De danska arméerna i kaos!

Ingenting går bra för de danska arméerna. Även om de bara hade en relativt liten budget, där Köpenhamn bara ägnade 2024 % av sin BNP 1,5 till sina försvarsinsatser, ansågs de danska arméerna fram till nu vara effektiva och professionella, åtminstone inom NATO.

Till skillnad från vissa andra europeiska länder hade de faktiskt visat upp egenskaper under gemensamma operationer tidigare. Dessutom, om de är kompakta i form av format så hade de utrustning som skulle vara effektiv och väl underhållen.

Slutligen hade Köpenhamns frivilliga ställning, i sitt stöd till Ukraina, sedan konfliktens början, varit ett exempel på detta område. I synnerhet kommer danska F-16 att vara de första att ansluta sig till de ukrainska flygvapnet, medan landet inte tvekade att överföra sina 19 Caesar 8×8 artillerisystem till Kiev, för att svara på den operativa nödsituationen.

Denna bild av de danska arméernas prestation och tillförlitlighet krossas gradvis, när de samtidigt möter flera operativa och politiska incidenter, lika oroande som de har potentialen att djupt destabilisera denna nyckelallierade för den skandinaviska teatern.

De seriella felen i beväpningen av fregatten Iver Huitfeldt i Röda havet

Första larmet kom för några dagar sedan, då fregatten Iver Huitfeldts hastiga återkomst till Danmark, utplacerade i lite över en månad i Röda havet och Adenbukten, för att eskortera civila kommersiella fartyg mot Houthi-missiler och drönare.

Danska fregatten Iver Huitfeldt
I Röda havet upplevde luftvärnsfregatten Iver Huitfeldt, i snabb följd, ett misslyckande i sitt ESSM-system, sedan i sina 76 mm kanoner.

Även om en välutrustad luftvärnsfregatt, med 32 SM-2-missiler, 24 ESSM-missiler och 2 76 mm-kanoner, kom Iver Huitfeldt nära en katastrof när två av dess luftvärnssystem viktiga flygvapen, ESSM-missilen och 76 mm sjöartilleri, stötte successivt på betydande funktionsfel, medan fyra Houthi-drönare var på väg mot det.

Även om fregatten till slut lyckades förstöra de fyra antiskeppsdrönarna, ledde dess problem till att danska amiralitetet beordrade att de skulle återvända till Danmark, särskilt eftersom besättningen inte kunde lösa dem till sjöss.

Uppenbarligen orsakade affären mycket buller i landet, särskilt eftersom det snabbt blev uppenbart att vissa av problemen hade varit kända, men medvetet ignorerade, under lång tid, och att andra var följden av vad som såg ut att ha blivit hastigt avrättat. procedurer för att överföra utrustning från Niels Juel-klassens fregatter, som föregick dem.

En ny katastrof undveks med nöd och näppe ombord på fregatten Niels Juel med en Harpoon-missil

Om avsnittet av Iver Huitfeldt i Röda havet inte räckte, en andra allvarlig incident inträffade den 3 april, ombord på fregatten Niels Juel, den tredje och sista enheten i Iver Huitfeldt-klassen, uppkallad efter den föregående klassen, som nämndes i föregående stycke (bara för att göra allt klart, inte alls klart!).

Harpunmissil
Verifieringsproceduren för en av Harpoon-missilförstärkarna till den danska fregatten Niels Juel orsakade en stor incident i hamnen i Korsør.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarspolicy | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna