Kinesisk militärindustri skulle överträffa väst till 2023, enligt Pentagon-rapporten

"Kinas militärindustri producerar nu mer försvarsutrustning än industrin i USA, dess allierade i Stillahavsteatern och dess europeiska allierade tillsammans." Det är i dessa termer som den nya amerikanska nationella försvarsindustristrategin, som för närvarande färdigställs av Pentagon, ställer till problemet med den ogynnsamma industriella och kapacitetsbalans som kommer att gälla för amerikanska styrkor i Stilla havet som står inför Kina.

Medan han talade en sista gång till deputerade i försvarskommittén, förklarade amiral Pierre Vandier, stabschef för den franska flottan, i augusti 2022 att inom 10 år, den kinesiska marinen skulle vara numeriskt 2,5 gånger överlägsen den amerikanska flottan, medan hon fick, enligt honom, motsvarande franska flottan vart fjärde år i nya fartyg.

Enligt den franske generalofficeren skulle det bara vara möjligt, inför en sådan hydra i vardande, att konfrontera den genom att sammanföra alla västerländska sjö- och flygvapen, i hopp om att begränsa detta hot. Denna förklaring, även om den medvetet utformades för att göra intryck hos en stabschef bara ett stenkast från pensioneringen, kan mycket väl i sig vara för optimistisk.

kinesisk militärindustri ny korvett
Konstruktionen av en ny typ av smygkorvett kunde observeras på Kinas Liaonan-varv. Den tekniska klyftan mellan kinesisk och västerländsk produktion tenderar att minska snabbt.

Faktiskt, enligt en Pentagon-rapport under förberedelse, inklusive utdrag ska ha erhållits av Politico-journalister, kan det mycket väl vara så att produktionen av kinesisk militär utrustning kommer att överträffa USA:s, men också den för alla dess ledande allierade i Stillahavsteatern (Australien, Sydkorea, Japan, Nya Zeeland, Filippinerna och Taiwan) och europeiska, i de flesta av de viktigaste områdena för militär aktion.

Kinas militärindustri producerar mer än USA och dess allierade tillsammans

Som en del av utarbetandet av den första nationella industriella strategin, ledd av chefen för Pentagon-förvärv, William LaPlante, har Pentagon-tjänsterna i själva verket skapat en ytterst alarmerande bild av den amerikanska industrins jämförande produktion av försvarsutrustning, och av den kinesiska militärindustrin.

Inte överraskande meddelar rapporten att den kinesiska industriproduktionen är mycket betydligt högre än de som stöds av amerikansk industri, även om den erkänner att amerikansk utrustning är överlägsen den som är i tjänst i de kinesiska arméerna. .

Rapporten uppskattar framför allt att den kumulativa försvarsindustriella produktionen i USA, dess allierade i Stillahavsteatern, såväl som dess europeiska NATO-allierade, också skulle vara numerärt lägre än försvarsindustrins. Det kinesiska försvaret, utan att riskera att ge en kvantifierad bedömning av den aktuella obalansen.

J-20
Kina är det enda landet, förutom USA, som massivt implementerar en inhemskt designad smygstridsflygplan, J-20.

Detta uttalande belyser betydande framtida svårigheter för västblocket. För det första, att lägga till europeisk produktion till denna beräkning tjänar mer till att förstärka demonstrationens effektivitet än att spegla en verklig maktbalans.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna