Kinas nya luft-till-luft-missil PL-17, med en räckvidd på mer än 350 km, skulle vara i drift

Nya bilder, släppta av People's Liberation Army, visar J-16 tunga stridsflygplan beväpnade med den nya PL-17-missilen luft till luft på mycket lång räckvidd. Ankomsten av denna missil kan avsevärt förändra den taktiska verkligheten i denna teater, genom att trycka tillbaka amerikanska och allierade stödplan runt Taiwan med flera hundra kilometer.

Inför hotet från flottor av sovjetiska överljudsbombplan Tu-16 Badger, Tu-22 Blinder och ankomsten av den nya och fruktade Tu-22M Backfire, anförtrodde den amerikanska flottan, i slutet av 60-talet, åt Hugues Aircraft företaget, designen av en unik luft-till-luft-missil.

F14 AIM54 luft-till-luft missiler | Försvarsnyheter | Stridsflygplan
AIM-54 Phoenix-missilen och F-14 Tomcat var det första multi-target BVR-stridssystemet i historien.

Mycket tyngre än AIM-7 Sparrow och AIM-9 Sidewinder som då utrustade amerikanska jaktplan, AIM-54 Phoenix-missilen representerade framför allt en verklig teknologisk bedrift för den tiden, utrustad med en radarsökare som gjorde att F-14 Tomcat kunde att avfyra flera missiler samtidigt mot flera olika mål. På så sätt utrustad kunde en Tomcat ingripa och förstöra 6 sovjetiska överljudsbombplan från mer än 160 km bort, med en missil som färdades på mer än Mach 4.

Arvingarna till AIM-54 Phoenix långdistans luft-till-luft-missil

Även om Phoenix aldrig behövde göra vad den var designad för att göra, efter det kalla krigets slut, gav dess tekniska framsteg upphov till en ny generation luft-till-luft-missiler med aktiv radarstyrning, utformade för att fånga upp till 100 km och längre, motstridande stridsflygplan, inklusive smidiga stridsflygplan. Tiden för BVR, Beyond Visual Range, var luftstriden inne, med missiler som amerikanska AIM-120 AMRAAM, franska MICA eller ryska R-77.

Dessa missiler representerade dock mer en utveckling av medeldistans luft-till-luft-missiler med semi-aktiv radarstyrning, såsom American Sparrow, den brittiska Skyfkash eller den franska Super 530, än arvtagare till Phoenix. I detta område var det den sovjetiska R-37, NATO-kod AA-13 Arrow, som kunde dra nytta av den, med en räckvidd på 150 km, aktiv radarguidning och en design som syftade till att eliminera västerländska stödflygplan, som AWACS eller tankflygplan.

Su-35s avfyrar en R-37M-missil
Su-35s och R-37M-paret har visat sig vara effektivt i Ukraina, inklusive mot ukrainska jaktplan som opererar på mycket låg höjd och hög hastighet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 luft-luftmissiler | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. Vi har ingen verifierad information om meteorens verkliga kapacitet förutom dödningszonen och en kommersiell räckvidd. Med tanke på strukturen hos denna missil är det mycket troligt att dess räckvidd vida överstiger teorin (lite som SCALPs med nationella eller exportversioner)

    • Det finns fortfarande en del information som inte är missvisande, såsom storleken på missilen som utesluter möjligheten att den kan överskrida 200/220 km räckvidd. Fallet med Scalp-export är annorlunda, eftersom exporterade kryssningsmissiler inte får överskrida en räckvidd på mer än 300 km. Det är därför PL-17, R-37M och andra LREW:er är eller kommer att bli mycket mer imponerande. Vid något tillfälle måste du lagra det nödvändiga bränslet.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna