Är SSN-AUKUS-programmet på väg mot en industriell återvändsgränd?

SSN-AUKUS-programmet, som officiellt presenterades i mars 2023, som syftar till att utrusta den australiensiska flottan med åtta atomattackubåtar, och att utveckla en ny klass av SSN gemensamt mellan Storbritannien och Australien, har varit föremål för flera frågor sedan lanseringen. Men analysen publicerad av den australiensiska sajten strategicanalysis.org kan mycket väl ställa en oundviklig fråga, men utan ett tillfredsställande svar, om dess industriella hållbarhet.

Oavsett om det är dess kostnader, direkta eller inducerade, som kan överstiga 350 miljarder dollar för Canberra, effekterna av inspelningar på andra australiska programMen också brittiska, genererad av dessa orimliga kostnader, såväl som särskilt svag industriell avkastning för Canberra, många ämnen har i sin tur hamnat i rubrikerna på en viss del av den australiensiska pressen i flera månader, utan att dock genererat någon reaktion från de tre berörda regeringarna.

Men en artikel publicerad nyligen på webbplatsen Strategic Analysis Australia, kan vara svårare att ignorera. I själva verket visar analysen som utfördes av Michael Shoebridge att med tanke på tillkännagivandenas tillstånd, och den nuvarande och framtida industriella verkligheten, kan det mycket väl vara så att detta program i slutändan leder till ett industriellt återvändsgränd, vilket försvagar den australiensiska defensiva ställningen, vid en tidpunkt då det kommer att behövas mest.

Den australiensiska artikeln bygger sin analys på tre rapporter som nyligen publicerats de senaste veckorna, två är amerikanska, den sista är brittisk.

Den amerikanska CBO-rapporten om hållbarheten hos den amerikanska flottans utrustningsplan

Den första av dessa rapporter var publicerad av kongressens budgetkontor, eller CBO, ett oberoende organ som rapporterar till kongressen, ansvarigt för att utvärdera budgetförfrågningar som skickas till det amerikanska parlamentet. Låt oss komma ihåg att på andra sidan Atlanten är det kongressen, och inte den verkställande makten, som har sista ordet om försvarsbudgeten, utan också om finansieringen av vapenprogram som begärts av Pentagon och den verkställande makten.

US Navy hangarfartyg
Den amerikanska flottans utrustningsplan, som överfördes till kongressen som en del av 2024 års finansieringslag för de väpnade styrkorna, bygger på tre alternativ, men inget av dem är finansierbart utan en betydande ökning av dess anslag.

Denna rapport gäller utvärderingen av planen, eller snarare planerna, eftersom det finns 3, av utrustning som tillhandahålls av den amerikanska flottan, inom ramen för Pentagons finanslag från 2024. Utan att gå in på detaljerna insisterar han på det faktum att tre utrustningsplaner framtagna av den amerikanska flottan skulle kräva en avsevärd ökning av budgeten för förvärv av nya fartyg, på grundval av den budget som för närvarande finns tillgänglig och planerad, utan att någon lösning för att garantera finansieringen av denna ökning har presenterats.

Den amerikanska CRS-rapporten om utvecklingsmöjligheterna för tillverkning av atomubåtar för den amerikanska flottan

Den andra amerikanska rapporten, mer exakt om ämnet atomubåtar och SSN-AUKUS-problemet, var skriven av Congress Research Service, eller CRS, återigen ett oberoende organ från den amerikanska kongressen, ansvarigt för att ge råd om den lagstiftning som granskas, i detta fall, US Armed Forces Financing Act för 2024.

Den här rapporten anser att den amerikanska flottans plan som syftar till att öka produktionen av kärnubåtar med 150 % till 2028 är alldeles för ambitiös och optimistisk, som nämndes för några dagar sedan på vår sajt. Enligt CRS har den amerikanska flottan till stor del underskattat de svårigheter den kommer att möta för att uppnå ett sådant mål, vilket innebär att man flyttar från att bygga 1,4 ubåtar av Virginia-klass varje år till 2 Virginia och en ny ubåt för nukleära ballistiska missiler av Columbia-klass inom fem år .

SSN-aukus Virginia Class-program
För att kunna sälja de tre Virginia-klass SSN till Australien som en del av SSN-AUKUS-programmet måste amerikanska varv öka sina produktionshastigheter med mer än 150%.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Military Naval Constructions | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna