Ungern, Filippinerna: svenska JAS 39 Gripen återfår exportfärger

JAS 39 Gripen enmotoriga jaktplan, som gjorde sin första flygning 1988, är allmänt erkänt som ett flygplan med utmärkt prestanda-prisförhållande. Mycket effektiv och ekonomisk att använda, det gjorde det möjligt för svenska Saab att vinna flera viktiga exportmarknader på 2000-talet med Ungern (14 enheter), Tjeckien (14 enheter), Sydafrika (26 enheter), exemplar) och Thailand (18 enheter) ), sedan med Brasilien för 36 nya Gripen E/F 2015.

Efter en svacka kan exporten av Stockholmsjaktplanet ta fart igen, medan Ungern just har meddelat beställningen på ytterligare 4 JAS 39 Gripen C ensitsiga och Manila och Stockholm har inlett förhandlingar om ett potentiellt förvärv av en flotta på 18 jaktplan. eller mer.

Inga internationella beställningar på 9 år mot F-35A, F-16V och Rafale

Efter en period av tio år av eufori, från 2005 till 2015, med försäljning av 106 jaktplan, ett rekord för Sverige sedan J35 Draken exporterade 125 exemplar till 3 europeiska länder (Finland, Danmark och Österrike) under åren 60 och 70, Saab hade börjat en oroande korsning av öknen.

J-35 Draken Saab Svenska Flygvapnet
J-35 Draken är fortfarande det mest exporterade svenska stridsflygplanet idag, med 125 exemplar.

Även om den svenska flygplanstillverkaren var mycket aktiv, kommersiellt sett, såg sig besegrade av amerikanska F-35A i Finland, Kanada, Schweiz och Tjeckien, medan Bulgarien och Slovakien föredrog F-16A. XNUMXV, och Kroatien vände sig mot Rafale Franska.

Faktum är att sedan beställningen av 60 Gripen E/F för Flygvapnet, det svenska flygvapnet, 2013, och valideringen av kontraktet för 36 Gripen E/F, med lokal tillverkning, för det brasilianska flygvapnet, validerat av parlamentet landet 2015 var orderboken för Gripen desperat tom.

Dessutom verkar de pågående förhandlingarna, till exempel i Chile eller Colombia, särskilt omtvistade, särskilt av den amerikanska F-16 och Rafale franska, och den brasilianska ordningen av den andra delen av 34 Gripen E/F, nära förestående i flera år, kämpar fortfarande för att förverkligas.

En ny order på 4st JAS 39 Gripen C till det ungerska flygvapnet

I detta dystra sammanhang, tillkännagivandet den 23 februari av Micael Johansson, VD för Saab, angående den nya ordern på 4 JAS 39 Gripen C från Budapest, även om den är blygsam, är av stor symbolisk betydelse för den svenska flygplanstillverkaren.

Efter att Tjeckien tillkännagav att man vänder sig till den amerikanska F-35A, och Helsingfors valde slag för att välja samma flygplan, snarare än att satsa på interoperabilitet med sin svenska granne och allierade, behövde Saab verkligen lite goda nyheter att bryta den mörka strimma den hade gått igenom.

JAS 39 Gripen C Ungerska flygvapnet
Det ungerska flygvapnet använder 14 ensitsiga JAS-39 Gripen C och 2 tvåsitsiga Gripen D.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Brasilien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna