Kina skulle utveckla en ny generation medelstor tank utan motsvarighet i väst

Under de senaste veckorna har nyheterna om stridsvagnen varit särskilt rika, med lanseringen av utvecklingen av den amerikanska M1E3 Abrams, de framsteg som gjorts beträffande det europeiska MGCS-programmet, eller till och med detaljerna som ges kring Leopard 2AX från KNDS.

Detta återspeglar naturligtvis den avgörande roll som stridsvagnen spelade i kriget i Ukraina, med ibland hårda iakttagelser av vissa säkerheter som var aktuella fram till nu i väst.

Faktum är att inför de motgångar som den amerikanska M1A1, den brittiska Challenger 2, och i mindre utsträckning, mött i Ukraina Leopard 2 tyskar, de nya västerländska programmen, såsom M1E3, MGCS och till och med den ryska T-14, siktar alla på en mindre stridsmassa, i storleksordningen 50 till 55 ton, snarare än 65 till 70 ton.

Hittills har Kina inte varit i framkant när det gäller stridsvagnar. Således, även om den ansågs mycket kapabel och effektiv, tillverkades Type 99A, dess mest effektiva och modernaste tank, endast i 600 exemplar. Den kinesiska generalstaben prioriterade faktiskt luft- och sjöstridskrafterna när det gäller modernisering.

När man började tjänstgöra 2011 och perfekt modern, skulle man ha trott att denna tank skulle ha representerat pelaren i det kinesiska svaret på detta område, under flera decennier, under sken av kontinuerliga förbättringar. Det är dock en helt annan stridsvagn, och i många avseenden utan motsvarighet i väst, som nyligen fotograferades i Folkets befrielsearmés färger.

Typ 96, Typ 99A och Typ 15: stridsvagnarna från People's Liberation Army har gjort stora framsteg under de senaste decennierna

Om landkomponenten i People's Liberation Army förblir den största armén på planeten, med en miljon aktiva soldater, kan dess flotta av stridsvagnar verka relativt blygsam.

Typ 96 stridsvagn
Om Type 99A är den modernaste kinesiska stridsvagnen, är det Type 96 som utgör ryggraden i dess flotta av tunga stridsvagnar.

Faktum är att den idag består av 4 500 stridsstridsvagnar, inklusive 600 Type 99A, den modernaste versionen, med en stridsmassa på 55 ton, beväpnad med en 125 mm kanon och utrustad, verkar det som, med ett mjukt försvar systemet. Till detta kommer 600 Typ 99, som föregår den, vägande 51 ton, med liknande beväpning, men med mindre avancerad elektronik ombord.

Huvuddelen av den kinesiska flottan utgörs av 2500 96 medelstora stridsvagnar av typ 90, ett pansarfordon designat på 40-talet, med en stridsmassa som sträcker sig från 45 till 72 ton, och av en generation som är jämförbar med den för den sovjetiska T-125, även om så väldigt olika till utseendet. Beväpnad med ett 4 mm rör, tjänar denna tank som grunden för VTXNUMX, exportmodellen som erbjuds av Peking.

Sedan 2018 har PLA också förvärvat 500 lätta stridsvagnar av typ 15, ett pansarfordon som väger 33 till 36 ton i strid, beväpnat med en 105 mm kanon, speciellt designad för beväpnade spaningsuppdrag, men också för att operera i svår terräng som inte kan passeras av tyngre stridsvagnar. , såsom på platåerna i indiska Ladakh, eller i de subtropiska utrymmena i Sydkinesiska havet.

Slutligen har de kinesiska arméerna tusen mycket äldre stridsvagnar, såsom Type-88 och Type-79, som tjänar som reserver, men avsedda att gradvis ersättas.

lätt chr Typ 15 APL
Den lätta tanken av typ 15 designades speciellt för att fungera i Himalayas högland längs gränslinjen till Indien.

Fram tills nu var den kinesiska stridsvagnsflottan därför inte särskilt annorlunda, i sin konstitution, som i sin utveckling, från ryska eller västerländska flottor, med i synnerhet en betydande ökning av massa, skydd, dödlighet och därmed pris under loppet av nya versioner.

Bilden som publicerades för några dagar sedan på kinesiska sociala nätverk, som visar en stridsvagn med en design som djupt bryter mot dessa paradigm, skulle dock kunna indikera att People's Liberation Army skulle ha tagit en mycket mer radikal bana när det gäller de paradigm som tillämpas på designen av sin nya stridsvagn.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Försvarsanalys | Lätta stridsvagnar och pansarspaning

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT