Det amerikanska flygvapnet anpassar F-22 Raptor för Stillahavsteatern

Om det amerikanska flygvapnets F-22 Raptor stridsflygplan fortfarande anses, trots sin ålder, som det bästa luft-till-luft-stridsflygplanet för tillfället, är Lockheed Martin-flygplanet inte nödvändigtvis detsamma, utan vissa svagheter.

Detta är särskilt fallet i Stillahavsteatern, för vilken F-22:ans stridsautonomi är otillräcklig, liksom antalet ammunition som transporteras i lastrummen. Det verkar dock som att det amerikanska flygvapnet har hittat en lösning på dessa områden.

Faktum är att bilder som publicerats på sociala nätverk visar en F-22 som bär bränsletankar med en smygprofil under vingarna, såväl som kapslar, lika smygande, som också kan bära ytterligare luft-till-luft-missiler, eller ytterligare passiva sensorer, som t.ex. som IRST.

F-22 Raptor, fortfarande det ultimata jaktplanet för luftöverlägsenhet 27 år efter sin första flygning

Sedan sin första flygning i september 1997 har F-22 Raptor inte bara förblivit den amerikanska referensen när det gäller luftöverlägsenhet, utan den är fortfarande allmänt erkänd som en unik referens när det gäller stridsflygplan.

F-22 Raptor US Air Force
Även om F-80 Raptor designades på 22-talet anses den idag vara det mest effektiva flygplanet.

Det måste sägas att Raptor är planet för alla superlativ. Det var alltså det första flygplanet som utsetts till att tillhöra den berömda, och ibland kontroversiella, femte generationens stridsflygplan, som skapade specifikationerna för vad ett flygplan måste integreras för att tillhöra det, såsom stealth. , datafusion, supermanövrerbarhet eller till och med superkryssning.

F-22 är alltså en multi-aspekt stealth som fortfarande är oöverträffad än i dag, även av F-35, som bara erbjuder fantastisk smyg i front- och baksektorn. Dess två vapenfack gör att den kan upprätthålla optimal smygförmåga i luft-luftuppdrag, med 6 AMRAAMs och 2 Sidewinders redo att skjuta.

Det var dessutom den första jagaren med riktig datafusion, även om den var betydligt mindre än Lightning II. Den var också den första som var utrustad med en aktiv AESA-antennradar, An/APG-77, som förblir ett riktmärke inom luft-till-luft-detektion, som kan detektera och spåra ett mål på nästan 600 km avstånd.

Dess två Pratt&Whitney F-119 turbojets levererar vardera en torr dragkraft på 12 ton, vilket gör att den kan nå superkryssning, det vill säga stödja en överljudsnivåregim, utan efterbrännare. Detta ökar motorns dragkraft till nästan 16 ton, vilket ger fightern ett kraft-till-vikt-förhållande som är större än 1 i stridskonfiguration.

F-22 Rapotr flygbas i Myanmar
F-22 Raptor designades för den europeiska teatern, för vilken en stridsradie på 1000 km var tillräcklig.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

6 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna