Kapplöpningen om mördardrönare är väl igång mellan militära stormakter 2024.

Ämnet mördardrönare har skapat rubriker i Europa och USA i flera år. Föreningen mellan beväpnade militära drönare och artificiell intelligens med stor autonomi, de representerar samtidigt en viktig militär fråga för genomförandet av framtida konflikter, såväl som grogrund för fantasi, oavsett om det är offentligt eller politiskt.

Denna motsättning, mellan militärt behov å ena sidan och allmänhetens rädsla å andra sidan, kommer snart att stå i centrum för många debatter, medan andra länder, och inte minst som Ryssland, Kina eller Iran, gör snabba framsteg i detta område, vilket för med sig en genomgripande omstrukturering av maktbalansen.

För, vare sig vi gillar det eller inte, kommer drönarkriget förmodligen att äga rum inom en relativt nära framtid, och kapplöpningen om att utrusta oss med dessa system är väl och verkligen igång, mellan de stora militärmakterna i världen.

Killer drönare, mellan kollektiv fantasi och mycket verklig militär tillämpning

Om framstegen inom artificiell intelligens totalt sett uppfattas positivt av den allmänna opinionen, kan den möjliga uppkomsten av " mördardrönare", kapabla att välja sina egna mål och slå dem, har under många år uppflammat den kollektiva fantasin och den politiska debatten till den grad att många parlament redan har vidtagit åtgärder för att försöka reglera det.

Ukrainsk marin drönare
Drönare spelar en central roll i konflikten i Ukraina, inklusive inom sjöfartsområdet, där ukrainska drönare har sänkt eller skadat mer än 20 % av den ryska Svartahavsflottan.

Fördelarna som förväntas av att bädda in AI ombord på drönare har dock inte undgått något högkvarter i världen, och de flesta militära drönarprogram under utveckling är redan utrustade med vissa delegerade kapaciteter. till artificiell intelligens, antingen för att minska operatörernas arbetsbelastning eller för att förbättra prestanda.

Som man kan förvänta sig kommer en stor konflikt, som den som äger rum i Ukraina, snabbt ha förändrat säkerheten på detta område, inklusive militären, och de drönare som för närvarande utvecklas i många länder ses utrustade med mycket mer avancerad AI, och framför allt kan ersätta, om nödvändigt, mänskligt skiljeförfarande.

Faktum är att trots de många försäkringar som gavs för några månader sedan i detta ämne, är kapplöpningen att utveckla mördardrönare, hur tvivelaktig denna term än kan vara, på god väg mellan stora militära makter, som nu betraktar det som en viktig pelare i sin framtida militär. förmågor, att försöka hålla tillbaka eller besegra motståndaren.

Och den pågående dynamiken kommer med största sannolikhet att vara omöjlig att stoppa, vilket på djupet kommer att förändra själva karaktären av konflikter och maktrelationer under de kommande åren.

Varför är artificiell intelligens en spelväxlare ombord på militära drönare.

Det måste sägas att integrationen av artificiell intelligensmoduler ombord på drönare objektivt ökar deras prestanda och effektivitet. Faktum är att om drönare redan på djupet har förändrat karaktären av engagemang, oavsett om det är i luften, men också säkert och under haven och, i ännu mindre utsträckning, på land, lider de fortfarande av många svagheter, vilket avsevärt påverkar deras operativa potential.

iranska drönare
Artificiell intelligens kommer att öka prestandan hos attackdrönare inom en snar framtid.

Således, om vissa flyg- och navigeringsfunktioner redan tillhandahålls av artificiell intelligens, använder de flesta av dessa drönare idag en datalänk, vilket gör att en operatör kan kontrollera banan, men också uppdraget, inklusive identifiering av möjliga mål. Framför allt är brandbeslutet fortfarande det enda beslutet av en mänsklig operatör.

Denna datalänk utgör dock idag den viktigaste svagheten, och den största begränsningen, vad gäller användningen av militära drönare. Detta är inte bara inte särskilt diskret, eftersom drönaren sänder ut, dess emissioner kan därför detekteras av vissa lämpliga enheter, men det representerar också en av de största svagheterna som för närvarande används för att övervinna drönare, nämligen dess sårbarhet för elektromagnetiska störningar.

Berövade sin datalänk, eller helt enkelt signalen från geolokaliseringssatelliter, finner de allra flesta drönare som används idag att de inte kan agera och därför inte är användbara i strid.

Dessutom kräver denna datalänk att en operatör kontrollerar drönaren. Det är därför nödvändigt att ha nästan lika många operatörer som utplacerade drönare, vilket begränsar deras antal och därmed möjligheten att använda, i synnerhet för att mätta motsatta försvar.

TB2 datalänk Bayraktar Ukraina
Om datalänken erbjuder spektakulära bilder, utgör den också en av de största svagheterna hos drönare som används för närvarande, känslig för störningar och inte särskilt diskret.

AI ger svar på alla dessa områden. Dom kan navigera med precision, även utan GPS-signal. De kan söka, upptäcka och identifiera mål utan att behöva en datalänk, och därigenom öka dess motståndskraft mot störning och dess diskretion. Slutligen tillåter de en enda operatör att styra flygningen och uppdraget för flera drönare samtidigt, oavsett om det är en del av en svärmflygning.

Uppenbarligen är frånvaron av datalänk inte utan att införa vissa begränsningar, särskilt när det gäller att utvärdera effektiviteten av strejker, men också när det gäller riskerna för felaktig identifiering av ett mål.

Men för många personal är fördelarna med att utrusta sig med drönare som kan utföra ett uppdrag i perfekt självständighet, inklusive med dödliga attacker, klart större än begränsningarna och riskerna.

USA, Ryssland, Kina...: stormakterna har påbörjat utvecklingen av autonom AI för sina militära drönare

Det är därför som under flera månader nu har tillkännagivanden ökat om utvecklingen av militära drönare utrustade med mycket mer omfattande artificiell intelligens än vad de kunde vara fram till nyligen.

Konflikten i Ukraina fungerar i detta område som en kraftfull accelerator. Så, med anledning av Army 2023-utställningen, som hölls i september förra året i Moskva, presenterade ryska tillverkare flera modeller av spanings- och stridsdrönare, utrustade med avancerad AI. Enligt TASS-byrån, skulle användningen av dessa drönare ha börjat i Ukraina för några månader sedan.

murnition rodeuse Lancet
Ryssland skulle ha utrustat Lancet 3 med AI för att öka dess prestanda och motståndskraft mot störningar

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära drönare och robotik | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna