Natos antimissilplats AEGIS Ashore i Polen är snart operativ, men mot vad?

Lanserades 2009, AEGIS Ashore antimissilplats, byggd nära Redzikowo i norra Polen, nära Östersjökusten och väster om Gdansk, representerar den andra anläggningen av denna typ som Nato sätter in i Europa, efter att en första plats i Rumänien, på Deveselu Air Base, förklarades operativ 2016.

Redzikowo NATO AEGIS Ashore antimissilplats snart i drift

Liksom Aegis-systemet som utrustar den amerikanska marinens Arleigh Burke-klassjagare, är Redzikowo-platsen värd för en AN/SPY-1-radar, ett VLS Mk41 vertikalt silosystem och SM-3 antiballistiska missiler. Denna triptyk, artikulerad av själva AEGIS-systemet, utgör hjärtat av den amerikanska flottans antimissilsköld ombord på dess jagare och kryssare, men också för flera andra allierade flottor, såsom Sydkorea eller Japan.

Dess funktion är relativt enkel, åtminstone ur en konceptuell synvinkel. Den avancerade detektionskedjan, som består av amerikanska satelliter, upptäcker avgången av motståndares ballistiska missiler och sänder informationen till de olika allierade platser som kan påverkas av missilernas bana.

aegis iland antimissilplats i Polen
NATO:s antimissilplats Aegis Ashore baserad i Redzikowo, norra Polen, kommer snart att tas i drift, 8 år efter en första plats i Deveselu, Rumänien.

De berörda fartygen eller landplatserna implementerar sedan sina egna detektionsmedel för att upptäcka målet/målen och eventuellt beräkna en skjutlösning. Missilens bana är ballistisk, den kan fint beräknas. När avfyrningslösningen har validerats, överförs den till en SM-3-missil, som transporterar, bortom atmosfären, en kinetisk impactor som kommer att träffa och förstöra vektorn.

Som ett komplement till THAAD-landsystemet har AEGIS-systemet, oavsett om det är ombord på jagare eller kryssare, eller på land som i Rumänien, Hawaii och snart i Polen, visat sig vara mycket effektivt under tester, med framgångsrika avlyssningar mot olika typer av mål och banor, inklusive mot interkontinentala ballistiska missiler, de som, precis, har den högsta höjdpunkten och hög hastighet.

SM-3-missilen i AEGIS-systemet är effektiv, men inte mot alla ballistiska hot

Faktum är att vi rimligtvis kan vara nöjda med det kommande ibruktagandet av antimissilplatsen Redzikowo i Polen, särskilt när spänningarna mellan Nato och Moskva fortsätter att växa. Men som i fallet med det antiballistiska systemet Arrow 3 som förvärvats av Tyskland, kan AEGIS Ashore-systemet mycket väl visa sig vara ganska ineffektivt mot ryska missiler, åtminstone i sin nuvarande version.

Låt oss komma ihåg, som en inledning, att initialt, utplaceringen av det rumänska AEGIS Ashore-systemet i Deveselu, hade beslutats inte för att motverka det ryska hotet, utan ankomsten av ballistiska medeldistansmissiler (MRBM) eller mellandistans ballistiska missiler (MRBM) ), i Iran. På grund av sin större räckvidd kan dessa iranska missiler faktiskt nå vissa Nato-länder.

Pil 3 Rafael
Det israeliska antiballistiska systemet Arrow 3 utformades för att avlyssna iranska MRBM och IRBM. Ryssland har inga sådana missiler.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Antimissilförsvar | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna