Fransk försvarsexport noterade rekordstora 27 miljarder euro i orderingång 2022

Fransk försvarsexport har under många år rört sig mellan andra och fjärde plats i världen, långt efter USA, men ofta hals och hals med Ryssland och Storbritannien. Under de senaste veckorna har de flesta stora internationella aktörer inom detta område meddelat spektakulära ökningar av sin export under 2023, oavsett om Tyskland på 8,5 miljarder euro, Turkiet på 4,4 miljarder euro, Sydkorea på 17 miljarder dollarEller Israel på 12,5 miljarder dollar.

Dessa siffror, faktiskt imponerande, bleknar i jämförelse med orderingången som registrerades av den franska försvarsindustrin 2022. Den franske försvarsministern, Sébastien Lecornu, avslöjade faktiskt inför nationalförsamlingen att de -de hade nådde 27 miljarder euro 2022, ett absolut rekord på detta område.

En rekordstor orderingång på 27 miljarder euro 2022 för fransk försvarsexport

Efter 11,7 miljarder euro i orderingång för 2021 trots Covid, ranking av året bland de tre bästa åren inom detta område för den franska försvarsindustrin, kommer år 3, utan större överraskning, att ha slagit alla rekord. Men med en total orderingång på nästan 2022 miljarder euro kan det göra dig mållös.

försvarsexport Rafale Indien
LE Rafale är idag den obestridda stjärnan inom fransk försvarsexport, och representerar nästan hälften av den franska försvarsindustrins export under flera år.

Föga överraskande, eftersom det enda kontraktet från Förenade Arabemiraten, med 80 Rafale F4, deras underhållssystem och deras ammunition, som tillkännagavs för i år, representerade enbart 14 miljarder euro, mer än det bästa året som någonsin registrerats i detta område.

Överraskningen kom dock från andra exportkontrakt, som representerar nästan 13 miljarder euro, undertecknade av franska tillverkare under denna period. Vi ser uppenbarligen effekterna av den ryska invasionen av en del av Ukraina, såsom de tjeckiska och litauiska CAESAR-vapnen, men för många är det kontrakt som förhandlats fram för länge sedan, som t.ex. Rafale kroatiska och indonesiska, före starten av rysk aggression.

En positiv försvarsindustriell balans för Frankrike

Dessa belopp, som överstiger 12 miljarder euro i nettoorder, innebär också att den franska försvarsindustrin nu exporterar mer än den producerar ny utrustning till sina egna arméer. Faktum är att de kumulativa investeringarna i de franska arméernas stora effektprogram och FoU uppgår till cirka 12 miljarder euro.

Denna observation har också gjort det möjligt för ministeriet för försvarsmakten att avsevärt ändra sina syn på investeringar, genom att låta tillverkarna och deras eventuella framtida exportkunder ta en större del av utvecklingsinvesteringarna, för att minska räkningen för de franska arméerna. utan att minska volymerna. I dessa tider när alla de miljoner euro som sparas kan göra skillnaden är detta gemensamma paradigmskifte mellan ministeriet och tillverkarna självklart välkommet.

Ubåt Scorpene Brazil
Med 14 ubåtar exporterade och minst 3 nya fartyg som kommer till Indien, har Scorpène blivit den mest exporterade franska ubåtsmodellen i historien, och överträffat de 15 exemplen på Daphnée efter andra världskriget.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna