Är den valda värnplikten lösningen på de europeiska arméernas rekryteringssvårigheter?

Tillämpad i Norge och Sverige, kanske snart i Kroatien, representerar den valda värnplikten ett originellt sätt att tillämpa den obligatoriska värnplikten, samtidigt som man respekterar alla de begränsningar som idag gäller för europeiska arméer.

När de möter ökande svårigheter med att upprätthålla sitt antal, och eftersom det internationella hotet medför ökade resurser, måste dessa arméer nu överväga alla modeller, inklusive mindre traditionella, för att svara på de säkerhetsutmaningar som presenterar sig idag, och som säkerligen kommer att öka i morgon.

Sedan slutet av det kalla kriget har europeiska arméer upplevt en betydande deflation av arbetskraft, oftast kopplat till slutet av den obligatoriska värnplikten. Således flyttade de franska arméerna från ett format av 562 000 män 1985, inklusive 280 000 värnpliktiga, jämfört med 207 000 aktiva militärer i dag. Det var likadant i alla europeiska arméer.

På grundval av fredens fördelar, och försvinnandet av det sovjetiska hotet, har de europeiska arméerna för det mesta satt stopp för värnplikten, som då upplevdes som en onödig begränsning, både av de värnpliktiga och av soldaterna sig själva.

Utsatta för många externa uppdrag där värnpliktiga inte, lagstadgat, kunde delta, och med minskande krediter, gynnade soldaterna själva en yrkesarmé, med ett stramt format, men anpassat till uppdragen genom sin professionalisering och den ökade tekniska karaktären hos dess operatörer.

Rekryteringssvårigheter och minskande lojalitet, utmaningen att behålla redan otillräckliga antal i europeiska arméer

Med tiden kom dock två problem att undergräva denna rimliga modell. För det första urholkade slutet av värnplikten avsevärt mixen mellan arméerna och det civila samhället, vilket ledde till en mycket betydande minskning av antalet kandidater varje år.

Nationalgardets reservister
Frankrike planerar att öka antalet nationella väktare från 40 000 till 80 000 till 2030, men målet kommer att bli svårt att uppnå.

Problemet är sådant att, mycket ofta nu, är antalet kandidater som helt enkelt har de nödvändiga fysiska färdigheterna lägre än antalet tjänster som erbjuds, ibland mycket betydande.

De europeiska arméerna, men också de amerikanska, är nu utsatta för ett grymt dilemma: minska sina urvalskriterier, med risk för att detta kommer att få återverkningar på den operativa effektiviteten, eller inte uppfylla deras rekryteringskvoter, vilket också där har uppenbara operationella konsekvenser.

Till detta redan mer än allvarliga problem har sedan början av 2010-talet lagts ett andra, ännu mer restriktivt. När det dök upp 2012, när Xi Jinping kom till makten i Kina, och Vladimir Putins återkomst till Kreml, har den fortsatt att växa sedan dess.

I själva verket har de två männen gemensamt ökat den militära makten i sina respektive länder avsevärt, samtidigt som de visar sig vara alltmer krigiska på den internationella scenen, särskilt mot väst, vilket de är fallet med Taiwan i Stilla havet eller Ukraina i Europa.

Arméer i Ukraina
De ukrainska arméerna har visat att värnpliktiga kan representera en förstklassig väpnad styrka, även mot yrkesstyrkor.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarspolicy | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

5 Kommentarer

 1. Din sida är fascinerande. Många artiklar har en europeisk ram, ett intresse som går utanför Frankrikes gränser. Dina artiklar är översatta till flera språk. Funderar du på ett utrymme för debatt där du kan utbyta åsikter med europeiska talare?
  Defense Europe byggs upp i högkvarteret, men också i de utbyten som gör det möjligt för civilsamhället att förstå debatten och ta ägarskap över den. Men tills nu, bortsett från Twitter och dess överdrifter, har vi knappast tillgång till bra material för debatt.
  Dina artiklar rapporterar inte bara fakta, de ger också en projicering av vad som kommer att hända och är därför en inspirationskälla för framtida offentlig politik, vem som än väljs. En del av dessa politikområden förväntas ha en europeisk dimension. Att på ett underbart sätt frammana den roll som Frankrike skulle kunna spela där och de risker eller hot som vi bör ta itu med, oavsett om det är militära eller industriella faror, med en fullständig genomgång av kedjan av våra intressen. De förtjänar att diskuteras med franska men även europeiska talare, om vi vill föra debatten framåt.
  Jag misstänker att denna begäran överstiger vad en läsare har rätt att förvänta sig, och önskar dig i alla fall lycka till i framtiden.
  Hälsningar,

  • Tack för kommentaren. Detta är i själva verket sajtens redaktionella linje, som syftar till att bredda debatten, i och utanför Europa, och framför allt att kämpa mot vissa vissheter och förhastade domar, som förorenar debatten.
   För närvarande är kommentarer reserverade för prenumeranter. Detta påtvingas av den lösning som används för att driva webbplatsen, och förhindra distribution av reklam till prenumeranter. Det finns dock europeiska användare som redan har kommenterat vissa artiklar och ansträngt sig för att skriva dem på franska. paradoxalt nog, om de skrev det på sitt modersmål, skulle deras kommentar automatiskt översättas till alla språk, utom franska, som är webbplatsens "originalspråk". Jag tog upp frågan med utgivaren av översättningslösningen, för att se om det går att åtgärda det.
   I övrigt diskuteras artiklarna på LinkedIn, en mycket mer artig och trevlig miljö än andra sociala nätverk.
   bien cordialement

 2. Hej!
  Även om denna lösning tycks ha många fördelar bör vi vara noga med att de värnpliktiga som armén väljer inte varje gång som av en slump motsvarar de fattiga och de som inte kan förstärkas. Kanske borde det bli lottning bland lämpliga kandidater.
  Hälsningar,

  • Se hur intressant det är: i Norge är det eliten som åker för att göra sin värnplikt. I Frankrike finns en rädsla för att det ska vara de fattiga... Att bli vald (av arméerna) tenderar just att säkerställa att poolen bäst motsvarar arméernas behov. Det är min uppfattning att de kommer att söka mer efter akademiker inom datavetenskap, STAPS eller sjuksköterskor, än unga människor med problem. Som sagt, vi kan också mycket väl föreställa oss att denna mekanism skulle kunna göra det möjligt för vissa ungdomar att återknyta kontakten med samhället, i form av "uppskjuten" militärtjänst, men bara med hänsyn till profiler som har visat en verklig beslutsamhet i denna mening (jag är en fan av kanonbåten Yan-Tsé).

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna