MBDA förbereder Aster 15 EC, dubbelt så effektiv som Aster 15

Aster-missilfamiljen kommer snart att expandera, med ankomsten av Aster 15 EC. Dessa luftvärnsmissiler började användas 2001 och utgjorde en verklig kulturell revolution inom luftförsvaret. För första gången kunde västerlänningar i själva verket lita på ett icke-amerikanskt (eller sovjetiskt) system för att säkerställa medel- och långdistansluftförsvar av sina platser eller sina fartyg.

Aster-området bestod av två missiler. Aster 30, utrustad med en långdistansförstärkare, tillät missilen att nå en räckvidd större än 120 km och en höjd av 20 km.

Aster 15 var mer kompakt, 4,2 meter jämfört med 4,9 m, och lättare, 310 kg jämfört med 450. Även om den behöll Aster-familjens extrema manövrerbarhet, och en aktiv radarsökare med mycket hög effektivitet, gavs den bara för att ha en räckvidd som är större än 30 km, men 45 km nämns dock ofta av fackpressen.

Då uppnådde andra medeldistansmissiler bara en lägre räckvidd, 42 km för ryska 9M37 Buk, 40 km för amerikanska ESSM och 30 km för norska NASAMS.

Sedan dess har dessa system utvecklats avsevärt och alla når 50 km räckvidd, inklusive ESSM, NASAMS och tyska Iris-t SLM, ibland mer, 70 km för 9M37-missilen från Buk-M3. Det var därför nödvändigt för Aster 15 att utvecklas, som Aster 30 gjorde med Block 0, Block 1 och Block 1NT. Detta är precis vad MBDA nu är tillägnad.

Det utmärkta beteendet hos familjen Aster inför Houthi-drönare och missiler

Även om den togs i bruk 2001, hade Aster-missilen aldrig haft stridserfarenhet, förrän insatserna i Röda havet som började i slutet av 2023 mot Houthi-drönare och anti-fartygsmissiler, och i Ukraina mot missiler och drönare.

ASter fregatten Alsace
Den franska flottans fregatter i Languedoc och Alsace avfyrade mer än 22 Aster 15 och 30 missiler i Röda havet.

Den europeiska missilen hade fram till dess visat anmärkningsvärda egenskaper, men under provskjutningar och övningar, inklusive internationella, särskilt när det gäller de marina versionerna ombord på fregatter och jagare från de franska, italienska och till och med brittiska flottorna.

Men eftersom Aster inte kunde förlita sig på etiketten "Combat Proven", eller på den europeiska missiltillverkarens företräde inom området för långdistansflygvärnsmissiler, hade Aster stora svårigheter att etablera sig i internationella tävlingar, särskilt mot American Patriot, SM-2 och ESSM.

Som sådan markerar den intensiva användningen av Aster-fregatter från Royal Navy, National Navy och Marina Militare, mot Houthi-drönare och kryssningsmissiler, med en utmärkt framgångsfrekvens, en radikal förändring i bilden av missilen på den internationella scenen .

Detta gäller särskilt eftersom den franska fregatten Alsace har blivit den det första europeiska fartyget som lyckades fånga upp inte en utan tre ballistiska missiler anti-skepp, som driver Aster till samma nivå som American Patriot PAC och SM-6.

Aster 15 EC-missilen kommer att ta över från Aster 15 år 2030

För att svara på utvecklingen av hotet och konkurrensen har MBDA därför åtagit sig att under 2023 utveckla en ny version av Aster 15. Denna missil, som heter Aster 15 EC, måste tas i bruk 2030, initialt ombord på det franska hangarfartyget Charles de Gaulles 4 SYLVER 43-system, i samband med den 3:e och sista större tekniska avstängningen av fartyget, innan den sätts in på franska fregatter. .

Aster 15 EC kommer att ha en räckvidd på mer än 60 km
Aster 15 EC kommer att ha en räckvidd som är större än 60 km, enligt MBDA, vilket avsevärt överträffar ESSM, NASAMS och IRIS-T SLM.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

6 Kommentarer

  1. "Det kan mycket väl vara, under dessa förhållanden, att den fransk-italienska (och inte fransk-tyska) Mamba, när den väl godkänts inom ESSI, snabbt kommer att etablera sig som en europeisk standard, till Berlins och USA:s stora bestörtning , för vilka initiativet utgjorde en mycket effektiv språngbräda för att ta kontroll över det europeiska luftvärnsförsvaret. »

  2. Men är det på gång för Frankrike att integrera det tyska initiativet? Eftersom hon inte var sugen i början, men med tanke på de argument som citerades, finns det uppenbarligen ett stort intresse för att vända det tyska initiativet mot henne.

    • Jag vet att diskussioner pågår. Men detta kommer inte att bli enkelt, för för att Frankrike (och Italien) ska gå med i ESSI är det uppenbart att Berlin måste gå med på att integrera SAMP/T, såväl som MICA VL NG. Och som sagt i artikeln kommer detta inte att fungera, men inte alls, i Berlins eller Washingtons intresse. Enligt min åsikt måste vi vänta tills Scholz lämnar för att detta ska bli verklighet.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna