Det skulle bara finnas 8 operativa Kfirs kvar i Colombia

Sedan tillbakadragandet av den lankesiska Kfiren förblir Colombia den sista operatören av det israeliska stridsflygplanet som utformats, efter Nesher, som ett svar från Tel Aviv på det franska vapenembargot efter sexdagarskriget. Tills nyligen planerade Bogotá att behålla sin flotta till slutet av decenniet, för att ersätta dem, på den tiden, med en ny generation flygplan.

Men för några månader sedan uppstod heta diskussioner mellan den colombianske presidenten Gustavo Petro och den israeliska ambassadören i Colombia, Gali Dagan, efter en reserverad ståndpunkt från den förra angående Hamasattacken den 7 oktober.allvarligt försämrade relationerna mellan de två länderna, och i synnerhet vad gäller vapenkontrakt.

Israel var i själva verket en långvarig partner till de colombianska arméerna och hade nyligen fått ett gynnsamt skiljeförfarande angående förvärvet av ATMOS-monterade vapen, till nackdel för den franske Caesar, men föredras under testerna.

Efter detta bråk meddelade Jerusalem att de skulle avbryta alla vapenkontrakt, inklusive underhållskontrakt, från och med den 1 januari 2025, med Bogotá. Faktum är att de colombianska flygvapnen då var tvungna att mycket snabbt hitta ett alternativ till Kfir C10/12 som bildade dess stridsflotta.

Om det inte vore nog, når tillgängligheten av colombianska stridsflygplan nu alarmerande nivåer, medan israeliskt stöd förblir garanterat, med endast en tredjedel av flygplanen som kan ta sig till luften.

En tredjedel av Kfir från det colombianska flygvapnet är i drift idag

faktiskt, enligt infodefensa.com, av de 21 Kfir i tjänst med de colombianska flygvapnen, skulle endast 7 till 8 stridsflygplan vara kapabla att utföra operativa uppdrag.

Kfir Block 60
De colombianska flygvapnen är de sista som använder det israeliska Kfir-jaktplanet.

Således skulle 6 Kfirs definitivt ha tagits ur drift, medan fem eller sex flygplan genomgår tungt underhåll, och fyra till fem, under planerat regenereringsunderhåll.

Denna stridsflotta räcker knappt till för att ha två flygplan för permanent drift, för att kunna utföra flygpolisuppdrag, medan de andra stridsflygplanen måste säkerställa utbildning av piloter och delta i nationella och internationella övningar, som det colombianska flygvapnet måste tillhandahålla lufttillgångar.

Och denna situation kommer definitivt inte att förbättras. Under ett visst tröskelvärde blir driftstrycket per enhet faktiskt sådant att varje enhet förbrukar sin flygpotential mycket snabbare än vid normal användning och att de inte kan återskapas, vilket skapar en ond cirkel som är svår att lösa. upp många uppdrag.

Spänningarna mellan Bogotá och Jerusalem leder till ökande otillgänglighet för colombianska Kfir

Bråket mellan Bogotá och Jerusalem komplicerar uppenbarligen denna redan försämrade sak. Colombia måste inte bara hitta en ersättningslösning på mycket kort sikt, utan den här situationen tenderar naturligtvis att komplicera pågående förhandlingar, om än vad gäller reservdelar som gör det möjligt att hålla stridsflygplan i flygande skick.

Gustavo Petro, och den israeliska ambassadören i Colombia, Gali Dagan
Colombias president Gustavo Petro (höger) vägrade att karakterisera Hamas-attacken den 7 oktober 2023 i Israel som en terroristattack, vilket provocerade den israeliska ambassadören i Colombia, Gali Dagan (vänster) ilska.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsnyheter | Colombia

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna