AI kommer att öka effektiviteten hos den franska marinens gyllene öron från 2025.

I lite över två år går det inte en dag utan att globala försvarsnyheter diskuterar den aviserade ankomsten av artificiell intelligens till de väpnade styrkorna och de betydande framsteg det kommer att medföra för genomförandet av militära operationer.

Men oftast handlar dessa ämnen om AI ombord på drönare eller robotar, och dess värld av fantasier som drivs av science fiction och cyberpunklitteratur.

Men det största mervärdet som AI kommer att tillföra, och ibland redan tillför, till arméer, gäller varken kontrollen av en drönare eller det autonoma beslutet att skjuta, utan kapaciteten att bearbeta enorma mängder data, genererad av mängden digitaliserade sensorer som nu utrustar all militär utrustning, för att extrahera relevant, mänskligt användbar data.

Fyra huvudkategorier av data är alltså föremål för många program runt om i världen: ren digital data, till exempel den som cirkulerar på internet och sociala nätverk; optiska och elektrooptiska data överförda av satelliter och taktiska sensorer; elektromagnetiska data som sänds ut av radar och kommunikationssystem, och slutligen akustisk data, som representerar alfa och omega inom undervattenskrigföring.

En AI-siktning och akustiskt identifieringsfilter ombord på franska fartyg och ubåtar från 2025

Analys av det akustiska undervattensspektrumet är just uppdraget för den franska marinens akustiska tolknings- och spaningscenter, eller CiRA. Skapad 1983, tränar den berömda Gyllene öron och andra DeASM (Anti-submarine Detector), som går ombord på franska ubåtar, fregatter och maritima patrullflygplan, för att upptäcka och spåra ubåtar och motstående ytenheter.

undervattens ekolod
Undervattenskrigföring bygger huvudsakligen på utnyttjande av data som passivt förvärvats av sensorer från ubåtar och fartyg, för att lokalisera motståndaren, utan att upptäckas.

Och uppdraget är inte enkelt. Faktum är att The World of Silence, som presenteras av JY Cousteau, är tyst i namnet. Tvärtom är havet ständigt föremål för en enorm kakofoni: räkor, valar, fiskar, klipprörelser och naturligtvis mänskliga aktiviteter genererar i genomsnitt ett bakgrundsljud på cirka 40 till 50 dB i kustområdet, och 30 dB på djupet, ljudet från en modern tvättmaskin.

Svårigheten är desto större eftersom en modern ubåt, som arbetar i tyst hastighet (från 6 till 14 knop, beroende på modell), inte genererar mer än 30 dB lokal akustisk strålning, samtidigt som havets brus är enhetligt.

den gyllene öron lyckas uppnå denna bedrift, som går ut på att upptäcka, lokalisera och dechiffrera en viskande konversation mellan två personer i slutet av landningsbanan vid Roissy, medan planen lyfter, samtidigt som de är placerade mer än 100 meter bort.

För detta har de uppenbarligen mycket kraftfulla mikrofoner, passiva ekolod och kraftfulla verktyg för att filtrera och analysera de ljud som fångas. Men de måste fortfarande skanna berg av akustisk data för att upptäcka vilka som kan ha relevant information innan de kan extrahera användbar taktisk data.

Det är just i detta ämne som CiRA, och nystartade Preligens, avser att ingripa idag, genom att massiv användning av artificiell intelligens. Detta kommer faktiskt att göra det möjligt att "sila" data, det vill säga att eliminera all data som inte innehåller relevant information, för att överföra till de gyllene öronen, lederna de lovande.

guld öron nationell marin vax
Utbildningen av guldöron har varit ett av CiRAs uppdrag sedan 1983.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artificiell intelligens | Försvarsnyheter | Maritime Patrol Aviation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna