Är D. Trumps försvarspolitik så galen som den uppfattas?

D Trumps försvarspolitik väcker mer oro för varje dag, eftersom utsikterna till en potentiell seger för den tidigare presidenten i nästa amerikanska allmänna val blir tydligare. Men hur brutal och radikal den än kan vara, är denna försvarspolitik, som aviserats, varken utan argument eller sunt förnuft, och kan till och med bli en livlina för hela försvarsländerna i väst, inklusive Europa.

Under de senaste veckorna verkar farten för Donald Trump och hans anhängare, både att vinna i den republikanska primärvalen och att vinna mot Joe Biden i valet 2024, ha ökat, med en växande fördel som ges till den turbulente före detta affärsmannen från Mar-a -Lago, inför alla sina konkurrenter.

Donald Trumps seger i nästa amerikanska val, mer och mer sannolikt

Ämnet väcker naturligtvis oro i Europa, dock utan att framkalla verkliga reaktioner hittills. Faktum är att Trump och hela hans klan, som tycks ta ansvar för allt arbete i Grand Old Party, det amerikanska republikanska partiet, ger i deras kölvatten en av de allvarligaste förändringarna i hållning sedan slutet av åren. , särskilt inom området internationell politik, försvar och särskilt kontrollen av offentliga underskott.

Politik Försvar av D Trump
Donald Trump verkar ha lärt sig några läxor från sin första mandatperiod när det gäller hur han ska närma sig förhandlingar med Pentagon och stora amerikanska försvarsföretag

Donald Trump, och hans anhängare från America First, som identifierar sig som Fiscal Hawks, avser i själva verket att föra en politik av radikal brytning inom dessa tre områden, vare sig med USA:s politik under de senaste decennierna, men också med det från det republikanska partiet, sedan slutet av 70-talet engagerat i doktrinen om "Spendera mer för att bli starkare", designad av Ronald Reagan.

Konsekvenserna av detta radikala ideologiska brott börjar märkas utanför USA, inklusive i Europa, medan republikanerna i klanen Trump i dag blockerar försvarsbudgetavtalet, och med det den hjälp som USA utlovat till Ukraina och Israel .

Faktum är att europeiska medier under flera veckor tycks ha upptäckt i vilken utsträckning amerikansk militär hjälp är dominerande och oumbärlig för Kiev, och i vilken utsträckning dess frånvaro, eller dess enkla försening, kan utgöra ett dödligt hot för Ukraina såväl som för geopolitiska balanser på den gamla kontinenten.

D Trumps försvarspolitik, ett radikalt brott med Reagandoktrinen

Men denna hållning som GOP och Donald Trump bär, ofta analyserad enbart på uttalanden, ibland farliga, från den tidigare presidenten och hans team, är dock baserad på en analys som är mycket mer rationell än den verkar, och i många aspekter, motiverad, så länge vi anstränger oss för att ändra perspektiv.

Låt oss komma ihåg att "försvarsstrategin" som Trump och finanshökarna i stora drag är baserad på flera lysande handlingar, inklusive att placera USA i reserv från Nato om de europeiska allierade inte kommer för att inte öka sina egna. försvarsinvesteringar, upphörande av amerikanskt bistånd till Ukraina, koncentrationen av amerikanska resurser i Stilla havet mot Kina och den möjliga minskningen av amerikanska försvarsutgifter som kan gå från 30 till 50 %.

US Navy Nimitz klass hangarfartyg
Frågan som Donald Trump ställer är om USA idag har medlen, och behovet, att etablera sig som den absoluta beskyddaren av det västra lägret, med den mycket verkliga risken att göra några av dess allierade på detta område fri från makten.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna