Lockheed-Martin kommer att testa sin Patriot PAC-3 MSE med AEGIS-systemet

Lockheed-Martin kommer att genomföra en provskjutning av sin Patriot PAC-3 MSE-missil i vår, med hjälp av en infrastruktur som återger konfigurationen av AEGIS-systemet på en jagare från den amerikanska marinen.

I industrimannens tal handlar det om att fylla vissa brister hos den amerikanska flottan när det gäller antiballistiskt missilförsvar i de nedre skikten, det föredragna området för PAC-3 MSE, som visats i Ukraina. I verkligheten handlar det dock främst om att skaka om Raytheon på sin egen marknad, genom att erbjuda ett alternativ till SM-6.

När det gäller låglagers anti-ballistiska missilförsvar är två amerikanska tillverkare engagerade i ett skoningslöst motstånd för att hävda sig på denna avgörande marknad, vilket öppnar vägen för den mycket eftertraktade hypersoniska antimissilkapaciteten.

Å ena sidan erbjuder Lockheed sin Patriot PAC-3 MSE-missil i tjänst hos den amerikanska armén och beställd av flera västerländska arméer. Å andra sidan marknadsför Raytheon den nya SM6, designad för att utrusta amerikanska och allierade AEGIS jagare.

På detta område verkar LM ligga före sin konkurrent. Den amerikanska flottan kommer faktiskt att utföra provskjutningar av sin PAC-3 MSE från en infrastruktur som återger ett AEGIS-system.

Lockheed-Martins Patriot PAC-3 MSE

Det måste sägas att den amerikanske industrimannen inte snålat med medlen för att försöka störa denna marknad, som dittills hade varit i Raytheons exklusiva händer. Först, 2015, genom att stjäla den saftiga marknaden för Patriot PAC-3-missiler från den senare, med PAC-3 Missile Segment Enhancement, eller MSE, vald av den amerikanska armén, sedan av andra användare av Patriot, i stället för Raytheons PAC-3.

Patriot PAC-3 MSE
Lockheed-Martin kommer att testa sin Patriot PAC-3 MSE med AEGIS 4-systemet

PAC-3 MSE, som utvecklades tillsammans av USA, Tyskland och Italien, var ursprungligen en del av programmet Medium Extended Air Defense System, eller MEADS, utformat för att tillhandahålla 360° försvar mot flygplan, kryssningsmissiler och kort- eller medeldistans ballistiska missiler.

Med utökad räckvidd och tak, större manövrerbarhet och ett effektivare styrsystem, ökar PAC-3 MSE avsevärt prestandan hos MIM-104 Patriot, inklusive mot ballistiska missiler, och har på kort tid blivit en av de symboler för ukrainskt motstånd mot rysk aggression, som tillkännager framgångsrika avlyssningar mot flera stridsflygplan, kryssningsmissiler och särskilt ballistiska missiler, inklusive den berömda Kinzhal.

PAC-3 MSE vs SM-6: avståndet börjar beväpna låglagers antiballistiska försvar av Aegis-systemet

Men Lockheed-Martins ambitioner verkar inte stanna vid själva Patriot-systemen. Faktum är att industrimannen investerade nästan 100 miljoner dollar i eget kapital för att göra intrång på Raytheons marinplattformar, genom att först anpassa Patriot PAC-3 MSE till AEGIS Ashore-systemet utplacerat på Hawaii, Polen och Rumänien.

Designad för motverka exoatmosfäriska ballistiska hot med SM-3-missilen, Aegis Ashore-systemet reproducerar systemet ombord på US Navy jagare och kryssare, inklusive en SPY-1 radar och Mk41 VLS launchers. Men om SM-3 visar sig effektiv mot ballistiska missiler som arbetar över 60 km höjd, är den oförmögen att fånga upp mål som seglar under denna nivå.

Raytheon SM-3 US Navy Aegis
SM-3 är designad för exoatmosfärisk eller hög endoatmosfärisk avlyssning och kan inte användas mot semi-ballistiska missiler eller hypersoniska glidflygplan som arbetar under dess avlyssningsgolv.

Det är just av denna anledning som Raytheon under flera år har marknadsfört sin SM-6-missil, utformad för att fullborda avlyssningsområdet mellan den exoatmosfäriska SM-3 och den lågendoatmosfäriska SM-2.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Défense anti-missile | Actualités Défense | Etats-Unis

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna