Är nedgången i effektiviteten av västerländska vapen i Ukraina oundviklig?

Sedan starten av den ukrainska konflikten har leveransen av västerländska vapen, från USA eller Europa, ofta skapat rubrikerna i världspressen. Oavsett om turkiska Bayraktar-drönare, amerikanska HIMARS långdistansartillerisystem eller Leopard 2 tyskar, alla presenterades, vid deras ankomst till Ukraina, som vapen som kunde påverka kursen, inte för striden, utan för själva kriget.

Om en del av denna utrustning, särskilt de europeiska artillerisystemen Caesar, Pzh2000 och Archer, har behållit sin aura av effektivitet och sin operativa överlägsenhet gentemot rysk utrustning, även efter två års strid, har många dock snabbt nått sitt relativa effektivitetstak . Detta är särskilt fallet för västerländska pansarfordon, förvisso mer effektiva än ryska modeller, men inte tillräckligt mycket för att påverka själva striden.

Annan utrustning, tvärtom, upplevde en så kallad "klockformad" effektivitetskurva, med anmärkningsvärda operativa prestanda under sin första implementering, följt, efter några veckor till några månader, av en nedåtgående kurva, som Ryssarna lärde sig att skydda sig mot det.

Medan västvärlden närmar sig slutet av sina tekniska skojare som sannolikt kommer att skickas till Ukraina, för att begränsa framväxten av rysk makt, finns det lösningar för att bekämpa denna övergångseffektivitet, för att upprätthålla en operativ övergång som, om den aldrig kommer att bli en spelomvandlare, kommer det dock att återbalansera maktbalansen till förmån för Kiev?

TB2 Bayraktar, från försynsdrönare till oanvändbart system på bara några månader

Tillsammans med den amerikanska pansarvärnsmissilen Javelin var TB2 Bayraktar-drönaren oundvikligen en av de ukrainska tekniska hjältarna i början av konflikten. Från de första dagarna av den ryska offensiven mot Ukraina, medan en betydande mekaniserad kolonn var på väg från Vitryssland mot den ukrainska huvudstaden, spelade den lilla turkiska MAN-drönaren i själva verket en avgörande roll för att hålla tillbaka denna offensiv.

TB2 Bayraktar Ukraina
Bilderna av TB2 Bayraktar-strejker i början av konflikten lämnade ett bestående intryck. Effektiviteten för denna lätta manliga drönare var dock särskilt kort.

Levererades några månader innan konflikten började, de ukrainska TB2:orna, beväpnade med lätt MAM-C precisionsammunition, trakasserade faktiskt hela den ryska kolonnen, mycket effektivt eliminerar dess luftförsvar, och särskilt dess logistikfordon, särskilt bränsleförsörjningslastbilar.

Detta satte ett enormt tryck på kolonnens rörlighet, som inte kunde svämma över på grund av terrängens natur, stod stilla och inom räckhåll för artilleriräder eller ukrainska kommandosoldater. Den turkiska drönaren spelade också en stor roll i elimineringen av kryssaren Moskva, genom att fokusera uppmärksamheten på fartygets luftförsvar, som inte såg Neptunus-missilerna anlända.

Dessa operativa framgångar i februari, mars och april 2022 gjorde Bayraktars rykte, som sedan det datumet har beställts av cirka femton nya väpnade styrkor, inklusive Polen och Rumänien.

Från och med maj 2022 minskade dock denna operativa effektivitet, som till stor del hade gynnats av de spektakulära bilderna som förmedlades på sociala nätverk av Ukraina, lika snabbt som flottan av ukrainska TB2. Ryssarna lärde sig faktiskt snabbt att skydda sig mot detta hot, genom att sätta in, och särskilt genom att flytta, sina luftförsvarssystem annorlunda.

Till den grad att sommaren 2022, efter bara fem månaders krig, de fåtal överlevande ukrainska TB2:orna användes nästan inte längre för attackuppdrag, och flög bara bortom den ryska DCA:s avlyssningsförmåga, för underrättelseändamål, vilket minskade dess operativa potential nästan till ingenting.

Hårbotten, Himars... Effektiviteten hos västerländska vapen urholkas snabbt i Ukraina när de används

erosionsbanan för den turkiska drönarens effektivitet är inte exceptionell, i Ukraina tvärtom. Flera av den utrustning som mest lyfts fram i media under leveransen till Kiev följde en relativt liknande väg.

SCALP-ER Zelensky
SCALP-ER-missiler fortsätter att användas effektivt av ukrainarna, men avlyssningsfrekvensen har ökat avsevärt under månaderna.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 RETEX feedback | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna