Går vi mot att överge 132:an Leopard 2A8IT för den italienska armén?

I början av sommaren 2023 tillkännagav Rom nästa order på 132 tunga stridsvagnar Leopard 2A8IT, inklusive 130 i stridsversion, för att ersätta en del av sin flotta av lokalt designade C1 Ariete-stridsvagnar.

Dessa stridsvagnar var avsedda att fungera tillsammans med 120 moderniserade C1 Ariete, stödda av 140 bepansrade stödfordon, plattformar Leopard 2 finns i olika versioner för ingenjörsstyrkor och andra.

Samtidigt tillkännagav Rom lanseringen av programmet A2CS (Army Armored Combat System), som involverar tusen infanteristridsfordon, med 15 miljarder euro för 1000 41 pansarfordon, för vilka KNDS Puma och KFXNUMX Lynx, från Rheinmetall, var förväntas bli favoriter.

Samtidigt hade Italien angett sin avsikt att ansluta sig, som en tredje medlem, den fransk-tyska MGCS-stridsvagnen i det framtida programmet. I detta sammanhang verkade det industriella partnerskapet mellan KNDS och Leonardo, som lanserades 2023, försegla denna trepartsallians. Detta är dock långt ifrån fallet nu.

KNDS och Leonardo kan inte komma överens om industriell delning Leopard 2A8IT italienska.

Den första och mest brådskande ärendet där KNDS och Leonardo var tvungna att gå vidare och nå en överenskommelse var konfigurationen och industriell delning av 132 Leopard 2A8 italienare, banar väg för kontrakt och samarbete att följa.

Puma KMW KNDS Tyskland Bundeswehr
Puma från tyska KNDS deltar också i A2SC-programmet.

den Leopard Italienska 2A8ITs, liksom de 140 stödpansarfordonen på samma plattform, måste i själva verket ersätta, från 2027, de pansarfordon som för närvarande är i tjänst inom de italienska arméerna. Vi var därför tvungna att gå snabbt, och detta var syftet med arbetsgruppen som samlade de två tillverkarna under flera månader.

Ändå kan vissa ledtrådar tyda på att diskussionerna inte gick som förväntat. För det första indikerade öppnandet av A2SC-programmet för andra konkurrenter, den amerikansk-spanska ASCOD, den svenska CV90 och särskilt den sydkoreanska AS21 Redback att för Rom ersatte det industriella målet de rent industriella målen, särskilt kring MGCS program.

Å andra sidan, medan Berlin hade meddelat inbjudan till Italien till delta i MGCS, avtalet att omorganisera programmet, och om den resulterande industriella delning, som tillkännagavs för några veckor sedan, gällde endast de tyska företagen, KNDS Germany (tidigare Krauss-Maffeï Wegmann) och Rheinmetall, och de franska företagen, KNDS France (tidigare Nexter) och Thales.

Det är i detta sammanhang som Leonardo, å ena sidan, och KNDS Germany, å andra sidan, gemensamt meddelade i början av veckan, misslyckandet i förhandlingarna om samarbete mellan de två företagen, om tankprogrammet Leopard 2A8.

För många detaljer efterfrågade av Leonardo angående Leopard 2A8IT, enligt KNDS

Selon talespersonen för det italienska företaget, " Leonardo tillkännager, trots de ansträngningar som gjorts, att förhandlingarna med KNDS avbröts för att definiera en gemensam konfiguration för den italienska arméns huvudsakliga stridsvagnsprogram och för att utveckla ett bredare samarbete". Och tillade att den italienska vapenjätten förblev fullt engagerad i att försörja de italienska arméerna och vände sig till andra partners.

Leopard 2A7HU
Le Leopard 2A8 är en utveckling av Leopard 2A7HU ungerska.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

6 Kommentarer

  1. Hej!
    Min fråga är denna, som hänger ihop med en artikel som du publicerade för några månader sedan: alla reflektioner som genomförts och publicerats i ämnet pansararmén identifierar två "offer": Frankrike som "glömde" att modernisera Leclerc och tydligt vet inte längre hur man hanterar processen för evolution och modernisering av pansarvapen och Rheinmetall som producerade en klart "intressant" stridsvagn samtidigt som man glömde "på franskt sätt" att först säkerställa en lösningsmedelsmarknad, räknas med tanke på KMW:s överlägsenhet

    Kunde inte dessa två "olyckliga människor" gå samman för att "rädda möblerna", Frankrike rekonstruerade en modern pansarstyrka med en Panther produceras på nationell mark och integrera franska element som eskalope och Rheinmetall vilket gör sina FoU-investeringar lönsamma och kan exportera från Frankrike till tredje partskunder?

    Detta skulle göra det möjligt att konfrontera den geopolitiska verkligheten och att reflektera utan brådskande påtryckningar på KNDS system av system som, med tanke på framgången för Leopard i olika versioner kommer att skjutas upp från år till år till nästa århundrade...eller inte långt?

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT