Drone Wingmen, hypersoniska missiler: de amerikanska arméerna förbereder sig från 2024 för den strategiska deadline 2027

De amerikanska arméerna har under tre år varit engagerade i en djupgående och snabb omvandling för att vara redo att anta den kinesiska utmaningen, med start 2027, ett datum då det råder växande konsensus om början av en period till hög risk för en eventuell kinesisk-amerikansk konfrontation i Stilla havet.

För att svara på denna utmaning kommer två nyckelprogram att lanseras 2024: VENOM-programmet för att skaffa färdigheter i att implementera US Air Force stridsdrönare, och testning av CSP-hypersoniska missiler ombord på jagaren USS Zumwalt, för den amerikanska flottan.

Den strategiska deadline 2027 i hjärtat av planeringen av de amerikanska... och kinesiska arméerna

Nämnd för första gången i mars 2021 av amiral Phil Davidson, då befälhavare för amerikanska styrkor utplacerade i Stilla havet, har den strategiska deadline 2027, angående det troliga datumet för kinesiska militära aktioner mot Taiwan, gett upphov till många debatter.

Kinesiska arméer PLA Typ 075
Den kinesiska marinen ökar de storskaliga amfibieövningarna för att förbereda sig för ett eventuellt anfall på Taiwan, eller åtminstone för att tillåta ett sådant hot att utgöra.

Som ofta är det minst lika många analyser som förklarar att detta datum är osannolikt som det finns analyser som går i riktning mot amiral Davidson. Men sedan detta tillkännagivande verkar det uppenbart att amerikansk militär planering har utvecklats för att kunna reagera korrekt, åtminstone, mycket mer effektivt än vad den borde ha kunnat göra det, med tillämpning av den tidigare planeringen.

Denna tidsfrist övervägs nu desto allvarligare av Pentagon, eftersom de kinesiska myndigheterna själva har erkänt att de siktar på att nå en viktig operativ milstolpe till 2027, vilket gör det möjligt för den att införa i sin planering i händelse av en lokal konflikt , med tekniskt avancerad utrustning tillgänglig i stora mängder, och betjänad av soldater utbildade i moderna doktriner.

Under de senaste åren har således många militära program annonserats över Atlanten med särskilt korta tidtabeller. Detta är särskilt fallet med M10 Booker lätt tank och det nya programmet för M1E3 stridsvagn av den amerikanska armén. Den första utvecklades under en särskilt kort tidsplan på bara fem år, och den andra förväntas tas i bruk i slutet av decenniet.

I båda fallen är dessa tidsfrister som inte är relaterade till tidigare amerikanska arméprogram, som sträckte sig över mer än ett decennium, ibland två, med ofta nedslående resultat, när de inte bara övergavs.

US Armies M10 Booker
Den amerikanska arméns M10 Booker lätta stridsvagnsprogram utvecklades på knappt fem år, ett rekord jämfört med de många tidskrävande och utomordentligt dyra program som genomförts av armén under de senaste tre decennierna.

Det amerikanska flygvapnet är också involverat i flera program med särskilt korta deadlines, det mest exemplariska är Next Generation Air Dominance-programmet, eller NGAD, en sjätte generationens jaktplan avsedd att ersätta F-6 Raptor, som måste tas i bruk före 22.

Andra större program har anpassats, som t.ex KC-Y-programmet för att ersätta tankflygplanet KC-135, reducerat till endast 75 flygplan och vänder sig, utan konkurrens, till KC-46A i KC-X-programmet, för att frigöra krediter och deadlines för KC-Z-programmet, som måste designa en ny generation tankfartyg, anpassad till kraven från Stillahavsteatern och framtidens luftkrig.

Den amerikanska flottan har å sin sida lanserat ett stort program med fregatter, Constellation-klassen, för att öka sin massa, och planerar attföra sin produktion till fyra fartyg per år under de kommande åren, medan produktionen av Arleigh Burke Flight III jagare också måste accelerera bortom två fartyg per år, just för att möta den kinesiska utmaningen.

Fregatt av konstellationsklass
Den amerikanska flottan vill lansera konstruktionen av fregatter av Constellation-klassen på ett andra varv, för att uppnå fyra nya fartyg per år.

Samtidigt, produktion av kärnvapenattack ubåtar av Virginia-klassen, måste nå 2 fartyg per år, och till och med 2,3 för att ta hänsyn till de 3 till 5 fartyg som kommer att säljas till Australien under SSN-AUKUS-programmet.

Som vi kan se har de amerikanska arméerna djupgående förändrat sin planering under de senaste åren, just för att svara på det kinesiska hotet, och i synnerhet för att förbli tillräckligt avskräckande och kapabla att reagera i händelse av konflikt, från 2027.

Tidsfristen 2027 är också kärnan i den kinesiska arméns planering

Faktum är att det kinesiska tekniska och industriella tempot har accelererat avsevärt under de senaste åren, särskilt när det gäller de medel som sannolikt kommer att visa sig vara avgörande för en blockad, eller till och med amfibieaktioner mot och runt Taiwan.

Så har produktionen av moderna J-20, J-16 och J-15 stridsflygplan ökat markant de senaste åren, troligen nu över tröskeln på 100 nya flygplan varje år.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarets forskning och utveckling | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna