Kan prishöjningen på försvarsmateriel kontrolleras?

Så fort man hänvisar till stigande priser på försvarsmateriel är det vanligt att citera de berömda Augustinus lag, som från 1970 förutsåg en mycket snabbare ökning av priserna på försvarsmateriel, jämfört med försvarsbudgetarna med, i slutändan, en betydande minskning av arméernas storlek.

Det är tydligt att fakta under de senaste 30 åren verkar bevisa att Norman Augustine, som var chef för Lockheed Martin när han formulerade denna teori, har rätt. Således, medan budgeten för de franska arméerna har mer än fördubblats sedan 1994, har formatet av stora franska militära kapaciteter halverats, ibland mer, från 900 till 200 stridsvagnar, från 600 till 225 stridsflygplan, eller till och med från 2 hangarfartyg och 30 höghavseskorter, till en enda AP, och endast femton eskorter.

Denna koncentration är till stor del kopplad till ökningen av kostnaderna för försvarsmateriel, både för inköp och ägande, som är mycket högre än enbart inflationen och ökningar av militärbudgetar. Det är därför viktigt att förstå orsakerna som kan förklara dessa ökningar och eventuellt identifiera tillvägagångssätt som sannolikt kommer att begränsa och begränsa dem, till förmån för massan, som nu är nödvändig för att möta hotet.

Priset på västerländsk försvarsmateriel har nästan tredubblats på 30 år

Faktum är att i många aspekter har priserna på militär utrustning ökat avsevärt sedan 90-talet och slutet av det kalla kriget. Och detta, i hela den västerländska sfären, och beträffande alla kategorier av utrustning.

Rafale C Mirage 200D
Le Rafale enbart ersätter 8 modeller av stridsflygplan inom de franska flyg- och marinstyrkorna. Det totala antalet enheter har dock delats med 3 sedan 1990, medan enhetspriset per enhet har ökat med 3.

I Frankrike kostade alltså standardjaktplanet 1995, Mirage 2000C, knappt mer än 25 miljoner euro, med en kostnad per flygtimme på mindre än 3 000 euro. Idag har Rafale kostar runt 100 miljoner euro per flygplan och en kostnad per flygtimme på över 10 000 euro. Likaså köptes de fem lätta smygfregaterna, som förvärvats av den franska marinen, för mindre än 1 miljard euro, inklusive design, jämfört med 4 miljarder euro för de 5 kommande försvars- och interventionsfregaterna.

Visst, den operativa förmågan hos IDF, som de hos Rafale, är mycket överlägsna FLF eller Mirage 2000C RDI. Men även när det gäller samma utrustning har priserna stigit avsevärt på bara tjugo år. Till exempel kostade den amerikanska FIM-96 Singer-missilen mindre än 30 000 dollar per kopia 1995. Den faktureras nu för mer än 400 000 dollar till den amerikanska armén och till amerikanska kunder av FMS.

F-16 Block 15, från 90-talet, såldes för $25 till $30 miljoner per flygplan. Block 70 Viper närmar sig nu 80 miljoner dollar. Till och med Aster 15-missilen, som ursprungligen köptes för att beväpna Charles de Gaulle 1998, var då prissatt nästan 40 % lägre än den är idag. Likaså Leopard 2 eller amerikanen Abrams erbjöds för mindre än 3 miljoner dollar 1995. Idag överstiger de 15 miljoner dollar.

Vi förstår, under dessa förhållanden, hur dessa prishöjningar avsevärt har belastat arméernas format och budgetar. Ämnet är desto mer oroande eftersom dessa ökningar inte är homogena över hela världen.

Således köptes den ryska T-90A för mellan 1 och 1,5 miljoner dollar av den ryska armén på 90-talet, medan den fortfarande är under 3 miljoner dollar idag. Med andra ord, där en Leopard 2 kostade priset av två T-90 1995, idag kostar det 5 T-90M, en mycket kapabel tank.

Vilka är orsakerna till dessa prisökningar på försvarsmateriel i väst?

För att möta arméernas behov är den mest uppenbara lösningen, även allmänt använd, inklusive på parlamentarisk nivå, att kräva en ökning av investeringarna som ägnas åt förvärvet av denna utrustning.

FREMM fregattförsvarsutrustning
genom att gå från 17 till 8 beställda enheter ökade priset på FREMM-kontraktet för den franska flottan från 8 miljarder euro till 8 miljarder euro...

Det kan dock vara användbart att undersöka orsakerna till dessa prisökningar, detta skulle möjligen kunna lyfta fram vissa vägar, just för att öka storleken på arméerna, utan att behöva gå igenom en massiv ökning av krediter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Defense industrityg BITD | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna