GCAP 6:e generationens jaktplan redo att välkomna nya partners

Positionerna för några av deltagarna i GCAP-programmet och FCAS har under de senaste veckorna utvecklats avsevärt när det gäller deras potentiella öppenhet mot andra partners, medan den franske presidenten är på ett förförelseuppdrag i Sverige och Italien och Storbritannien, säger att de är öppna för nya deltagare under de kommande åren. Vi kan därför ställa frågan: har kriget om europeiska program för den nya generationens stridsflygplan börjat?

En radikal förändring i diskursen kring GCAP-programmet

Bara för några veckor sedan, Japan artigt men bestämt avvisade ansökningsförslaget från Riyadh för att gå med i GCAP-programmet. Även om den stöddes av London och Rom, ansågs den saudiska begäran vara alltför efterlängtad av Tokyo, medan den inledande designfasen, den som tjänar till att definiera programmets nyckelbeslut i termer av teknik, kapacitet och prestanda, inte ägde rum. slutar först 2026.

GCAP Eurofighter-programmet Typhoon Arabie Saoudite
Japanernas vägran att delta i GCAP-programmet verkar inte ha avskräckt Riyadh från att förvärva de fyrtio Typhoon ytterligare planerat, nu när Berlin har hävt sitt veto.

Tokyos veto var vettigt. En empirisk regel är faktiskt att kostnaderna och designtiderna för ett komplext system, såsom ett stridsflygplan, ökar med kvadratroten av antalet deltagare. Ett program med två partners blir alltså 1,4 gånger dyrare och längre än samma program som genomförs av en enskild aktör, men kommer endast att kosta 70 % av individuell utveckling för varje deltagare.

Dessutom, ju fler deltagare, särskilt under den inledande designfasen, desto fler begränsningar ställer varje deltagare på, och desto tyngre och mer komplex blir enheten i slutändan. Detta, utan att ens nämna de ibland oförenliga förväntningarna mellan aktörer, som kräver betydande avsägelser eller, som ofta är fallet, att programmet överges.

Det tog dock inte lång tid för London och Rom att studsa tillbaka efter detta misslyckande. Verkligen, med den italienska försvarsministern Guido Crosettos röst, har de tre partnerna angett att de nu är beredda att välkomna nya deltagare till deras program, när denna inledande designfas är klar, med start 2026.

Belgiens ankomst och FCAS-programmets konvergens med Sverige

Detta tillkännagivande kom samma dag som början av Emmanuel Macrons officiella besök i Sverige, medan de svenska myndigheterna meddelade att de gav sig själva två år på sig att utvärdera sina behov och sina möjligheter, för att påbörja utvecklingen av efterträdaren till Gripen.

NGF från FCAS-programmet
FCAS-programmet kommer att välkomna Belgien 2025 och kanske Sverige 2026.

Naturligtvis kommer Sveriges potentiella deltagande i FCAS-programmet att stå på dagordningen för de diskussioner och förhandlingar som kommer att ledas av den franske presidenten och hans försvarsminister som följer med honom till Stockholm, med sina svenska motsvarigheter. Speciellt eftersom Sverige till en början var en mindre partner i det brittiska FCAS-programmet och Tempest-jaktflygplanet, i uppkomsten av GCAP-programmet.

Paris, Berlin och Madrid, som piloterar FCAS, har också tagit en liten ledning över GCAP, eftersom Belgien redan har anslutit sig till programmet med observatörsstatus och bör ansluta sig till det från och med 2025, dvs innan den inledande studien är slut. av Fas 1B, som kommer att avslutas 2027, för att börja designa demonstratorer, sedan prototyper.

Mellan politiska och kommersiella frågor, och industriella svårigheter, en svår balansgång att hitta

Det är uppenbart att de två programmen med europeiskt ursprung nyligen har påbörjat industriell och kommersiell bearbetning för att försöka föra samman andra partners, i och utanför Europa.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna