Ryssland, Ukraina, USA...: Är den franska militära programmeringslagen redan föråldrad 2024?

I många aspekter, de säkerheter som rådde under utarbetandet av den franska militärprogrammeringslagen 2024-2030, i Frankrike liksom i hela västblocket, i slutet av 2022, har varit djupt upprörda av utvecklingen i den ukrainska konflikten, rysk militär och industriell makt, och till och med av amerikanska ståndpunkter, nutid och framtid.

Oavsett om det gäller dimensioneringen av avskräckning eller arméer, tidtabellen för den aktuella tekniska utvecklingen, och till och med den roll som Paris, liksom London, troligen kommer att bli kallad att spela under de kommande åren, för att garantera säkerheten på den gamla kontinenten, allt har utvecklats på djupet och beskriver ett hot, och måste därför möta det, utan samband med dem som denna LPM riktar mot.

Säkerheterna i den franska militära programmeringslagen 2024-2030 har krossats under de senaste månaderna

Baserat på resultaten av den strategiska översynen 2022, utarbetad efter det franska presidentvalet, Military Programming Law 2024-2030, måste styra hela landets försvarsinsats under de kommande sju åren. Den bestämmer i synnerhet arméernas format, den viktigaste utrustningen som ska införskaffas eller moderniseras, den teknik som kommer att utvecklas och allokerar budgetmedel för att uppnå detta.

Och LPM 2024-2030 hade ingen brist på ambitioner och lovade att föra arméns budget till 67 miljarder euro 2030, dubbelt så mycket som den hade 2015. Även med hänsyn till den tidigare inflationen och den troliga framtida inflationen är denna ökning avsevärd, och skulle ha tillfredsställt, utan tvekan, vilken soldat som helst i mitten av 2010-talet.

Militär programmeringslag för Lecornu Senaten
Trots Försvarsmaktens och parlamentarikernas exemplariska arbete var LPM 2024-2030 inte utformat för att svara på de förändringar som observerats i säkerhetsläget i Europa under de senaste två åren.

Det geopolitiska sammanhanget, i Europa och i världen, har dock utvecklats avsevärt sedan det ögonblick då den strategiska översynen, på vilken LPM byggdes, skrevs. Så hösten 2022 och vintern 2023 kämpade Ryssland i Ukraina, det senare förberedde med tillförsikt en vårmotoffensiv som var avsedd att vara avgörande, i synnerhet för att nå Krim.

De ryska arméerna var då tvungna att kräva partiell mobilisering för att ersätta de trupper som förlorats under krigets första månader, och landets försvarsindustri verkade mycket handikappad av västerländska sanktioner. Enligt alla experters åsikt skulle det ta de ryska arméerna och deras försvarsindustri långt över ett decennium att återta operativ makt liknande den de hade före kriget.

Ett snabbt försämrat europeiskt geostrategiskt sammanhang

Iakttagelsen, tolv månader senare, är tydlig. Inte bara misslyckades den ukrainska motoffensiven, utan Kievs arméer led avsevärda förluster, vilket urholkade dess offensiva och defensiva kapacitet.

Samtidigt tycks de ryska arméerna inte stöta på några svårigheter med att förnya sitt antal, trots fruktansvärda förluster, och dra nytta av ett konstant flöde av ammunition och ny utrustning, för att ersätta de som förloras eller förbrukas i strid.

Ännu värre, inte bara den ryska industrin verkar i dag fullkomligt kapabel att ersätta förluster i utrustning och leverera ammunition till de styrkor som är engagerade i Ukraina, utan samtidigt den europeiska och amerikanska industrin, de ukrainska arméernas främsta anhängare. andra sidan är oförmögna att göra det.

Uralvagonzavod
Den snabba omvandlingen av den ryska försvarsindustrin ger Moskva och dess arméer innebär idag att det var nästan omöjligt att föreställa sig en sådan tidtabell hösten 2022, när översynen skrevs. Strategisk 2022.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Nato vs Ryssland spänningar | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna