Varför skulle Frankrike, utöver FCAS-programmet, utveckla ett andra stridsflygplan?

För några dagar sedan meddelade Belgiens försvarsminister Ludivine Dedonder i ett inlägg på LinkedIn att avtalet som ger Belgien observatörsstatus inom FCAS-programmet skulle undertecknas under de kommande veckorna.

Framför allt angav hon att hennes land skulle gå med i programmet som redan samlar Tyskland, Spanien och Frankrike, från och med juni 2025. För tillfället har Bryssel och dess flygindustris exakta roll inom programmet inte gjorts. har kommunicerats. Det kommer förmodligen att behöva förhandlas under de kommande 18 månaderna, fram till landets officiella inträde.

Belgiens ankomst till FCAS-programmet öppnar dörren till andra europeiska länder

Bryssels ankomst i FCAS-programmet gick inte smidigt. Sålunda var Eric Trappier, VD för Dassault Aviation, åtminstone fientligt inställd till idén att återigen behöva bryta upp den industriella delingen som var särskilt svår att förhandla om, att släppa in belgiska flygbolag, lika mycket eftersom han behåller en viss bitterhet över Bryssel beslut att välja den amerikanska F-35A snarare än ett europeiskt plan för att modernisera sina flygvapen.

F-35A USAF
Bryssel val av F-35A för att ersätta sina F-16 kan nu knappast klandras, medan Tyskland har beställt flygplanet, och Spanien förbereder sig för att göra det.

Den franska företagsledarens position när det gäller förvärvet av det amerikanska flygplanet av Bryssel kommer dock att bli svår att upprätthålla, medan Tyskland redan har beställt två skvadroner av F-35A för att ersätta Tornado som deltar i uppdraget att dela kärnvapen i NATO, och att Spanien förbereder sig på att beställa 25 F-35B för att ersätta sin Harrier 2, och förmodligen 25 andra F-35A för att ersätta en del av sina F-18.

Men det grundläggande problemet, nämligen en fast industriell och teknisk omkrets, inför ett växande antal aktörer, är fortfarande mycket närvarande, särskilt eftersom andra europeiska länder utanför Belgien i sin tur skulle kunna vara intresserade av att gå med i programmet.

Detta är särskilt fallet med Sverige, som just meddelat sitt definitiva utträde ur det brittiska GCAP-programmet, och som ges till början av nästa decennium, för att bestämma den procedur som ska följas för att byta ut sin Gripen E/F.

Stockholms, och i synnerhet Saabs, inträde i FCAS-programmet skulle uppenbarligen vara en stor tillgång, både ur teknisk och kommersiell synvinkel. Detta kan dock inte göras utan att än en gång skära ner på de industriella omkretsar som redan beviljats ​​de stora aktörerna i de tyska, spanska och särskilt franska luftfarts-BITD:erna.

För litet utrymme för att bevara kompetensen hos den franska flygindustrin

Och av goda skäl! I sin nuvarande design är FCAS och dess sju tekniska pelare en väldefinierad, men begränsad helhet ur teknisk synvinkel. Det är alltså inte fråga om att utveckla andra stridsflygplan än Next Generation Fighter, eller NGF, stridsflygplanet som kommer att utgöra hjärtat i detta 6:e generationens luftstridssystem.

Lecornu Robles Pistorius
De franska (S.Lecornu till vänster), spanska (E.Robles i mitten) och tyska (B. Pistorius, till höger) försvarsministrarna tvingades ta kontroll över programmet för att påtvinga industrideltagarna industridelning och bevara FCAS-programmet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna