CAESAR Mk2, MEPAC griffon: Belgiskt artilleri kommer att vara av fransk design

Belgiska parlamentsledamöter validerade beställningen för de 19 CAESAR NG-kanonerna som tidigare annonserats, men också för 24 Griffon MEPAC mobila mortelsystem, vilket förstärker framtida interoperabilitet mellan landstyrkorna i de två länderna.

Trots episoden av F-35A som beställdes av Bryssel 2019, snarare än ett europeiskt stridsflygplan, är Belgien idag en av den franska försvarsindustrins främsta exportpartner, med programmen CaMo och McM. Uppenbarligen kommer de belgiska arméerna att fortsätta att vända sig till tricolor BITD.

CaMo-programmet, McM-programmet, VBAE: Belgien är den näst största exportkunden i Europa för den franska försvarsindustrin

Oavsett om det handlar om att vilja ge löften till Paris för att kunna gå med i FCAS-programmet, eller om en riktig aptit på fransk utrustning, Belgien är idag, efter Grekland, den franska försvarsindustrins andra europeiska exportkund.främst genom två större kontrakt,Programmet Motorized Capacity, eller CaMo å ena sidan, och WvW-minkrigsprogrammet å andra sidan.

McM-program Belgien Nederländerna Frankrike
Den belgiska marinen implementerar sex MCM Mine Warships, som den holländska flottan. Den franska marinen kommer också att utrusta sig med denna fartygsmodell.

Sammanlagt representerar dessa två program en investering på 4 miljarder euro för Bryssel, i stort sett lika mycket som det belopp som tilldelats för förvärvet av den amerikanska F-35A, vars första exempel presenterades offentligt för några dagar sedan. Till dessa två program, undertecknade 2019, har flera andra sedan lagts till, inklusive förvärvet av nio CAESAR-kanoner, Mistral 3-missiler och MMP pansarvärnsmissiler.

Och dynamiken verkar inte upphöra. Förra veckan lanserade Bryssel och Paris alltså gemensamt, inom ramen för OCCAR, utvecklingen av Armored Engagement Support Vehicle, eller VBAE. Anförtrott åt franska Arquus och KNDS, och det belgiska John Cockerill Defense, kommer detta program att syfta till att designa det lätta pansarfordonet 4×4 som kommer att ta över från LAV:erna inom de franska styrkorna, senast 2030, med en potentiell marknad för The order av 2 fordon för dessa båda arméer, till vilka de holländska arméerna snart kunde ansluta sig.

19 CAESAR Mk2 och 24 Griffon MEPAC för det belgiska artilleriet

Några dagar senare var det så det är det belgiska parlamentets tur att validera två program nyckelförvärv för landets artilleri, i dag endast beväpnat med lätta LG1 105 mm släpade haubitser, och 120 mm mortlar, också bogserade.

Det första programmet gäller förvärvet av 19 CAESAR Mk2 155 mm kanoner, dessa läggs till i 9 exemplar redan beställda i förväg, för totalt 28 mobila tunga artillerisystem. Efter att ha visat sig till stor del i Levanten, Mali och, på senare tid, i Ukraina, kommer CAESAR att avsevärt öka eldstödet och destruktionspotentialen för belgiskt artilleri, samtidigt som det accentuerar interoperabiliteten mellan landstyrkorna i de två länderna. som redan delar SKORPIONEN bubbla.

CAesar 55th Birage Ukraina Artilleri | Försvarsnyheter | Belgien
Franska CAESAR-vapen är utmärkta mobila alternativ till bogserat artilleri, samtidigt som de förblir mycket mer ekonomiska än traditionellt självgående artilleri.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Försvarsnyheter | Belgien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna