Frankrike vill vända sig till svenska Saab GlobalEye för att ersätta sina Awacs-plan

Frankrikes eventuella förvärv av det svenska Saab GlobalEye tidig luftvarningssystem, för att ersätta flyg- och rymdstyrkans AWACS E-3F Sentry, kommer utan tvekan att vara ett av de viktigaste frågorna som den franske presidenten tar upp i samband med sitt officiella besök i Sverige, som börjar den 30 januari, då Paris och Stockholm ska fördjupa sitt industriella samarbete i försvarsfrågor.

Men frågorna för detta besök kan mycket väl gå långt utanför denna enda ram, som redan är strategisk. Allt tyder faktiskt på att den franske presidenten vid detta tillfälle kommer att diskutera ett eventuellt svenskt deltagande i FCAS-programmet, och kanske till och med annat ambitiöst samarbete, såsom inom området stridsdrönare. För i många avseenden delar Frankrike och Sverige samma vision när det gäller försvar och europeiskt industriellt samarbete, men också liknande behov.

Sverige, en stor militär och industriell försvarsnation i Europa

Trots att Sverige länge var fäst vid sin neutralitet, eller kanske på grund av det, var Sverige under hela det kalla kriget och efter det ett av de europeiska länder som mest delade Frankrikes ståndpunkter i försvarsfrågor.

För att säkerställa skyddet av sitt enorma territorium, trots en relativt liten befolkning på endast 8 miljoner invånare 1980, hade Stockholm utvecklat ett kraftfullt militärt verktyg, såväl som en betydande försvarsindustri som gjorde det möjligt för det att producera det väsentliga av sin utrustning, från ubåtar till stridsflygplan.

Ubåt A26 Blekinge
Sverige är ett av få länder som kan designa högpresterande konventionella ubåtar, som den nya Blekinge-klassen A26.

Som alla europeiska länder släppte Sverige sin vakt under 2000-talet, med en försvarsbudget så reducerad att de svenska arméerna bara ställde upp 2 aktiva operativa bataljoner 2015, jämfört med 15 brigader 1990. Stockholm har dock aldrig slutat stödja sin försvarsindustri , som producerar en del särskilt framgångsrik utrustning som t.ex jaktplanet JAS 39 Gripen, den CV90 infanteristridsfordon, eller ubåten A-19 av Götlandsklassen.

Framför allt gjorde Sverige en inventering av hotets utveckling i Östeuropa 2016, och återinförde obligatorisk, men partiell, militärtjänst 2017, uppbackad av en ny så kallad Global Defense-doktrin, utformad för att avskräcka en eventuell motståndare från att militärt vilja ta landet.

Dess budgetkonsekvenser har utvecklats proportionellt under samma period. Medan Stockholm bara ägnade 1 % av sin BNP till sina arméer 2015, eller 55 miljarder kronor (5 miljarder euro 2015), fördes detta, 2024, till 115 miljarder kronor (10 miljarder euro 2024) och 2,1 % av sin BNP, tillåter det föra fram sitt försvarssystem upp till 3 brigader, samt ett tjugotal hjälpbataljoner, redo inom 48 timmar till 2025.

Om Sverige alltså snart går med i Nato, efter överenskommelsen från det turkiska parlamentet, fortsätter det självklart att satsa fullt ut på sitt eget försvar och på regionalt och europeiskt kollektivt försvar.

Emmanuel Macrons statsbesök i Sverige för att fördjupa de försvarsindustriella banden mellan de två länderna

Det är i detta sammanhang som Frankrikes president Emmanuel Macron inleder ett statsbesök i Sverige den 30 januari. Om många ämnen kommer att diskuteras mellan den franske presidenten och hans svenska motsvarighet, Ulf Kristersson, kommer fransk-svenskt samarbete inom europeisk försvars- och försvarsindustri att stå överst på listan.

Akheron Jaguar MMP-missil
Paris och Stockholm kommer att inleda samarbete som syftar till att utöka prestanda och kapacitet hos MBDA:s Akheron pansarvärnsmissil.

Ja, om, som vanligt, Paris hade spänt Stockholm 2018, efter att Sverige medlingar till förmån för det amerikanska Patriot luftvärns- och antimissilsystemet, till nackdel för det fransk-italienska SAMP/T Mamba, normaliserades relationerna snabbt därefter, med flera effektiva försvarsindustriella samarbeten, som han Detta gäller anti -stridsvagnsammunition (VT4-raketer, Akheron-missiler, bonusgranater), detekteringssystem (giraffradar, Awacs GlobalEye-flygplan, etc.) och andra.

För om franska och svenska industrier ofta konkurrerar, som i fallet med Rafale vänd mot Gripen, Du Blekinge ubåt vänd mot Scorpene eller Marlin, eller CAESAR-pistolen vänd bågskytten, de vet också hur man samarbetar mycket bra, som i fallet med Neuron-programmet eller Meteor-missilen.

Framför allt delar Paris och Stockholm nära ståndpunkter när det gäller europeiskt försvarsindustriellt samarbete och stärkandet av den europeiska strategiska autonomin, även om Sverige förblir en nära partner, särskilt på försvarsindustrins område, till USA (Gripen engine, T -7A utbildningsflygplan, etc.).

Frankrike överväger att Saab GlobalEye ska ersätta sina 4 AWACS E-3F radarplan

För att starta diskussionen kommer Emmanuel Macron inte till Sverige bara med fina ord. Faktum är att flera försvarsindustriella samarbetsprogram kommer att lanseras under detta besök, särskilt när det gäller utvecklingen av MBDA:s Akheron pansarvärnsmissil, som kommer att utrustas med nya möjligheter med Saab.

Men den stora frågan med detta besök kommer utan tvekan att vara de diskussioner som kommer att inledas mellan de två länderna, för att ersätta de 4 AWACS E-3F Sentry avancerade flygövervakningsflygplanen från Air and Space Force, med svenska GlobalEye.

Kommer svenska Saab Globaleye att ersätta franska E-3F?
En E-3F SDCA från den 36:e luftburna detektions- och kontrollskvadronen. © A. Jeuland / Flygvapnet

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs och elektronisk krigföring | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna