Genomför Ukraina en Maskirovka för att driva Ryssland på offensiven 2024?

Har en maskirovka, eller desinformationsstrategi, varit på gång under de senaste veckorna kring konflikten i Ukraina? Vi kan rimligen ställa frågan, och notera den radikala förändringen i tonen i ukrainsk och allierad kommunikation, angående den militära potentialen hos Kievs arméer.

Samtidigt är Kreml, liksom sin ledare, Vladimir Putin, mer övertygade än de varit sedan den 25 februari 2022, om de ryska arméernas framgångar när det gäller att uppnå "de strategiska målen för den särskilda militära operationen".

En noggrann analys av situationen skulle dock kunna tyda på ett helt annat scenario, med ett Ukraina som skulle försöka driva Ryssland in i en offensiv avsedd att vara avgörande och stor, och försöka reproducera situationen i mars 2022, för att återställa den strategiska balansen, och eventuellt uppmuntra Moskva att förhandla på gynnsamma grunder.

En ansamling av alarmerande avslöjanden om motståndet från de ukrainska arméerna

Det är sant att de senaste veckornas flod av avslöjanden angående Ukrainsk militär potential nutid och framtid, är anledning till oro. Mellan brist på ammunition vilket skulle få det ukrainska artilleriet att skjuta mycket färre granater än sina motståndare, förödelsen som de ryska Lancet-drönarna skulle orsaka i förlovningszonen, utmattade ukrainska enheter och bristen på frivilliga för att fylla på reserverna, kunde bilden - knappast vara mörkare för Kiev.

Caesar i Ukraina
Ukraina skulle allvarligt sakna ammunition, särskilt artilleriammunition, för att stå emot en trolig framtida rysk offensiv.

Ändå är det! För samtidigt hävdar amerikaner och européer att de inte kan hjälpa de ukrainska arméerna ytterligare, att lager av överlåtbara vapen har torkat ut och att västerländsk industri inte kan leverera granaten, artilleri och precisionsvapen till Kiev i den takt som krävs. .

De ukrainska styrkorna har alltså under de senaste veckorna inte genomfört dessa spektakulära operationer i djupet av det ryska systemet, som de hade vant oss vid hittills genom att slå till bron Kerch, Sevastopols flottbas eller flygbaser och ledningscentraler. i Ryssland och Donbass.

I själva verket har det under flera dagar funnits en påtaglig känsla av oro över en eventuell förestående kollaps av ukrainskt försvar, om Ryssland skulle gå till offensiven genom att mobilisera de reserver som man kunde återskapa med hjälp av en remobiliserad försvarsindustri. och ett land som har valt en riktig krigsekonomi.

Ryssland och Kreml i fullt förtroende i flera veckor

Budskapet verkar ha kommit perfekt fram i Moskva. För att bli övertygad om detta behöver du bara lyssna på Vladimir Putin om ämnet de senaste dagarna. Långt ifrån den svåra ton som har varit hans sedan april 2022 och misslyckandet med den inledande offensiven, verkar han vänlig, självsäker och snabb att bekräfta sitt förtroende för de ryska arméerna och för det nära förestående uppnåendet av de mål som han själv hade satt upp. ut för den särskilda militära operationen, nämligen avnazifieringen av landet, neutraliseringen av dess arméer och finlandiseringen.

Ryska skadade evakuering Ukraina
Trots den ryska arméns mycket betydande förluster förblir den ryska allmänna opinionen foglig och under kontroll av Kreml och dess propaganda.

Objektivt sett har Kreml anledning att le igen. De insatser som producerats sedan sommaren 2022 har faktiskt gjort det möjligt att avsevärt remobilisera den ryska försvarsindustriella basen, som nu tillverkar fler pansarfordon, flygplan och krigsmateriel än som gick förlorade eller förbrukade i Ukraina.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Rysk-ukrainsk konflikt | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

5 Kommentarer

 1. Hej!
  Den här artikeln är väldigt intressant och står i kontrast till den ton vi är vana vid på sistone. Jag tycker dock att det är synd att ni inte tar hänsyn till de amerikanska valen som ni har tagit upp väl i artiklar i ämnet. Även om under en potentiell framtida ryska offensiva förluster gynnar ukrainarna med ett förhållande på 1 till 5, har landet råd med det? Om, som med Bakhmut, Zelenskij ingriper i militära angelägenheter för att kräva ett hårt försvar av terrängen, kan detta få katastrofala effekter.
  Sammanfattningsvis är jag inte säker på att ukrainarna har mycket att vinna på en sådan maskirovka, särskilt när det gäller frågan om att upprätthålla västvärldens stöd.
  hjärt

  • Ur min synvinkel har de två ämnena inte samma temporalitet. Det amerikanska valet är i november 2024, med effekt i januari 2025. Den ryska offensiven skulle äga rum mellan januari och mars 2024, just för att dra fördel av ukrainarnas upplevda svaghet, men också för att svara på valdeadline. Ryska i mars . Det är därför de amerikanska valen, även om de är viktiga, inte visas här.

 2. Hej!

  Speciellt eftersom amerikanska institutioner är riktigt speciella och begränsar presidenten enormt.

  Så verkligen inte säker på att de verkligen påverkar resten av amerikanska operationer. Utan att glömma att amerikanerna är pragmatiska och med tanke på de pengar som en omstart av fabrikerna genererar för dem är de inte redo att sluta (democard eller inte).

  En sista mer än tveksam punkt om det annars utmärkta ämnet, många bekräftande källor relaterar inte till den extrema positivism som du visar på ämnet den ryska krigsekonomin. Många stridsvagnar som registrerats i produktion är endast renoveringar av mycket gamla (militär effekt demonstrerad med tanke på deras låga motstånd på amerikanska 30 mm) utan uppgradering.

  En sista punkt som är väsentlig för mig, och när du kommer från sjöflyget är du ganska orolig :), det är flygstöd som för tillfället är obefintligt för Ukraina som kommer att dra nytta av en stor acceleration.
  Och utan flygstöd ser vi att det är riktigt komplicerat att föra ett krig. Föreställ dig den franska armén utan Mirage 2000 och rafales i Afrika. Vi skulle ha haft en jäkla massa död.

  • När det gäller ryska stridsvagnar är det mycket intressant att notera att antalet T-72B3 stridsvagnar, T-80BV i obr.2022 version, och T-90M stridsvagnar, rapporterade som förstörda månadsvis, har minskat avsevärt sedan september oktober jämfört med maj-augusti. Vi kan naturligtvis tycka att detta är ett produktionsproblem. Men ur min synvinkel, och i förhållande till det som står, är det framför allt kopplat till ombildningen av en rysk manöverkår. Man bör komma ihåg att OSINT bara ser vad som är "öppen källkod", och att analyserna ofta är partiska efter vad man vill säga. Således skulle vi också kunna hävda att moderna stridsvagnar med längre skjuträckvidd, de är mindre känsliga för fiendens förstörelse än äldre stridsvagnar, som därför skulle lida mer förluster. Framförallt, när de förstörs närmare insatslinjen, dokumenteras deras förstörelse lättare... Jag säger inte att det är det. Jag säger bara hoppas på det bästa, men förutse det värsta. Och ur min synvinkel finns det idag ingenting att vara optimistisk om ryska industriella ansträngningar.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna