Är SSN-AUKUS ett realistiskt alternativ för Kanada?

Med anledning av ett av de kanadensiska arméernas ivrigt tillkännagivande om en framtida ökning av försvarsutgifterna från Ottawa meddelade premiärminister Justin Trudeau att han hade talat med sina amerikanska, brittiska och australiensiska motsvarigheter angående Kanadas eventuella medlemskap i AUKUS-alliansen .

Ledaren tillkännagav också diskussioner med samma samtalspartner så att Ottawa eventuellt skulle kunna gå med i SSN-AUKUS-programmet, som syftar till att designa en ny generation av kärnvapenattackubåtar för att utrusta de brittiska och australiska flottorna.

Men om valet av nukleär framdrivning för framtida kanadensiska attackubåtar skulle vara mycket vettigt, är alla andra parametrar som rör denna hypotes, allt från tidtabellen till kostnaderna för ett sådant program, falska till kanadensiska verkligheter.

Mot en förlängning av AUKUS-alliansen för att möta Kina i Stilla havet

Under flera veckor har USA ökat de diplomatiska ansatserna för att försöka stärka AUKUS-alliansen, inför växande spänningar med Kina. Därför ämnet togs upp med Japans premiärminister Fumio Kishida, med anledning av hans officiella besök i Washington för att träffa president Biden.

Taigei klass JSDF ubåt
Japan har en kraftfull konventionell ubåtsflotta, som snabbt moderniseras med ankomsten av Taipei, de första ubåtarna utrustade med litiumjonbatterier.

För Tokyo skulle det handla om att ansluta sig till den andra pelaren i AUKUS-alliansen, som endast avser militärt samarbete, och inte dess deltagande i SSN-AUKUS kärnvapenattackubåtsprogram.

Kom ihåg att den japanska sjöns självförsvarsstyrkor redan har en mycket effektiv ubåtsflotta, som för närvarande moderniseras med de nya Taïgei-klassens ubåtar, de första fartygen utrustade med litiumjonbatterier. Dessutom, konstitutionellt sett har landet inte förmågan att sätta in sina styrkor, vilket avsevärt begränsar användbarheten av kärnkraftsdrivna ubåtar.

Justin Trudeau diskuterar samtal med USA, Storbritannien och Australien för att gå med i AUKUS

Detta är dock inte alls fallet för Kanada. Inte bara delar Ottawa, med de tre grundande medlemmarna av AUKUS-alliansen, dess medlemskap i Five Eyes, USA:s närmaste allierade, utan landet har inte de konstitutionella begränsningarna som styr användningen av japanska väpnade styrkor.

Dessutom har Royal Canadian Navy initierat ett program för att ersätta sina fyra ubåtar av Victoria-klassen med sex till tolv nya ubåtar, för att samtidigt stärka sin närvaro på dess Atlant- och Stillahavskuster.

Vctoria-klass ubåt
Royal Canadian Navy:s fyra ubåtar av Victoria-klassen togs i bruk mellan 4 och 1990.

Det är därför inte förvånande, under dessa omständigheter, att Kanada också överväger att gå med i Aukus-alliansen, för att spegla den förändring som den amerikanska grannen och beskyddaren gör idag mot Stilla havet.

För några dagar sedan meddelade premiärminister Justin Trudeau att han hade pratat med sina amerikanska, brittiska och australiensiska motsvarigheter för att gå med i AUKUS-alliansen, men också för att, liksom Australien, skaffa medel -SSN-AUKUS kärnvapenattackmariner, i stället för den nuvarande program inriktat på konventionellt drivna ubåtar där sex västerländska företag deltar (Kockums, Naval Group, TKMS, Navantia, Hanwaa Ocean och Mitsubishi).

Valet av kärnkraftsframdrivning för kanadensiska ubåtar är självklart

Bortsett från alla sammanhang, skulle kärnkraftsframdrivning verkligen motsvara behoven hos Royal Canadian Navy. Detta måste i själva verket ske på tre hav, Atlanten, Stilla havet och Ishavet, under packis under flera månader om året.

Dessutom växer spänningarna över Arktis anspråk med Ryssland, eftersom Moskva snabbt stärker sin flotta av kärnkraftsdrivna ubåtar, med Project 885M Yassen-M-klassen, fartyg som är idealiska för att operera i dessa isiga vatten.

Yassen ubåt
Den ryska ubåtsflottan moderniseras snabbt med ankomsten av Iassen-M-klassen DDGN

Slutligen, bortom skyddet av vatten och territoriella rättigheter, är kanadensiska ubåtar avsedda att operera över stora avstånd, i Nordatlanten inom ramen för Nato vänd mot Ryssland och i Stilla havet, vänd mot Kina, särskilt om Ottawa ansluter sig, liksom Tokyo, andra pelaren i AUKUS-alliansen.

I själva verket, rent operativt, skulle det vara mycket att föredra för den kanadensiska flottan att vända sig till SSN, medan deltagande i SSN-AUKUS-programmet med tre andra medlemmar av Five-Eye till och med skulle vara uppenbart av tekniska skäl anslutning.

Tyvärr för Ottawa skulle ett sådant beslut idag vara nästan omöjligt att fatta, åtminstone inte utan att ta mycket betydande risker för de kanadensiska ubåtsstyrkorna under de kommande 25 till 30 åren.

SSN-AUKUS-schemat uppfyller inte den kanadensiska flottans behov

Den första av de faktiska omöjligheter som Ottawa skulle stöta på genom att gå med i SSN-AUKUS-programmet gäller tidtabellen för att byta ut sina 4 Viktoria-klassubåtar.

Dessa fartyg, som ursprungligen byggdes för Royal Navy, togs i tjänst först 2000 (RCN Viktoria), 2003 (RCN Corner Brook och Windsor) och till och med 2015 (RCN Chicoutimi) inom Royal Canadian Navy. De kom dock i tjänst mellan 1990 och 1993 i Royal Navy och har därför idag 31 till 34 års tjänst.

Victoria klass ubåt
Kanadensiska Victorias har redan 31 till 34 års tjänst. De kommer bara att kunna vara i drift några år till.

Baserat på prognosschemat för SSN-AUKUS-programmet, kommer det första fartyget, avsett för Royal Navy, endast att gå i tjänst 2038 eller 2039, och från 2040 för Royal Australian Navy. Då kommer alltså kanadensiska fartyg vara 46 till 49 år gamla, vilket i själva verket är otänkbart för den här typen av fartyg, om det inte hålls i hamn.

Framför allt kommer varken Storbritannien eller Australien att vara redo att skjuta upp några av sina leveranser, för att tillåta leveransen att jämnas ut för Kanada, samtidigt som att påskynda programmet hittills verkar otänkbart, inte utan att skjuta upp en tidtabell som redan är särskilt svår. att etablera.

Ytterligare amerikansk industriell kapacitet obefintlig för en interimslösning

Andra fallgropen, och inte minst, amerikanska varv kommer med all sannolikhet, oförmögen att producera fler ubåtar för att eventuellt ta fram en interimslösning, som planeras för Australien.

Kom ihåg att Canberra, precis som Ottawa, har bråttom att byta ut sina sex ubåtar av Collins-klassen, fartyg som är nästan tio år nyare än kanadensiska Viktoria.

För att göra detta måste Australien skaffa tre till fem ubåtar av Virginia-klass, inklusive två begagnade sådana, från den amerikanska flottan och den amerikanska flottindustrin, från 2034 till 2036.

Virginia konstruktion
USA:s marinindustri kan inte samtidigt stödja de 2,4 atomubåtar som är nödvändiga enbart för förnyelsen av den amerikanska flottan.

Men genomförbarheten av denna försäljning är fortfarande långt ifrån säker, den amerikanska kongressen har krävt att dessa försäljningar inte hindrar den amerikanska flottans maktökning och moderniseringsplan, som planerar att ha 60 moderna SSN:er till sitt förfogande 2045 idag har den bara 48 fartyg, inklusive mer än tjugo Los Angeles-fartyg att ersätta.

Faktum är att amerikanska varv inte kan öka leveranshastigheterna, delvis på grund av HR-svårigheter, medan byggandet av de SSN som för närvarande pågår kommer att snabbt anslutas till SSBN från Columbia-klassen under de kommande åren.

Med andra ord är det mycket osannolikt att Washington kommer att kunna föreslå Ottawa försäljning av SSN, vare sig de är nya eller begagnade, för att ersätta dess Viktorias som inte längre kommer att kunna segla inom några år, i väntan på att första leveranser av SSN-AUKUS, efter 2040.

Kanadensisk försvarsbudget kan inte stödja deltagande i SSN-AUKUS-programmet

Den sista muren mot vilken de ambitioner som Justin Trudeau uttrycker möter i dag är ingen annan än den svältande budgeten för de kanadensiska väpnade styrkorna, alldeles för otillräcklig för att stödja förvärvet och genomförandet av atomubåtar för attack.

Ottawa ägnar faktiskt 22 miljarder dollar till sina arméer idag, eller 1,38 % av dess BNP. Premiärministern Justin Trudeau lovade att få denna budget till 30 miljarder dollar och 1,76 % av BNP till 2030.

F-35A
Under de kommande åren kommer Kanada att behöva finansiera flera ambitiösa förvärvsprogram, inklusive det för 88 F-35A för 15 miljarder dollar.

Samtidigt har landet engagerat sig i flera stora program, med förvärvet av 88 F-35A för 15 miljarder dollar, 14 P-8A Poseidon maritima patrullflygplan för 6 miljarder dollar, eller till och med 15 fregatter för 26 miljarder dollar, vilket enbart förbrukar budgetöverskottet på kanadensiska 87 miljarder dollar som premiärministern tillkännagav 2030.

Samtidigt kommer det australiensiska programmet, för 8 SSN inklusive 3 Virginia och 5 SSN-AUKUS, enligt uppskattningar att kosta mer än 300 miljarder dollar under fartygens livslängd, och runt 50 miljarder enbart när det gäller förvärv. Canberra ägnar idag 54 miljarder australiensiska dollar, 35 miljarder dollar och 2,1 % av BNP, till sina försvarsinsatser och planerar att tillföra det, till stor del för att finansiera SSN-AUKUS, detta över 40 miljarder dollar och 2,4 % av BNP 2030.

Trots dessa ytterligare resurser har Canberra minskat flera av sina stora program, inklusive fregatter och infanteristridsfordon, för att frigöra pengar till SSN-AUKUS.

Slutsats

Vi kan se om valet att vända sig till kärnkraftsdrivna ubåtar skulle visa sig vara relevant för att möta behoven hos Royal Canadian Navy, och om det är nödvändigt att gå med i AUKUS-alliansen på mer eller mindre kort sikt för Ottawa, vända sig till SSN-AUKUS, verkar vara önsketänkande, i bästa fall.

Suffren klass
det enda realistiska alternativet för Ottawa att förvärva en SSN skulle vara att vända sig till den franska Suffren; Men det är mycket osannolikt att detta händer.

Varken tidsplanen, budgetresurserna, eller de industriella resurser som faktiskt finns tillgängliga eller planerade hittills, tycks faktiskt svara på ett sådant program. Ännu värre är att vissa restriktioner, såsom faktisk tillgänglig industriell kapacitet, idag är mer orubbliga konstanter än mobila parametrar som kan anpassas till exempel genom att öka tillgängliga krediter.

Paradoxalt nog, om Ottawa faktiskt vill vända sig till en flotta av SSN:er, skulle det enda verkligt trovärdiga alternativet, budgetmässigt och industriellt sett, vara att vända sig till Frankrike, och till förvärvet, eller till och med det lokala bygget, av SSN:er från Suffren-klassen. Det skulle dock vara mycket förvånande om Washington låter Ottawa vända sig till Paris i detta område, efter att ha ansträngt sig så mycket för att få ut Naval-gruppen ur Australien.

Faktum kvarstår att i avsaknad av trovärdiga garantier beträffande den massiva ökningen av den industriella produktionskapaciteten i Förenta staterna eller Storbritannien på detta område, å ena sidan, och för att massivt öka arméernas budget och försvarsinsatserna på den kanadensiska sidan, å andra sidan, är det troligt att denna hypotes kommer att gå på intet, och bara leda till ytterligare förseningar när det gäller utbytet av de redan för gamla ubåtarna av Victoria-klassen från Royal Canadian Navy.

Artikel från 15 april i full version till 25 maj

För vidare

2 Kommentarer

 1. Godnatt M. Wolf,

  Tack igen för dina intressanta artiklar.
  Jag har en fråga om Naval Groups produktionskapacitet inom ubåtsområdet.
  För om Naval Group är långt framme i den franska Suffren-serien, så kommer de 4 (5?) nya SSBN:erna som lovar att bli "monster" med komplex konstruktion. Kan läggas till de 4 holländska barracudorna, och varför inte några Scorpènes för köpare som inte har kompetens att bygga dem (vilket inte är fallet för Indonesien som vill, om jag förstått det rätt, bygga sina Scorpènes hemma i tekniköverföring) . Frågan är därför Naval Groups konstruktionskapacitet.
  Skulle inte franska varv drabbas av samma problem som sina amerikanska motsvarigheter? För om Naval Group inte är långt från sina maximala kapaciteter med få möjligheter att öka dem, skulle en kanadensisk order (även osannolikt) vara svår att hedra.
  Har du någon information om den franska sidan?
  Med vänliga hälsningar.

  • God kväll herr Manciaux
   Det är i själva verket en avgörande parameter. Med den holländska ordern och SSBN:erna kan vi anse att Cherbourg-anläggningen kommer att vara fast i cirka tio år, om inte industriell kapacitet utökas. I Indonesien och Indien blir det lokalt byggande, så inga bekymmer. Förmodligen även i Polen. För Kanada tvivlar jag uppriktigt på att Washington kommer att få Ottawa att vända sig till Paris, men prisargumentet kan göra skillnaden. Sedan den här artikeln skrevs verkar de dessutom ha återvänt till dessa kommentarer och verkar vara intresserade av 3 eller 4 SSK-modeller, nämligen den sydkoreanska KSS-III Dosan Anh Chango, den tyska Type 212CD och kanske den japanska Soryu. För tillfället har det inte kommit någon ny kommunikation från Naval Group angående denna fil (till skillnad från de tre tidigare nämnda), men franska tillverkare är traditionellt mycket diskreta i sina kommersiella tillvägagångssätt.
   Men om andra order är på väg (Polen, Malaysia, Argentina, etc.), kan vi tro att Naval Group skulle kunna frestas att utöka sin industriella infrastruktur i Cherbourg, vilket skulle öppna upp alternativ för Kanada. Och om Blacksword Barracuda faktiskt är 25 % billigare än sina konkurrenter, riskerar den att gå mycket dåligt, förutsatt att industriell kapacitet faktiskt finns tillgänglig. Faktum är att om Naval Group faktiskt reagerar på kanadensisk konkurrens kan vi tro att industrimannen på allvar överväger detta alternativ.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna