På grund av brist på Gripen kommer Sverige att överföra två ASC 890 Awacs till det ukrainska flygvapnet

Sverige skapade en överraskning genom att tillkännage att de skickade sina två ASC 890 avancerade luftövervakningsplan till Ukraina, eftersom de inte kunde skicka sina Gripen-jaktplan. Faktum är att i oktober 2023 hade det skandinaviska landet lagt på förhandlingsbordet för sin anslutning till Nato, sedan blockerat av Turkiet och Ungern,möjligheten att överföra Gripen-stridsflygplan till det ukrainska flygvapnet.

När dess medlemskap hade förvärvats glömde inte Stockholm sitt löfte till Kiev. För stridsflottans skull beslutades det dock att det ukrainska flygvapnet endast skulle vända sig till F-16, särskilt eftersom antalet flygplan som utlovats av Danmark, Nederländerna, Norge eller till och med Belgien nu närmar sig hundra exemplar.

Är detta en form av ersättning? I vilket fall som helst meddelade de svenska myndigheterna i går den kommande överföringen av sina två plan'varna Advanced Aircraft ASC 390, vanligtvis klassificerad som Awacs, till Ukraina.

Även om den nya GlobalEye, en mycket modernare enhet än ASC 390, måste ansluta sig till Flygvapnet, om några månader, är det första gången som ett västländskt land har gått med på att tillfälligt göra sig av med en stor militär kapacitet, åtminstone vinst av Ukraina.

Stockholm åtar sig att ge bistånd till Ukraina till ett värde av 1 % av landets BNP till 2026

Detta tillkännagivande är en del av nytt parti militärt bistånd från Stockholm till Ukraina, vilket motsvarar 13,3 miljarder kronor, eller 1,16 miljarder euro, självt inkluderat i ett globalt löfte om bistånd till Ukraina på 75 miljarder kronor, 6,5 miljarder euro, till 2026. Detta bistånd representerar 1 % av landets BNP och 50 % av den årliga budgeten som beviljas de svenska arméerna i dag.

Gripen kommer därför inte att flyga under den ukrainska rundeln. Företräde gavs till en relativt homogen F-16-flotta.
Gripen kommer därför inte att flyga under den ukrainska rundeln. Företräde gavs till en relativt homogen F-16-flotta.

Genom detta bistånd kommer Sverige att uppnå ett totalt bistånd som överstiger 100 miljarder svenska kronor till Ukraina, eller 8,7 miljarder euro, där Ukraina blir den främsta mottagaren av svenskt internationellt bistånd under denna period.

Detta ekonomiska och militära stöd åtföljs av politiskt stöd, eftersom Stockholm nyligen har anslutit sig till den pågående europeiska dynamiken, för att tillåta att svenska vapen som överförs till Ukraina kan användas för att anfalla legitima mål på ryskt territorium.

Å andra sidan har Sveriges statsminister Pål Johnson alltid framställt sig som motståndare till att skicka svenska styrkor till ukrainsk mark. Det återstår att se om detta motstånd kommer att sträcka sig till att sända ut tränare, som föreslagits av Frankrike, och som verkar stödjas av de baltiska länderna och Polen.

Genom att överföra två ASC 890 avyttrar Sverige tillfälligt stora militära resurser för att hjälpa Ukraina

Om Stockholms beslutsamhet i sitt stöd till Kiev är obestridlig, hade väldigt få människor föreställt sig ett sådant strukturerande beslut, för båda länderna, inom ramen för den nya satsen militärt bistånd till Ukraina. Sverige meddelade faktiskt att det skulle göra det överföra sina två ASC 390 avancerade luftövervakningsflygplan, till det ukrainska flygvapnet.

Saab Globaleye
Flygvapnet kommer att påskynda leveransen av de två GlobalEye som beställts från Saab, och kommer säkerligen att utnyttja optionen på de två ytterligare enheterna för att kompensera för överföringen av de två ASC 890:orna till Ukraina.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs och elektronisk krigföring | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna