Försvar euroobligationer för att modernisera europeiska arméer, föreslagit av Kaja Kallas

Med anledning av säkerhetskonferensen i München föreslog Estlands premiärminister, Kaja Kallas, skapandet av Eurobonds Defense, för skapandet av en investeringsfond på 100 miljarder euro, avsedd att finansiera modernisering av europeiska arméer.

Utan att idén är särskilt originell, eftersom den är baserad på Covid-krisen, eller till och med nyligen, framträder den, denna gång, i ett sammanhang som mycket väl skulle kunna tillåta den att ta form, samtidigt som den gemensamma aktionen av de ryska arméernas maktökning , och rädslan för att se Donald Trump återvända till det ovala kontoret, är kärnan i de europeiska kansliernas oro.

Den ekonomiska verkligheten som gjorde att Corona-obligationer kunde växa fram för fyra år sedan är nu mycket annorlunda. Många utmaningar kommer också att behöva hanteras så att försvarets euroobligationer kan materialiseras till ett kraftfullt verktyg för att svara på de säkerhetsutmaningar som hotar Europa idag.

Kaja Kallas, Estlands premiärminister, rekommenderar skapandet av en europeisk fond för att modernisera arméerna, levererad av Defense Eurobonds

Mycket aktiv inför det ryska hotet, sedan hon valdes till Estlands president 2018, sedan till premiärminister tre år senare, har Kaja Kallas återigen stött den väsentliga förstärkningen av europeiska arméer och europeiskt stöd i Kiev, samtidigt som hon talade vid säkerhetskonferensen i München 2024.

För den estniska statschefen har den nuvarande situationen en existentiell dimension för hela Europa, vilket var fallet under Covid-krisen, och skulle därför kräva stödåtgärder liknande dem som vidtogs då, särskilt genom en europeisk fond avsedd för modernisering av europeiska arméer, tillhandahållna av ömsesidiga skulder, i form av euroobligationer.

Eurobonds försvar Kaja Kallas
Kaja Kallas i EU-parlamentet.

Enligt Kaja Kallas skulle EU genom denna process ha möjlighet att skapa en fond på 100 miljarder euro, t.ex. av NextGenerationEU- och SURE-programmen, implementerade under Covid-krisen till ett belopp av 723,8 miljarder euro respektive 100 miljarder euro för att finansiera den europeiska återhämtningsplanen och de europeiska staternas nödåtgärder. På den tiden kallades euroobligationer även Corona-obligationer.

Europeiska kommissionens användning av euroobligationer under Covid-krisen: Corona-obligationer

Tanken är förförisk. I själva verket befinner sig många europeiska länder i dag handikappade av nivån på sina offentliga underskott, sin statsskuld eller till och med båda, i sina ansträngningar att modernisera sina arméer.

Men inför det växande ryska hotet å ena sidan, det som representeras av det eventuella valet av Donald Trump å andra sidan, och den väsentliga ökningen av militärt bistånd till Ukraina, ökar behovet av modernisering av arméerna efter 20 år av kritiskt underinvesteringar i försvaret, ett kriskriterium som inte uppfyller den försiktiga ledning som förväntas av europeiska myndigheter.

Det är i detta sammanhang som euroobligationer skulle ge en effektiv och snabb lösning, men inte utan konsekvenser. Det skulle alltså vara EU-kommissionen, och inte staterna själva, som skulle ta det förmånliga lånet från Europeiska centralbanken, vilket var fallet under Covid-krisen, för att sedan omfördela medlen i form av lån och direkt stöd från stater.

Detta tillvägagångssätt skulle samtidigt göra det möjligt att låna till räntor som ofta är mycket lägre än de som staterna kan finansiera sig till på marknaderna, och dra nytta av det förtroende som de mest "sparsamma" europeiska länderna visar för offentlig förvaltning hälsosammaste. Dessutom är en del av stödet direkt och skulle därför inte öka statsskulderna, medan inget av dessa skulle beaktas i offentliga underskott.

Natoövning
Idag kan europeiska arméer inte modernisera och stärka sig tillräckligt snabbt inför hoten som utvecklas.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarsmaktens finansieringslösningar | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna