constructions | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT